«Τέλος η ομοσπονδία. Επόμενο βήμα να αναγνωρίσει ο ένας τον άλλο»

Η διαπραγμάτευση για ένα ομοσπονδιακό μοντέλο για το Κυπριακό δεν είναι πλέον επιλογή, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Gozde Kilic Yasin, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Βαλκανίων και Κύπρου στο Ινστιτούτο Τουρκίας του 21ου αιώνα.

«Πιστεύω ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων που στοχεύει σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο έχει τελειώσει», είπε, προσθέτοντας πως αυτό ήταν προφανές από τον τρόπο που οι πλευρές έφυγαν από το τραπέζι κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις το 2017, στο ελβετικό θέρετρο Crans-Montana.

Ο Γιασίν

ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την κυριαρχία ή την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους. "Χρειάζεται ένας νέος τρόπος, είτε πρόκειται για μια συνομοσπονδία είτε για δύο επίσημα αναγνωρισμένα, ξεχωριστά κράτη", ανέφερε.

Στην περίπτωση θέσπισης μιας συνομοσπονδίας, η πρώτη φάση που θα πραγματοποιηθεί είναι τα δύο κράτη στο νησί να αναγνωρίσουν το ένα το άλλο, είπε ο Yasin.

Πρόσθεσε ότι μέρος των εσόδων από πόρους υδρογονανθράκων, που είναι ο κοινός πλούτος και των δύο κοινοτήτων στο νησί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του κόστους μιας λύσης στο Κυπριακό. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Mehmet Nesip Ogun, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μεσογείου της σκλαβωμένης Καρπασίας, δήλωσε επίσης ότι το ψευδοκράτος αντιμετωπίζει εδώ και καιρό την απομόνωση και το εμπάργκο.

Είπε, επίσης, πως μετά από περισσότερο από μισό αιώνα διαπραγματεύσεων χωρίς αποτελέσματα, νέες στρατηγικές προτάσεις πρέπει να εξεταστούν από στρατηγικές ομάδες ακαδημαϊκών και άλλων εμπειρογνωμόνων.

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν άλλα 51 χρόνια να χάσουν», τόνισε ο Ogun.

Keywords
Τυχαία Θέματα