Τέρμα στις «αβέρτα» προπληρωμένες κάρτες κινητού-Επανέρχεται πρόταση

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου τάσσεται υπέρ της ταυτοποίησης των χρηστών καρτών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, η οποία πρόταση νόμου αναμένεται να τεθεί σύντομα ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πολίτη, η κα. Δράκου είναι υπέρ της άρσης της ανωνυμίας που σήμερα προσφέρουν οι συγκεκριμένες κάρτες κινητής τηλεφωνίας αφού θα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη όσο και στην εξιχνίαση σοβαρών ποινικών υποθέσεων όπως και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Επιπλέον στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πρόταση νόμου που τερματίζεται την

ανωνυμία των χρηστών καρτών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας κατατέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της Βουλής το 2009 από τους βουλευτές Άγγελο Βότση και Γιώργο Προκοπίου. Από τότε η πρόταση νόμου έχει μείνει στο συρτάρι της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής.

Την πρόταση νόμου επανάφερε στο προσκήνιο ο βουλευτής Μαρίνος Μουσσιούττας. Συγκεκριμένα με την πρόταση νόμου προτείνεται όπως για σκοπούς ταυτοποίησης ο κάτοχος κάρτας κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας να δηλώνει τα στοιχεία ταυτότητας του στον πωλητή συμπληρώνοντας γραπτή υπεύθυνη δήλωση και προσκομίζοντας την ταυτότητα του ή το διαβατήριο του ή σε περίπτωση υπηκόου τρίτης χώρας την άδεια διαμονής του.

Σε περίπτωση νομικού προσώπου θα καταγράφεται η επωνυμία και ο αριθμός εγγραφής της εταιρείας στον έφορο Εταιρειών. Όταν ο χρήστης του κινητού τερματικού θα είναι διαφορετικό πρόσωπο από τον κάτοχο τότε ο κάτοχος θα είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί με γραπτή υπεύθυνη δήλωση στον πωλητή τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη. Επιπλέον η πρόταση νόμου προβλέπει ποινές φυλάκισης και πρόστιμα για τα πρόσωπα που παραλείψουν να δηλώσουν ψευδή στοιχεία.

Το SigmaLive επικοινώνησε με την Υπουργό Δικαιοσύνης η οποία ανέφερε ότι τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ στην νομοθετική ρύθμιση για ταυτοποίηση των χρηστών καρτών προπληρωμένης ομιλίας.

«Η νομοθετική αυτή ρύθμιση, αποτελεί μια αναγκαία ρύθμιση η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη, εξιχνίαση και διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων και ειδικότερα του οργανωμένου εγκλήματος. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των διωκτικών αρχών.

Από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα τοποθετηθούμε άμεσα και χωρίς από μέρους μας καθυστέρηση όταν και εφόσον κληθούμε ενώπιον της Επιτροπής για συζήτηση επί του θέματος», ανέφερε η κα Δράκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέρμα, #45Επανέρχεται,terma, #45epanerchetai