Τελικά θα πέσει μόνο μια ομάδα

ΚΟΠ
Τα μέλη της Γ.Σ. αποφάσισαν την επιστροφή πρωταθλήματος με 14 ομάδες από τη νέα περίοδο

Επιστροφή στο πρωτάθλημα Α' κατηγορίας με τη συμμετοχή 14 ομάδων. Αυτό αποφάσισαν να εισηγηθούν χθες, με συντριπτική πλειοψηφία (σύμφωνα με πληροφορίες διαφώνησε ο πρόεδρος του Απόλλωνα Νίκος Κίρζης), τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας

το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα. Η πρόταση είναι για αύξηση των ομάδων σε 14 για τις επόμενες τρεις ποδοσφαιρικές περιόδους, 2015-2016, 2016-2017 και 2017-2018.

Αυτή η εισήγηση, η οποία αν τελικά γίνει αποδεκτή από το Δ.Σ. της ΚΟΠ, σημαίνει ότι από το πρωτάθλημα Α' κατηγορίας που βρίσκεται σε εξέλιξη θα υποβιβαστεί μόνο η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία θέση και θα ανέβουν οι τρεις ομάδες που κατέλαβαν τις πρώτες τρεις θέσεις στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας, Ένωση, Πάφος FC και Άρης.
Επίσης, σύμφωνα με το εξαετές πλάνο προγραμματισμού που αποφασίστηκε θα επιστρέψουμε σε Πρωτάθλημα 12 ομάδων στις ποδοσφαιρικές περιόδους 2018-2019, 2019-2020 και 2020-2021.

Πώς θα διεξάγεται
Το πρωτάθλημα Α' κατηγορίας μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2017-2018 θα διεξάγεται ως εξής:
1. Δύο γύροι με τη συμμετοχή 14 ομάδων.
2. Με την ολοκλήρωση της Α' φάσης θα υποβαθμίζονται απευθείας οι δύο τελευταίες ομάδες.
3. Στη Β' φάση θα σχηματιστούν δύο όμιλοι των έξι ομάδων.
4. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης θα υποβαθμίζεται η τελευταία ομάδα από τον δεύτερο όμιλο.

Αλλάζει από το 2018-2019
Στη χθεσινή Άτυπη Γενική Συνέλευση έγινε συζήτηση με τα μέλη να καταλήγουν σε εισήγηση για το εξαετές πλάνο διεξαγωγής του πρωταθλήματος με 14 ομάδες για τα επόμενα τρία χρόνια και επιστροφή στις 12 ομάδες από το 2018-2019 και μέχρι το 2020-2021.
Σύμφωνα με την εισήγηση, την αγωνιστική περίοδο 2017-2018, με τη λήξη του Πρωταθλήματος θα υποβαθμιστούν τρεις ομάδες και από τη Β’ Κατηγορία θα ανέλθει μόνο μια ομάδα.

Ο λόγος στην ΚΟΠ
Τα πιο πάνω είναι εισηγήσεις από τα μέλη της ΚΟΠ και δεν είναι αποφάσεις. Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει, σήμερα, σε συνεδρία του το Δ.Σ. της ΚΟΠ με τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη να ξεκαθαρίζει, χθες, ότι η τελική απόφαση για τον αριθμό των ομάδων στην Α’ Κατηγορία καθώς και ο τρόπος διεξαγωγής του Πρωταθλήματος ανήκει στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, πλην όμως η Γενική Συνέλευση μπορεί να καθοδηγήσει το Δ.Σ. με εισήγηση.

Πριν την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ τόνισε στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο από το Δ.Σ. δεν θα αφορούν μόνο τα δύο επόμενα χρόνια αλλά θα πρέπει να καταρτιστεί ένα δεσμευτικό πλάνο εξαετίας, κάτι που τελικά συμπεριλήφθηκε στην εισήγηση η οποία θα παρουσιαστεί, σήμερα, ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Τα επιχειρήματα που τέθηκαν για αύξηση των ομάδων αφορούν κυρίως την ανάγκη των μικρομεσαίων Σωματείων για λιγότερο ανταγωνισμό στην κάτω ζώνη της κατάταξης, ούτως ώστε να μπορέσουν να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους και να τακτοποιήσουν παλαιές οφειλές.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ τόνισε πως στη φετινή περίοδο, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα άκρως ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα, όλα τα Σωματεία υπέστησαν μείωση εσόδων από 100 μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ.
«Διασφαλίσαμε για τα Σωματεία τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όμως, αυτό που δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε είναι τα έσοδα από την παρουσία του κόσμου. Φέτος, η προσέλευση επηρεάστηκε από τη συζήτηση που έγινε για την κάρτα φιλάθλου, κάτι που ενδεχομένως να μας απασχολήσει και στην επόμενη σεζόν αλλά και από τη γενικότερη οικονομική κρίση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ.

Αποφασίζουν για τις υπόλοιπες κατηγορίες
Στη σημερινή συνεδρία του διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ θα ληφθούν αποφάσεις για τον αριθμό των ομάδων και τον τρόπο διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων Β’, Γ’ Κατηγορίας.

Απορρίφθηκε πρόταση των «μικρών»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, μετέφερε πρόταση διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος. Πρόταση των «μικρών» σωματείων που δημιούργησε αντίδραση από τα, θεωρητικά, μεγάλα σωματεία.

Συγκεκριμένα, η πρόταση ήταν η εξής: Διεξαγωγή πρωταθλήματος με τη συμμετοχή 14 ομάδων σε δύο γύρους. Με το τέλος των δύο γύρων οι δυο τελευταίες ομάδες να οδηγούνται στη Β' κατηγορία. Από τις υπόλοιπες 12 ομάδες, οι οκτώ πρώτες στη βαθμολογία του Β' γύρου να συνεχίζουν στα play off. Οι υπόλοιπες τέσσερεις να μη συμμετέχουν πουθενά και ουσιαστικά από τα τέλη Μαρτίου να μη δίνουν αγώνες. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τα μεγάλα σωματεία καθώς με αυτόν τον τρόπο το πρωτάθλημα θα ήταν με 40 αγωνιστικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα