Θα αντισταθούν μέχρι τέλους οι κοινότητες για μετακίνηση ασφαλτικού σε Μιτσερο

 Δεν συζητούν θέματα εποπτείας για τη σωστή λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ασφάλτου που ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθεί στην περιοχή Μιτσερού, γιατί δεν θα επιτρέψουν την εγκατάστασή του στην περιοχή τους, αναφέρει ο Ομάδα Πρωτοβουλίας Κοινότητες Εν Δράσει σε συνέχεια της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την Τρίτη έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ομάδα, που αντιπροσωπεύει τις 12 κοινότητες που επηρεάζονται από τη μεταφορά του εργοστασίου στην περιοχή, είπε σε δελτίο Τύπου ότι πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό να παραδώσει υπόμνημα προς τον

Υπουργό, Νίκο Νουρή, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη αντίθεση των κατοίκων «προς  την ετσιθελική, άδικη κι εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει το ασφαλτικό εργοστάσιο της Prometheas Asphalt Ltd από το Τσέρι στο Μιτσερό.»

Αναφέρουν ότι πριν το τέλος της διαμαρτυρίας έφτασε στο Υπουργείο ο κ. Νουρής και είπε σε δηλώσεις ότι το πρόβλημα της περιοχής είναι η διαχείριση των λυμάτων.

Αναφέρεται ακόμα, ότι «συνέχισε με παραπλανητικές δηλώσεις, ότι οι Πανεπιστημιακοί έκαναν μελέτες που κατέδειξαν ότι η επιβάρυνση από το ασφαλτικό θα φτάνει μόνο μέχρι τα 400 m,». Αξίζει να αναφερθεί, προστίθεται, ότι τέτοια μελέτη δεν έχει γίνει από την ομάδα των ακαδημαϊκών, αλλά από την ιδιωτική εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΣ μετά από ανάθεση από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει επίσης ότι ακολούθησε η αναφορά του Υπουργού για μηχανισμό «Κόκκινου κουμπιού» συστηματικής παρακολούθησης του ασφαλτικού, που θα σταματά τη λειτουργία του, όταν παρατηρηθεί η παραμικρή παρέκκλιση από τις εκπομπές. «Θεωρεί ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες που έβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος διασφαλίζουν το συγκεκριμένο θέμα,» αναφέρεται.

Ο ομάδα αναφέρει ότι οι δηλώσεις αυτές  «προκάλεσαν την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων με αποτέλεσμα την έντονη αποδοκιμασία του εκ μέρους των διαμαρτυρομένων».

«Το δίκαιο πνίγει τους κατοίκους, γιατί ζούμε σε μια άκρως βεβαρημένη περιοχή, όπου δεν υπάρχει εποπτεία από το κράτος των δεκάδων οχληρών δραστηριοτήτων με τραγικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής μας», προστίθεται.

Αναφέρουν ότι μένει αναπάντητο το ερώτημα των επηρεαζόμενων κατοίκων της περιοχής, γιατί στη Βιομηχανική Α΄ όπου λειτουργούν τα υφιστάμενα εργοστάσια ασφάλτου δεν εφαρμόστηκε ο «Μηχανισμός του Κόκκινου Κουμπιού», αν η μετακίνηση αποφασίστηκε από την κυβέρνηση για λόγους δημόσιας υγείας;

«Αν και αρχικά ο κ. Νουρής πρότεινε να συζητήσει εντός του Υπουργείου το θέμα με αντιπροσωπεία της ομάδας μας και να παραλάβει το υπόμνημά μας, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση,» αναφέρεται.

Η ομάδα λέει ότι απαιτούν από τον ίδιο, ως αρμόδιο Υπουργό, να παγοποιήσει τη διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών (Πολεοδομική και Άδεια Οικοδομής) και από την κυβέρνηση άμεσα να ανακαλέσει την απόφαση μετεγκατάστασης του ασφαλτικού στην περιοχή Μιτσερού.

Η ομάδα λέει ακόμα, ότι «αν θεωρούν, ότι θα μας καταδικάσουν εμάς και τα παιδιά μας, δηλώνουμε την ετοιμότητα μας για αντίσταση μέχρι τέλους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιτσερο,mitsero