Ο Χ. Σπίρτζης στον ΑΘΗΝΑ984

O αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε στις 12/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για ενδεχόμενο δημοψήφισμα:

«Δεν είναι καθόλου κακό να εκφραστεί ο ελληνικός λαός. Πριν από περίπου τρεις μήνες εκφράστηκε υπέρ του κόμματος που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα με βάση ένα συγκεκριμένο
πρόγραμμα. Εδώ, όμως, έχουμε ή θα έχουμε μία συμφωνία ή μία πρόταση για την οποία μπορεί να πρέπει και να χρειαστεί να εκφραστεί ο ελληνικός λαός, αν πρέπει να προχωρήσει ή όχι... Μπορεί η κυβέρνηση να μην συμφωνεί σε αυτό που θα γραφτεί, να είναι ένα κείμενο πολλών υποχωρήσεων που θα έχει κάνει η κυβέρνηση ή μικρότερων ή λιγότερων υποχωρήσεων... Τέσσερις μήνες τώρα η χώρα αντέχει με δικές της δυνάμεις. Δεν έχει πάρει ένα ευρώ από πουθενά».

Δημοσιογράφος: Δεν βρέθηκαν τα λεφτά για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των 12 δισ. ευρώ...

Χ. Σπίρτζης: «Αυτό θα βρεθεί την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει... Πιστεύω ότι δεν υπάρχει συμφωνία, όπως την θέλουμε εμείς. Οι θέσεις της κυβέρνησης -και πιστεύω και του ελληνικού λαού- είναι συγκεκριμένες, δεν τις δέχονται οι δανειστές και επομένως κάνουμε πολλά βήματα υποχώρησης...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου κακό να γίνει ένα δημοψήφισμα. Και καλή να είναι η συμφωνία, δεν είναι κακό να εκφραστεί ο ελληνικός λαός. Γιατί για κάποιον μπορεί να είναι καλή η συμφωνία για κάποιον άλλον, είτε πρόσωπο είτε κόμμα, μπορεί να είναι η χειρότερη που υπάρχει. Πρέπει να πάρουν και η κυβέρνηση και τα κόμματα θέση για συγκεκριμένα πράγματα και όχι για υποθέσεις.».

Δημοσιογράφος: Ποια θα ήταν μια κακή συμφωνία για εσάς;

Χ. Σπίρτζης: «Κακή συμφωνία θα είναι να μην μπορούμε να έχουμε κάποια χρήματα για αναπτυξιακές δράσεις. Να μην προστατεύονται στοιχειωδώς το κοινωνικό κράτος και το εισόδημα του ελληνικού λαού, οι συντάξεις και οι μισθοί. Κακή συμφωνία θα είναι όταν δεν θα έχουμε το ελεύθερο ως χώρα να κάνουμε κινήσεις έξω από τη μιζέρια που ζούμε τα τελευταία χρόνια...».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει ή να καταλήξουμε άμεσα σε μία συμφωνία ή να μην καταλήξουμε σε μία συμφωνία και να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν μπορεί η χώρα μεθοδευμένα -κατά τη γνώμη μου- να σέρνεται με αυτό τον τρόπο. Όταν λέω μεθοδευμένα, εννοώ ότι οι δανειστές τηρούν μία πολιτική, τακτική μη συμφωνίας, προκειμένου να μας οδηγήσουν σε δυσμενή διαπραγματευτική κατάσταση. Θεωρούν ότι μπορούμε να ενδώσουμε πιο εύκολα στις δικές τους θέσεις και πιέσεις».

Δημοσιογράφος: Ενιαίο Φ.Π.Α πρέπει να βάλουμε;

Χ. Σπίρτζης: «Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς. Έχει τα θετικά του, έχει και τα αρνητικά του. Το αρνητικό είναι ότι, αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε που μπαίνει ενιαίος συντελεστής. Είναι πολύ θετικό όμως το να έχουμε μείωση του 23% σε παραγωγικές δραστηριότητες».

* Για πρόωρες συντάξεις:

Δημοσιογράφος: Οι πρόωρες συντάξεις πρέπει να καταργηθούν ;

Χ. Σπίρτζης: «Υπάρχουν πρόωρες που πρέπει να καταργηθούν, υπάρχουν άλλες που δεν πρέπει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει ένας άνθρωπος στη χώρα που να επιθυμεί να βλέπει τις καταστάσεις του παρελθόντος. Δηλαδή, άνθρωποι 35 - 40 χρονών που είναι πάνω στην πιο παραγωγική τους στιγμή να βγαίνουν στη σύνταξη. Βεβαίως υπάρχουν ειδικότητες και συγκεκριμένα επαγγέλματα που πρέπει να γίνει και αυτό, αλλά δεν μπορεί να γίνει στο εύρος που γινόταν και χωρίς αιτιολόγηση».

* Για ιδιωτικοποιήσεις:

Δημοσιογράφος: Οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν;

Χ. Σπίρτζης: «Κάποιες ιδιωτικοποιήσεις λογικά πρέπει να προχωρήσουν, αλλά εκεί πρέπει να δούμε με ποιους όρους, πώς θέλουμε να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις και να συμμετέχουν ιδιώτες και σε ποιους τομείς. Πρέπει να προχωρήσουν αυτές που αναφέρονται σε κλάδους που χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας για να μπορούμε να έχουμε μία άλλου είδους εξέλιξη στον κλάδο. Δεν πρέπει να προχωρήσουν, κατά τη γνώμη μου, όσες αφορούν στρατηγικής σημασίας τομείς και για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα».

Δημοσιογράφος: Αεροδρόμια και λιμάνια;

Χ. Σπίρτζης: «Για κάποια μπορούμε να το συζητήσουμε. Όχι για όλα, όχι οριζόντια και όχι χωρίς σχέδιο. Όσον αφορά στα αεροδρόμια, αν είναι ένα θέμα που το επιβάλλουν οι δανειστές προκειμένου να πάμε σε μία καλή κεντρική συμφωνία, πιστεύω ότι είναι ένα από τα σημεία που μπορούμε να υποχωρήσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι συμφωνούμε σε αυτή την ιδιωτικοποίηση με άλλους όρους βεβαίως».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα