Πάτησαν «γκάζι»

Αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ Αναστασιάδης - Ακιντζί
Έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς χρονοτριβή, μεθαύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε μετά το δείπνο ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Σε κλίμα αρκούντως θετικό και με αποφασιστικότητα να μπουν κατευθείαν στα βαθιά, παρουσιάστηκαν στο δείπνο με οικοδεσπότη τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο νέος ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί. Η ανακοίνωση

έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων από την Παρασκευή, με στόχο τη λύση που θα βασίζεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, έστειλε μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», το κλίμα τόσο στην ημίωρη συνάντηση των τριών, όσο και στο δείπνο παρουσία των διαπραγματευτών Αντρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί ήταν ιδιαίτερα θερμό και «ελπιδοφόρο», δίνοντας, όπως εκτιμάται, ξεχωριστή δυναμική, από ό,τι κατά την προηγούμενη φάση, όταν Αναστασιάδης - Έρογλου έψαχναν -αποτυχημένα- να βρουν κοινή συνισταμένη.

Λακωνικός
Λακωνική ήταν η δήλωση του κ. Έιντε, ο οποίος, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, δήλωσε απλώς ότι το κοινωνικό δείπνο πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και ότι οι δύο ηγέτες θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις από την ερχόμενη Παρασκευή, με απευθείας συνάντηση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Περιορίστηκε να προσθέσει ότι όλοι θα εργαστούν σκληρά για λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνημένη και από τους δύο ηγέτες κοινή δήλωση που ανέγνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ουδόλως τυχαία ήταν λακωνική. Αντίθετα ήθελαν, όπως μας αναφέρθηκε, να περάσουν το μήνυμα ότι πέραν και πάνω από τα λόγια είναι οι πράξεις, καθώς και πως είναι επικεντρωμένοι στην ουσία του Κυπριακού. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί δεν προέβησαν σε οποιαδήποτε δήλωση.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης φρόντισε, πάντως, να εμφανιστεί αισιόδοξος, λέγοντας ότι «οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν και μοιράστηκαν τη φιλοδοξία τους για λύση και συμφώνησαν πως προσφέρεται μια νέα ευκαιρία για να προχωρήσουν». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να στείλει το δικό του προσωπικό μήνυμα, αναφέροντας πως «θεωρεί ότι την παρούσα στιγμή προσφέρεται μία μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί η δυναμική που παρουσιάζεται για τις συνομιλίες».

Δομή και συχνότητα
Αν και αναμενόταν να γίνει λόγος, για τη δομή της διαδικασίας που αρχίζει την Παρασκευή αλλά και για τη συχνότητα των συναντήσεων που θα έχουν οι δύο ηγέτες, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», αυτό δεν συνέβη, λόγω της ανάγκης για περαιτέρω συνεννόηση αλλά και της επιθυμίας των δύο ηγετών να έχουν το γενικό πρόσταγμα στην όλη διαδικασία, περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού τον ρόλο του κ. Έιντε. Παρά ταύτα, παραμένει, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, ισχυρή η πεποίθηση της Λευκωσίας ότι θα πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση των συναντήσεων σε ανώτατο επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τη δομή της διαδικασίας, δεν πρόκειται, όπως ενημερώνεται η εφημερίδα μας, να υπάρξει οποιαδήποτε έκπληξη, με τις συνομιλίες να επαναρχίζουν από εκεί που έμειναν. Την τρίτη, δηλαδή, φάση της προσπάθειας σμίκρυνσης των διαφορών, αρχίζοντας διαγώνια ή διασταυρούμενη διαπραγμάτευση επί των τριών κεφαλαίων που συμφωνήθηκε· εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί, έλεγε πηγή από το Προεδρικό Μέγαρο, είναι αν ο κύριος Ακιντζί επιθυμεί να του δοθεί σε πρώτο χρόνο περιθώριο για μια εις βάθος μελέτη των όσων έχουν μέχρι σήμερα γίνει στο τραπέζι των συνομιλιών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προκάλεσε έκπληξη η ετοιμότητά του να μπει σε διάλογο από την ερχόμενη Παρασκευή.

ΜΟΕ κατ’ ιδίαν
Αν και δεν έγινε οποιαδήποτε δημόσια αναφορά, η «Σημερινή» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έγινε συζήτηση και επί πιθανών ΜΟΕ, με επίκεντρο, βεβαίως, την Αμμόχωστο. Ωστόσο αυτό παραπέμφθηκε προς συζήτηση στην πορεία και κυρίως σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι δύο ηγέτες, χωρίς την παρουσία του κυρίου Έιντε, όπως ήταν και η αρχική πρόθεση της Λευκωσίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κράτησε, πάντως, την υπόσχεσή του και, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, επιβεβαίωσε την παραχώρηση των χαρτών για τα ναρκοπέδια που διατηρούσε ο κυπριακός στρατός στα κατεχόμενα αλλά και την πρόθεσή του να υλοποιήσει μέχρι ρανίδας τα όσα μονομερώς ανακοίνωσε, για να ενισχύσει τη δυναμική των συνομιλιών.

