Τεχνικές διοίκησης - The Dashin Style

Κάποιοι άνθρωποι είναι γεννημένοι ηγέτες, άλλοι δουλεύουν σκληρά για να αναπτύξουν ηγετικές ικανότητες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Εν πάση περιπτώσει, οι ηγέτες κρίνονται από την ικανότητά τους να είναι αποτελεσματικοί σε αυτό που κάνουν.

Αναμφισβήτητα, οι διαδικασίες και η ροή εργασιών ξεκινούν από τη δομή και την ιεραρχία. Ο αρχηγός μιας ομάδας, ο υπεύθυνος έργου, ο επικεφαλής ενός τμήματος, είναι υπόλογος για τη δουλειά που παράγει η ομάδα του. Είναι ευθύνη του οι εργασίες

να ολοκληρώνονται εντός της προθεσμίας και να είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά και να διατηρούνται ψηλά τα επίπεδα παραγωγικότητας. Έτσι λοιπόν, ο μάνατζερ οφείλει να βρει τρόπους για να παραμένει η ομάδα παραγωγική.

Στο ξεκίνημα της καριέρας μου, παρακολούθησα τις δεξιότητες καλών μάνατζερ. Αν και με ενέπνεαν, εκείνη την περίοδο δεν μπορούσα να αντιληφθώ τις τεχνικές τους. Αφού συναναστράφηκα και παρατήρησα τη συμπεριφορά κακών μάνατζερ, ξεκίνησα να διαπιστώνω τη διαφορά. Το πήρα προσωπικά και έβαλα στόχο να αναπτύξω περαιτέρω τις ηγετικές μου ικανότητες. Άρχισα να αναγνωρίζω το καθένα από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν έναν καλό μάνατζερ και από τότε τα έβαλα σε εφαρμογή.

Ένας καλός μάνατζερ έχει αυτοπεποίθηση για τον ίδιο και τη δουλειά του και δεν τον τρομάζουν οι ικανότητες των μελών της ομάδας του. Είναι ανοικτός στις ιδέες τους και ακούει αυτά που έχουν να πουν. Δεν αμφισβητεί τον εαυτό του, όμως εμπνέεται από τους ανθρώπους γύρω του. Αναγνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του να βρίσκεις ιδέες και να έχεις τον τελευταίο λόγο. Συνεχώς ψάχνει και μαθαίνει καινούρια πράγματα, για να παραμένει ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να μπορεί να αξιολογήσει ιδέες και εισηγήσεις σωστά.

Ηγείται εφαρμόζοντας ο ίδιος αυτά που λέει. Εμπιστεύεται τα μέλη της ομάδας του και τους συμπεριφέρεται με σεβασμό. Τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν κριτική σκέψη δείχνοντάς τους πώς να το κάνουν. Κατανοεί την απειρία τους και είναι πρόθυμος να τους διδάξει. Τους ενημερώνει σωστά και λεπτομερώς, δείχνοντάς τους πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά.

Είναι αυστηρός για να μπορεί να διατηρεί τα επίπεδα ψηλά. Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι δύσκολο να τον ευχαριστήσεις αλλά στο τέλος της μέρας αναγνωρίζει την καλή δουλειά. Επαινεί την ομάδα του επιδοκιμάζοντας τα επιτεύγματά τους. Τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν και τους επιβραβεύει ανάλογα. Εντοπίζει τα προτερήματα του καθενός και τα χρησιμοποιεί στο έπακρο. Με αυτό τον τρόπο, αναθέτει σωστά και δίκαια τις εργασίες στους ανθρώπους που έχουν τις καταλληλότερες δεξιότητες για να εξασφαλίσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τέλος, είναι θέμα συμπεριφοράς. Ένας καλός μάνατζερ δεν έχει ανάγκη να επιδεικνύει την ηγετική του θέση. Δεν χρειάζεται να μειώνει τους άλλους και να τους συμπεριφέρεται ως υποδεέστερους. Η δουλειά του είναι καθημερινή απόδειξη του ποιος είναι και γιατί κατέχει τη θέση που έχει. Είναι ο άνθρωπος που καταφέρνει να μεταδώσει το όραμά του στην ομάδα του. Ο θετικός τρόπος σκέψης του επηρεάζει τους γύρω του. Παρόλ’ αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο αληθινός χαρακτήρας των ανθρώπων εμφανίζεται σε ώρες κρίσης. Όταν βρεθεί σε δύσκολη θέση, ο καλός μάνατζερ δεν ψάχνει να βρει σε ποιον θα ρίξει το φταίξιμο. Ψάχνει για λύσεις.

Σημείωση: Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου περιλαμβάνει προσωπικές απόψεις και ιδέες και δεν θα πρέπει να ληφθούν ή να παρερμηνευθούν ως επενδυτική συμβουλή.

Ο Andrey Dashin είναι ο ιδρυτής της ForexTime Ltd (FXTM), και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέτοχος της Alpari. Στο παρακάτω άρθρο αναλύει τα χαρακτηριστικά ενός καλού μάνατζερ στο χώρο εργασίας.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα