Τατάρ σε Financial Times: Θα πιέσουμε για δυο κράτη στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

Tα επόμενα βήματα Τουρκίας-ψευδοκράτους για το Κυπριακό αποκάλυψε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στους Financial Times.

Όπως είπε το ψευδοκράτος ασκήσει πιέσεις για λύση δυο κρατών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα, ζητώντας «έλεγχο πραγματικοτήτων» μετά από μισό αιώνα αποτυχημένων

συνομιλιών.

«Η βόρεια Κύπρος έχει υιοθετήσει μια ασυμβίβαστη στάση σχετικά με την πιθανή επανένωση από τότε που ο Έρσιν Τατάρ εξελέγη πρόεδρος του τουρκοκυπριακού θύλακα πέρυσι με ισχυρή υποστήριξη από την Τουρκία», σημειώνουν οι Financial Times.

Οι δύο πλευρές του νησιού, διαχωρισμένες σε εθνοτικές γραμμές από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, είναι πλέον πολύ αποξενωμένες για να επανενωθούν και οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις απαιτούν αναγνώριση της πλευράς του ως «ισότιμης και κυρίαρχης», δήλωσε ο Τατάρ σε συνέντευξή του

«Είναι καιρός ο κόσμος να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι έχουμε δύο διαφορετικές καταστάσεις, [και] κάθε προσπάθεια να μας ωθήσει σε μικτό γάμο είναι καταδικασμένη να αποτύχει», είπε ο Τατάρ. «Είναι Έλληνες, είναι Χριστιανοί. Είμαστε διαφορετική φυλή. Μιλάμε Τουρκικά, η θρησκεία μας είναι το Ισλάμ, η πατρίδα μας είναι η Τουρκία ».

Οι F.T  σημειώνουν ότι η διαμάχη στο Κυπριακό περιπλέκεται τώρα  για τα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την ΕΕ να συγκρούονται με την Τουρκία και τη «βόρεια Κύπρο».

Ο Τατάρ αναμένεται, σύμφωνα με τους FT,  να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν αναμένει να συναντήσει ξανά τον Αναστασιάδη σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει αρκετό κοινό έδαφος για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ το 2017.

«Δεν λέω ότι θα κλείσουμε την πόρτα», είπε ο Τατάρ. «Είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ έναν δίκαιο διακανονισμό βασισμένο σε δύο κυρίαρχα κράτη».

Σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, ο  Τατάρ είπε ότι «δεν εμπιστεύεται» τη δέσμευση από την Ε/κ πλευρά  να μοιραστεί ένα πιθανό χρηματικό αέριο με τους Τουρκοκύπριους, και οι ενεργειακές συμφωνίες με την Άγκυρα σημαίνουν ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να αναζητά φυσικό αέριο στην κυπριακή ακτογραμμή.

«Αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της διαμάχης, η οποία οδήγησε σε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στη βόρεια Κύπρο παραμένουν βαθιά απομονωμένοι κάτω από ένα διεθνές εμπορικό εμπάργκο που δεν επιτρέπει απευθείας πτήσεις εκτός από και προς την Τουρκία», σημειώνεται.

«Ο Τατάρ απέρριψε την προσφορά  Αναστασιάδη  τον Απρίλιο για να ανοίξει το αεροδρόμιο και το λιμάνι της βόρειας Κύπρου στο διεθνές εμπόριο και τους επιβάτες υπό τον έλεγχο της ΕΕ και του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα την επιστροφή της πόλης φαντάσματος των Βαρωσίων».

Ο Τατάρ είπε ότι η παραίτηση από τον έλεγχο των συγκοινωνιακών κόμβων θα ισοδυναμούσε με «απώλεια πολέμου όταν οι ξένοι θα σας αφαιρέσουν τα περιουσιακά στοιχεία».

Για το παράνομο άνοιγμα  των Βαρωσίων ο  Τατάρ είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι "περισσότερο από ευπρόσδεκτοι" να επιστρέψουν ή να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης.

Ο Τάταρ περασπίστηκε τις προσπάθειές του να δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν.

«Η περαιτέρω διεύρυνση σχέσεων- ενσωμάτωση (integration)   με την Τουρκία είναι φυσικό γιατί δεν είχαμε τη φιλία ούτε τη δικαιοσύνη που περιμέναμε από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Τατάρ. «Μόνο με την τουρκική υποστήριξη μια μέρα θα αναγνωριστούμε ως κράτος».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τατάρ, Financial Times, Γενική Συνέλευση ΟΗΕ,tatar, Financial Times, geniki synelefsi oie