Η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων στην τριμερή

Συμφωνία για αντιμετώπιση κινδύνων και προβλημάτων στη Μεσόγειο, σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση προβλημάτων στις ΑΟΖ των τριών χωρών, καθώς και θέματα διαχείρισης υδάτων και αξιοποίησης αφαλατώσεων θα συζητηθούν στο πλαίσιο της τριμερούς υπουργικής συνάντησης για περιβαλλοντικά θέματα, που πραγματοποιείται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ την Πέμπτη.

Στο

μεταξύ, πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή η διμερής συνάντηση μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Στη διμερή συνάντηση συμμετέχουν και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Κύπρος θα προτείνει τη σύναψη Συμφωνίας - Πλαίσιο για αντιμετώπιση κινδύνων και προβλημάτων στη Μεσόγειο, όπως η ρύπανση και παράνομη αλιεία, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλες τις γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή Υπουργική τριμερή αναμένεται ότι θα συμφωνηθεί Σχέδιο Δράσης για την κοινή αντιμετώπιση προβλημάτων στις ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ με την κινητοποίηση μέσων και ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Σχέδιο Δράσης θα έχει χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο 2017 και ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί τριμερής υπουργική στην Κύπρο τον Μάρτιο, για παρακολούθηση της προόδου.

Άλλο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει την τριμερή υπουργική συνάντηση για θέματα περιβάλλοντος είναι η διαχείριση υδάτων και η αξιοποίηση αφαλατώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα