Θα ψηφίσουμε τα μέτρα

Τραμπ: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τρομερή. Είναι απαίσιο...»
«Έχουμε χρόνο 20 μήνες για να υπάρξει συμφωνία και για το χρέος», είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία

Δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην πολιτική του για

τον διεθνή οργανισμό, αλλά και στην Ελλάδα, όπως μετάδωσε το mignatiou.com.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη συντηρητική ιστοσελίδα Newsmax και στον δημοσιογράφο Τζον Γκίζι, ότι σύντομα θα αποκαλύψει την πολιτική του αναφορικά με τον οργανισμό, που αποφασίζει για τις οικονομικές τύχες του πλανήτη.

Παρά το γεγονός ότι δεν έδωσε λεπτομέρειες, ο κ. Τράμπ σημείωσε ότι θα ανακοινώσει την πολιτική του για το ΔΝΤ νωρίτερα παρά αργότερα, και πιθανότατα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου χρηματοδότησης των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ αντί να ζητήσει από το Κογκρέσο να την ακυρώσει.

«Θα έχουμε κάτι για το ΔΝΤ σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο κ. Τραμπ σε ερώτηση της ιστοσελίδας Newsmax, αφήνοντας έντονα να εννοηθεί ότι γνώριζε τα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ υπό την προεδρία του.

Ο Πρόεδρος μίλησε στον Τζον Γκίζι σε μια ιδιωτική συνάντηση για συντηρητικούς δημοσιογράφους στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ επίσης κατέστησε σαφές ότι ήταν συμπαθής στη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας, τώρα στο έβδομο έτος της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, χρωστά 323 δισ. ευρώ. «Ελλάδα!», ο κ. Τράμπ απάντησε στον δημοσιογράφο: «Είναι σε μια τέτοια τρομερή κατάσταση, είναι απαίσιο. Είσαι Έλληνας;».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου έγιναν ένα μήνα μετά τον διορισμό του David Malpass στο Υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος ασκεί εδώ και πολλά χρόνια κριτική στο ΔΝΤ. Στη συνέχεια επέλεξε άλλον ένα σκεπτικιστή απέναντι στο Ταμείο, τον Adam Lerrick, ως αναπληρωτή του Malpass.

Στίγμα Τσίπρα
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 Ελλάδος παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που ξεκινούσε νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο οποίος η κυβέρνηση ελπίζει να είναι ο τελευταίος και να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να κλείσει η αξιολόγηση.

Μεταξύ άλλων, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του ο κ.Τσίπρας είπε:
· Για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση: «Εύλογο το ερώτημα. Τώρα μπορώ να απαντήσω και να πείσω. Βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ΔΝΤ προέβλεπε 0.1%, 42 φορές μικρότερο από το πραγματικό. Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτήν την πίεση είχαμε όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση μάς έλεγε να κλείσουμε. Όλοι έχουν καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται. Οι μόνοι που έμεναν να λένε ότι φταίει η ελληνική Κυβέρνηση ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της».

· Για τη δήλωσή του ότι δεν θα νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα: «Και χάρη σ' αυτήν τη στάση καταφέραμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα. Κερδίσαμε αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις. Καταλήγουμε σε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσο η επιβάρυνση, άλλο τόσο και η ελάφρυνση».

· Για τα μέτρα πριν από το Eurogroup χωρίς να υπάρχει λύση για το χρέος: «Για το χρέος: Έχουμε χρόνο 20 μήνες. Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος. Και μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία. Το έχω ξανακάνει».

Μαραθώνιος δέκα ημερών σε δύο μέτωπα
Τα «κερασάκια» στην τούρτα του τελικού συμβιβασμού - συμφωνίας με τους Θεσμούς επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από σήμερα, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών σε ένα μείγμα πολιτικών, που έχει ήδη διαμορφωθεί στο κλίμα των συναντήσεων που έγιναν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Το πλέον «επικοινωνιακό» από αυτά φαίνεται να είναι μία καλά υπολογισμένη από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, προσαρμογή στο πακέτο που αφορά το αφορολόγητο, το οποίο οριστικά πλέον βγαίνει από την προκρούστια κλίνη των μέτρων της διετίας 2019 - 2020 κομμένο κάτω από τις 6.000 ευρώ. Όπως άλλωστε και οι «προσωπικές διαφορές» μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Το «κερασάκι» είναι η προσθήκη μίας νέας μικρότερης κλίμακας φορολόγησης 19% ή 20% για τα εισοδήματα μεταξύ του νέου πολύ χαμηλού αφορολόγητου (5.600 ευρώ) και του νυν ισχύοντος ορίου του αφορολόγητου (8.545 ευρώ).

Η διαφοροποίηση είναι μικρή μεν, αλλά σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ έχει υπολογισθεί ότι έχει ένα αξιοπρόσεκτα σημαντικό αποτέλεσμα για τα εισοδήματα που αφορά αυτή η μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 19% ή 20%.

