Τελικά παράγουμε 'γαϊδάρους με πτυχία';

Η καταστροφική πορεία της Κυπριακής παιδείας έχει ακόμη μια φορά επιβεβαιωθεί με την ανακοίνωση των παγκόσμιων αποτελεσμάτων του PISA2015. Αρχίζοντας με τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα και με μέσο όρο 13% στην ΕΕ, η Κύπρος παρουσιάζει το διπλάσιο ποσοστό (26.1%) μαθητών που βρίσκονται κοντά στα όρια του αναλφαβητισμού. Ουσιαστικά 1 στους 4 μαθητές μας στερούνται της ικανότητας του να διαβάσουν, να γράψουν και να κατανοήσουν απλά κείμενα και αριθμούς.
Παρεμπιπτόντως, ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, η οποία περιγράφει

τους λόγους για τους οποίους απεργεί, ανάμεσα σε άλλα λέει τα ακόλουθα : "Οι μαθητές της Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προδημοτικής Εκπαίδευσης, που δεν έχουν ως πρώτη γλώσσα την Ελληνική, αποτελούν την τελευταία πενταετία (2011-2016) κατά μέσο όρο περίπου το 13.8% του μαθητικού πληθυσμού. Αυτοί οι μαθητές, αναφέρει η ΠΟΕΔ, ρίχνονται στις σχολικές τάξεις σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της σχολικής χρονιάς, χωρίς να περάσουν από τάξεις ταχύρρυθμης εκμάθησης της ελληνικής ώστε να κατακτήσουν τουλάχιστον το βασικό λεξιλόγιο επικοινωνίας στα ελληνικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσλειτουργία στην τάξη του δημοτικού ή του νηπιαγωγείου με επιπτώσεις για όλους τους μαθητές και την εκπαίδευσή τους."
Με εξαίρεση την πιο πάνω ανακοίνωση/μερική αιτιολόγηση της οργανωμένης απεργίας των δασκάλων στα δημοτικά, η οποία συμπτωματικά αγγίζει το θέμα του αναλφαβητισμού και τα προβλήματα ένταξης μιας μεγάλης μερίδας των μαθητών οι οποίοι είτε μας αρέσει είτε όχι φοιτούν σήμερα στα σχολεία μας, καμία ανακοίνωση δεν είχαμε (τουλάχιστον από ότι είδα και ελπίζω να έχω λάθος) από δασκάλους και καθηγητές, η οποία να αναφέρεται στον πάτο στον οποίο βρίσκεται ΓΕΝΙΚΑ η παιδεία μας. Πέρα της δήλωσης του Υπουργείου Παιδείας περί στατιστικού λάθους (φτάνει πια μ' αυτή τη δικαιολογία) ενός τεστ το οποίο διεξάγεται σε 65 χώρες μέλη του ΟΑΣΑ. Παραμένουμε η χώρα όπου φταίει πάντα ο Κανένας.

Συνοπτικά, η Κύπρος έχει καταταγεί ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, με χαμηλότερες επιδόσεις από παλιότερα στις Φυσικές Επιστήμες, στο Κείμενο Κατανόησης και στα Μαθηματικά. Ενώ γενικά ο μέσος όρος της αριστείας βρίσκεται στο 15.3% των μαθητών του συνόλου, στην Κύπρο μόνο το 5.6% των μαθητών μας μπορεί να φτάσει τέτοια επίπεδα.Είναι αξιοθαύμαστο ότι ενώ η Κύπρος ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της για θέματα παιδείας (2η σε κατάταξη χώρα στην ΕΕ), το σύστημα εκπαίδευσης παραμένει αναποτελεσματικό και απαρχαιωμένο, χωρίς να παρέχει ουσιαστικά μαθησιακά κίνητρα σε μαθητές και σε καθηγητές. Ούτε οι φωτεινές εξαιρέσεις των λιγοστών αρίστων, ούτε οι χιλιάδες που ξοδεύονται σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα μας ξελασπώνουν. Λεφτά του αέρα.

Διερωτάται κανείς το οξύμωρο του απέραντου αριθμού πτυχιούχων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που δηλώνουμε πως έχουμε σε σύγκριση με τους αριθμούς της αλήθειας, οι οποίοι τονίζουν την έλλειψη κατανόησης δεδομένων και την απουσία κριτικής σκέψης ανάμεσα στους νεαρότερους μαθητές μας των Γυμνασίων και των Λυκείων. Εκτός κι αν μεσολαβεί ένα θαύμα κάποιου είδους, ίσως τελικά στο τέλος καταλήγουμε να παράγουμε και να διαιωνίζουμε ΄γαϊδάρους με πτυχία΄*;

(*προσφιλής έκφραση της Οριάνα Φαλάτσι)

Keywords
Τυχαία Θέματα