Εθνικό Μνημόσυνο Κυριάκου Μάτση

Τελείται την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά Παλαιχωρίου, το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Κυριάκου Μάτση.

Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει η Α.Ε. η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου. Του μνημοσύνου θα προστεί ο Mητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐας.

Το μνημόσυνο διοργανώνουν η Παγκύπρια Ένωση Γεωπόνων και ο Αθλητικός Πνευματικός Όμιλος Παλαιχωρίου (ΑΠΟΠ).

Μετά την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων της Κοινότητας Παλαιχωρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής του Μάτσειου Βραβείου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΟΠ. Απαραίτητη η προσκόμιση SafePass.

Ο Κυριάκος Μάτσης αποφοίτησε το 1952 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε Γεωπονία. Ό,τι περισώθηκε από τον γραπτό και γεμάτο ουσίας λόγο του υπό μορφή προσωπικών φιλοσοφικών διατυπώσεων όσον αφορά τα βιώματα, τα λάθη, τις σκέψεις, τα συναισθήματά ή ακόμη και τα ερωτήματα και προβληματισμούς που έθετε τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και το σύνολο, φανερώνουν την -χωρίς υπερβολή- εγκυκλοπαιδική γνωσιολογική του κατάρτιση. Μελετούσε συστηματικά τα κλασικά και σύγχρονα έργα του Θουκυδίδη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Κομφούκιου, του Σοπενχάουερ, του Νίτσε, του Μαρξ, του Ντοστογιέφσκι, αλλά και την ποίηση του Παλαμά, του Κάλβου, του Σολωμού και του Καβάφη.

Αγαπούσε την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά κυρίως αγαπούσε τους ανθρώπους, αγαπούσε τον καθένα που πότιζε με τον ιδρώτα του τη γη που πατούσε κι ως γνήσιος πατριώτης θυσιάστηκε γι’ αυτή. Ταυτίστηκε μαζί της αναδεικνύοντας την υπόστασή της.

Πολεμώντας την βρετανική αποικιοκρατία και αρνούμενος να παραδοθεί, θυσιάστηκε στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο για την Ελευθερία, βροντοφωνάζοντας «Αν θα βγω θα βγω πυροβολώντας». Στις 19 Νοεμβρίου 1958, επέλεξε να γίνει ολοκαύτωμα για να αναπνέουμε εμείς σήμερα ελεύθερο αέρα.  Τα διδάγματα της ζωής του παραμένουν ακόμα ζωντανά.

Απέδειξε πως ο καθένας πρέπει να έχει ιδανικά στη ζωή του, να παλεύει γι’ αυτά και να μην υποτάσσεται σε ό,τι και αν του προσφέρουν, αλλά να παραμένει ηρωικά στη θέση του. Ο Κυριάκος Μάτσης μάς δίδαξε το μεγαλείο της ψυχής και του ορθολογισμού του όταν ακόμα και κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων που υπέστη στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, τον επισκέφθηκε ο ίδιος ο Κυβερνήτης Σερ Τζον Χάρντιγκ και του πρόσφερε το υπερβολικά μεγάλο για την εποχή ποσό των 500.000 λιρών αν αποκάλυπτε πού κρυβόταν ο Διγενής.

Ο Μάτσης απάντησε το γνωστό «Ου περί χρημάτων τoν αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εθνικό Μνημόσυνο Κυριάκου Μάτση,ethniko mnimosyno kyriakou matsi