Με τέτοιες κινήσεις σε διάφορα επίπεδα, κυρίως στα δύο κομμάτια της συμφωνίας που αφορούν στο πακέτο των μέτρων για το 2019 - 2020, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι μπορεί να «λειάνει» την οπωσδήποτε ισχυρή αντίδραση που συναντά η ζύμωση που ήδη έχει αρχίσει σε κομματικό επίπεδο για την επικείμενη παρουσίαση των μέτρων στη Βουλή.

Τι έχει κλείσει
Ήδη η «καυτή» πατάτα της συμφωνίας που αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και στην απαλλαγή των αρμοδίων υπαλλήλων από αστικές και ποινικές ευθύνες που θα χειρισθούν τα NPLs - συμφωνία που ανοίγει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο - έχει δρομολογηθεί για την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα «τρέχει» επίσης η διαδικασία συμφωνίας για το Υπερταμείο και τον οδικό άξονα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που συμπεριλαμβάνει όλα τα ευαίσθητα στοιχεία της ΔΕΗ (λιγνιτικά - υδροηλεκτρικά), ενώ μέσα στην εβδομάδα έχουν προγραμματισθεί οι τελευταίες προσαρμογές για τα προβλεπόμενα στο εργασιακό.

Στις διαβουλεύσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον φάνηκε επίσης πως οι «διαφορές» μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης (δηλαδή Βερολίνου) δεν είναι τελικά τόσο αξεπέραστες όσο ορισμένοι κύκλοι θέλουν να τις παρουσιάσουν.

Οι «διαφορές» και οι προσεγγίσεις για το χρέος
Το αντίθετο, διαπιστώθηκε ότι το πλαίσιο για μία προσέγγιση υπάρχει, όπως και οι τεχνικές για να επιτευχθεί, ακόμα και αν αυτό χρειασθεί να έχει μεσοπρόθεσμο και όχι μακροπρόθεσμο χαρακτήρα...

Συγκεκριμένα υπάρχει μία αρχική προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε όσον αφορά το εύρος της περιόδου που θα πρέπει να κρατηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα υψηλά (στα όρια του 3,5% του ΑΕΠ). Και αυτό - προς το παρόν - φαίνεται να είναι συνολικά η πενταετία αρχής γενομένης από το 2018 και μέχρι το 2022.

Το πλαίσιο της προσέγγισης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η διάρκεια αυτή να ξανασυζητηθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι η οικονομία «υπεραποδίδει» αμέσως μετά το κλείσιμο του ισχύοντος προγράμματος, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018. Απαραίτητος όρος όμως για το ύψος των πλεονασμάτων είναι να υπερβαίνουν (δηλαδή να υπερκαλύπτουν) το επιτοκιακό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους...

Παράλληλα η Ευρωζώνη εμφανίζεται έτοιμη να εγγυηθεί με τα υπάρχοντα διαθέσιμα κεφάλαια από το ισχύον δάνειο του ESM (αυτά που δεν χρειάσθηκε να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), όπως επίσης και από τα συσσωρευμένα σε ειδικό λογαριασμό του ESM «κέρδη» των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, το δανειακό άνοιγμα του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, είτε με τη μορφή εγγύησής του, είτε με την πρόωρη εξαγορά του.

«Πιστοποιητικό» μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να διασφαλισθεί από το ΔΝΤ ένα «πιστοποιητικό» μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, που θα καλύπτει την περίοδο για την οποία τρέχουν οι αποπληρωμές του ελληνικού Δημοσίου στο δάνειο του ΔΝΤ.

Μέσα στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, κινούνται οι διαδικασίες για τη συγκεκριμενοποίηση του πακέτου των μέτρων μεσοπρόθεσμης παρέμβασης που είχαν συμφωνηθεί παρόντος του ΔΝΤ στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.

Η συζήτηση αυτή θα «ωριμάσει» αφού ολοκληρωθεί το SLA και περάσουν από τη Βουλή τα κρίσιμα νομοθετήματα...

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στα προεκλογικά μέτωπα της Ευρώπης, αλλά και στις ευπαθείς ισορροπίες στη διοίκηση του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξουν απρόοπτες ανατροπές σ' αυτήν τη διαδικασία «σύγκλισης».

Το αντίθετο, από τις γαλλικές εκλογές μέχρι και το παρατεταμένο «bras de fer» στο εσωτερικό της διοίκησης του ΔΝΤ όλα θα μπορούσαν να ανατραπούν πριν υπάρξουν αποτελέσματα.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο κ. Τσίπρας έχει αναλάβει να στρώσει μέσα στο τρέχον δεκαήμερο πολιτικά το έδαφος, τόσο στο εσωτερικό του κυβερνητικού κομματικού συνασπισμού όσο και στην κοινωνία, πάνω στο οποίο θα πρέπει να δοκιμασθεί η «συμφωνία» που θα γράφεται αυτές τις ημέρες στο «Χίλτον» από τον κ. Τσακαλώτο και την κα Βελκουλέσκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα