Τατάρ: «Οι Οθωμανοί είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του νησιού»

Η Güneş (29.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η «ΤΔΒΚ» διαθέτει ένα μεγάλο δυναμικό και ότι αγωνίζονται για να ενδυναμώσουν τον πληθυσμό της με τον τουρισμό, τα «πανεπιστήμια», τη γεωργία και άλλους τομείς, να αντισταθμίσουν την μείωση πληθυσμού που υπήρξε κατά την διάρκεια της βρετανικής περιόδου και να δημιουργήσουν ένα οικοδόμημα που να μπορεί να στέκεται στα δικά του πόδια από οικονομική άποψη. 

Σύμφωνα με την Επισκόπηση του Τ/κ Tύπου του ΓΤΠ, μιλώντας κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης στην

Κερύνεια, ο Τατάρ χαρακτήρισε σημαντική κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί για μια πιο ισχυρή «ΤΔΒΚ». 

Εκφράζοντας ικανοποίηση για την πραγματοποίηση του δείπνου εργασίας του επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης στα κατεχόμενα και την συνάντησή του με τον τουρκοκυπριακό «λαό», όπως είπε, με την ευκαιρία της 38ης επετείου από την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ υποστήριξε ότι όταν ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο οποίος αντιστάθηκε στις ελληνοκυπριακές επιθέσεις, εκδιώχθηκε με την βία των όπλων από το κράτος προσευχόταν να έρθει η Τουρκία στο νησί και ισχυρίστηκε ότι στις 20 Ιουλίου 1974 ο τουρκοκυπριακός «λαός» έσμιξε με την Τουρκία, απέκτησε την ελευθερία και την ανεξαρτησία του και βιώνει την τιμή και την χαρά να έχει ιδρύσει μιαν «τουρκική δημοκρατία» στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Τατάρ: «Οι Οθωμανοί είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του νησιού»

Υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ που ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1571 είναι το παλαιότερο ίδρυμα του νησιού, ο Τατάρ αναφέρθηκε στην κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς και ισχυρίστηκε:

«Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του νησιού είναι οι Οθωμανοί, οι Τούρκοι, δηλαδή εμείς. Το νησί κατακτήθηκε με την θυσία 80 χιλιάδων πεσόντων. Από το 1571 μέχρι σήμερα διεξάγουμε αγώνα ύπαρξης».

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η χειρότερη μέρα των Τουρκοκυπρίων ήταν εκείνη που αποχώρησαν οι Οθωμανοί από το νησί το 1878, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Αγγλία καταπάτησε την συμφωνία ενοικίασης της Κύπρου που προνοούσε ότι όταν αποσυρόταν από το νησί θα το μεταβίβαζε ξανά στους Οθωμανούς.

Σημειώνοντας ότι με πρωτοβουλία του Ισμέτ Ινονού και του Κεμάλ Ατατούρκ στο άρθρο 16 της Συνθήκης της Λοζάνης συμπεριλήφθηκε η πρόνοια ότι η Τουρκία θα έχει οπωσδήποτε λόγο αν υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος της Κύπρου, ο Τατάρ υποστήριξε ότι όταν αποχώρησε η Βρετανία από το νησί υπήρχαν «δύο χωριστοί λαοί» και τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοτουρκική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν κατέστη δυνατό να διασφαλιστεί λόγω των πράξεων της Ελλάδας στο Αιγαίο και έκανε λόγο για επιθέσεις κατά των Τούρκων στο πλαίσιο του στόχου μετατροπής της Κύπρου σε 13ο νησί [των Δωδεκανήσων]. 

Σύμφωνα με τον Τατάρ, η Τουρκία δεν άφησε ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους και χάρη στις επεμβάσεις της λόγω των εγγυητικών της δικαιωμάτων, οι Τουρκοκύπριοι ίδρυσαν το δικό τους «κράτος». Ισχυρίστηκε και το εξής: «Πληρώσαμε πολλά τιμήματα, όμως ποτέ δεν υποκύψαμε έναντι του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα. Εδώ σήμερα υπάρχει η ΤΔΒΚ. Αυτή είναι η περηφάνια όλων μας».  

Keywords
Τυχαία Θέματα