«Ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και όχι δημόσιοι υπάλληλοι οι δικαστές»

Το ζήτημα της έφεσης στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, θίγει η κυπριακή κοινωνία τις τελευταίες ώρες, στον απόηχο μιας απόφασης που αναμένεται να ταρακουνήσει συνθέμελα τα δημόσια οικονομικά του τόπου εάν γίνει πράξη.

Μια σφυγμομέτρηση του πώς αντιμετωπίζουν την απόφαση ως προς την «ορθότητά» της αλλά και του πόσο δίκαιο είναι έναντι των ιδιωτικών υπαλλήλων, καταδεικνύει ότι οι πολίτες δεν βλέπουν και τόσο θετικά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Αυτό καταδεικνύει γκαλοπ που διενήργησε η τηλεόραση του

ΣΙΓΜΑ, με την πλειονότητα των πολιτών να διαφωνεί με την απόφαση.

Στο προσκήνιο εξάλλου επανήλθε με αφορμή την εν λόγω δικαστική απόφαση, η απόφαση των Δικαστών, να προσβάλουν τις αποκοπές των μισθών τους, κατά τη διάρκεια της περιόδου που αποφασίστηκαν και οι περικοπές για τους δημόσιους υπαλλήλους, κατά την εποχή δηλαδή που η χώρα μαστιζόταν από την οικονομική κρίση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο το 2013, εξέτασε προσφυγές που ασκήθηκαν από Δικαστές Επαρχιακών Δικαστηρίων. Οι Δικαστές προσέβαλαν τις αποκοπές στους μισθούς τους, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Το Διοικητικό Δικαστήριο στο πλαίσιο πρόσφατης απόφασης, επανήλθε στην εν λόγω υπόθεση και διευκρίνισε ότι είναι επιλογή του συνταγματικού νομοθέτη να εξαιρέσει τη Δικαστική Υπηρεσία από οποιαδήποτε μέτρα μείωσης αντιμισθίας των Δικαστών. Υπό τον ρόλο τους, ως ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους οι Δικαστές δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων αφού διέπονται και από χωριστή κλίμακα μισθοδοσίας, αναφέρουν νομικοί κύκλοι στο Sigmalive.

Keywords
Τυχαία Θέματα