Σύσκεψη Αρχηγών
Στη σκιά των εξελίξεων και των χθεσινών ανακοινώσεων για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών. Η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί, πέραν των χθεσινών διαμειφθέντων στο δείπνο, για τις συναντήσεις του Νίκου Αναστασιάδη το Σαββατοκύριακο τόσο με τον ΓΓ των ΗΕ, όσο και με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΑΚΕΛ, προτίθενται να εγείρουν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της επιστροφής της Αμμοχώστου και τη διασύνδεση που επιχειρείται με το παράνομο αεροδρόμιο «Ερτζιάν» στην Τύμπου. Τα κόμματα αυτά παρουσιάζονται σφόδρα ενοχλημένα τόσο από τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ όσο και από άλλες δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων ότι γίνονται ασκήσεις επί χάρτου και ότι μελετώνται τρόποι νομιμοποίησης των απευθείας πτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι, όπως πρώτη αποκάλυψε η «Σ», πιθανά σενάρια για το θέμα της Αμμοχώστου και των προϋποθέσεων που θέτει η άλλη πλευρά, συζητά και η ομάδα νομικών που υποστηρίζει τη διαπραγματευτική ομάδα και τον Πρόεδρο, στην οποία, πρέπει να σημειωθεί, συμμετέχουν νομικοί - εκπρόσωποι, που υπέδειξαν όλα ανεξαιρέτως τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Προετοιμασία με επαφές
Μπορεί πλέον οι πάντες στο Προεδρικό να προετοιμάζονται για την επανέναρξη των συνομιλιών, ωστόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει το μπαράζ επαφών για κινητοποίηση του συνόλου των μελών του Σ.Α., ώστε να διασφαλίσει τη συλλογική διαχείριση, αφαιρώντας στην ουσία τη μονοπωλιακή διαχείριση από τον αμερικανοβρετανικό παράγοντα. Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας καθώς και την Πρέσβη της Γερμανίας. Την Πέμπτη συναντάται με τον Πρέσβη της Γαλλίας και τη Δευτέρα με τους Πρέσβεις Ρωσίας και Κίνας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Ισπανίας, ενώ χθες αντάλλαξε απόψεις με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μικρά - μικρά από Λήδρα Πάλας
· Από τις 19:15 ήταν στον χώρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές ως ο οικοδεσπότης του δείπνου

· Πρώτος στον χώρο έφτασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με το κομβόι του Ακιντζί να ακολουθεί δύο λεπτά αργότερα. Αμφότερους υποδέχθηκε στο κόκκινο χαλί ο κ. Έιντε

· Εντύπωση προκάλεσε άγημα Σκοτσέζων στρατιωτών με παραδοσιακές στολές, που απέδωσε τιμές με παράγγελμα «παρουσιάστε» και εμβατήριο από το παραδοσιακό όργανο γκάιντα

· Έξω από το Λήδρα Πάλας περίπου εκατό άτομα και από τις δύο κοινότητες, κρατώντας πλακάτ και σημαίες της Κύπρου διατράνωσαν τη θέλησή τους για λύση του Κυπριακού

· Το δείπνο είχε έναν προσκεκλημένο λιγότερο από προηγούμενες φορές. Τον μεταφραστή που συνόδευε πάντα τον Έρογλου. Η γνώση πολύ καλών αγγλικών από τον κ. Ακιντζί υποβοηθά πολύ τη διαδικασία, έλεγε με νόημα μέλος της ε/κ αποστολής

· Αμέσως μετά την άφιξή του και τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και τον κ. Έιντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε στο twitter το εξής μήνυμα: «Ελπίζω να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ουσιαστικό διάλογο, ο οποίος θα οδηγήσει στην επανένωση της χώρας #UnitedCyprus»

· Πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ από τις δύο κοινότητες και όχι μόνον, που κάλυψαν με ζωντανές μεταδόσεις κάθε λεπτομέρεια του δείπνου. Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφοι έστησαν, όπως πάντα, «πηγαδάκια», με τις συζητήσεις να περιστρέφονται επί παντός επιστητού
___________________________

Μ. Ακιντζί: Θα κάνω τη «Β. Κύπρο» μέρος του διεθνούς δικαίου
ΤΗ θέση ότι θα εργαστεί προκειμένου να καταστήσει -κατά την έκφρασή του- τη «Βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα, μέρος του διεθνούς δικαίου, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Στη δήλωση αυτή προέβη κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης στα κατεχόμενα, στην οποία συμμετείχε την Κυριακή, θυμίζοντας ανάλογη δήλωση του πρώην κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το 2003. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι αυτή η δήλωση έγινε μόλις την προηγούμενη μέρα της συνάντησης των δύο ηγετών.

«Θα περπατήσουμε στον δρόμο αυτό προστατεύοντας τα δικαιώματα, την ισότητα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση, χωρίς να ξεχνούμε ότι υπάρχει επίσης μία κοινότητα στην άλλη πλευρά. Θα εργαστούμε για μία λύση που θα αγκαλιάσει, θα υιοθετήσει και η οποία θα ψηφίσει υπέρ ενός δημοψηφίσματος», είπε χαρακτηριστικά. «Θα εργαστώ επίσης για ένα μέλλον στο οποίο θα ζήσουμε σε ισότητα και ασφάλεια, όπου θα πάρουμε δίκαια το μερίδιό μας από την αναπτυγμένη οικονομία. Ελπίζω ο κ. Αναστασιάδης να συμμεριστεί το ίδιο όραμα για το μέλλον και να τερματίσουμε τα προβλήματα της χώρας αυτής», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα