Τατάρ: Μίλησε για εναλλακτικές λύσεις επιστρέφοντας από Άγκυρα

Ικανοποιημένος δήλωσε ότι επέστρεψε από τις επαφές του στην Άγκυρα ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕ Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συνάντησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, τον αναπληρωτή Πρόεδρο του AKP Νουμάν Κουρτουλμούς, τον Πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ και άλλους.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο πρόεδρος του ΚΕΕ επέδωσε

στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου γραπτώς τις απόψεις του κόμματός του για το Κυπριακό.

Ένας από τους βασικούς στόχους του κόμματός του, είπε, είναι ένα δυνατό «κράτος», όπου ο «λαός» θα ζει ευτυχισμένος, σε ευημερία. με μια δυνατή οικονομική δομή, και αυτό μετέφερε στους Τούρκους αρμοδίους με τους οποίους συναντήθηκε.

Αντικρίζουμε με ικανοποίηση την δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι επιθυμούν όπως το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τ/κ ανέβει στις 25.000 δολάρια ετησίως, ανέφερε ο κ. Τατάρ, κάνοντας λόγο για παράλληλες σκέψεις με την τουρκική ηγεσία όσον αφορά την οικονομία και το Κυπριακό.

«Όλοι μας οι συνομιλητές μάς είπαν ξεκάθαρα ότι θα ακολουθήσουν μια αποφασιστική στάση, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αδυναμία όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του τ/κ 'λαού'», δήλωσε.

Όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση σήμερα ο Ερσίν Τατάρ, στο έγγραφο που επέδωσαν για το Κυπριακό στον Τούρκο ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι το κυπριακό πρόβλημα θεωρείται από το ΚΕΕ ως εθνική υπόθεση και οι προθέσεις και πράξεις της τ/κ πλευράς είναι εκεί. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, βασικός στόχος του ΚΕΕ είναι η συνέχιση του ψευδοκράτους.

«Πιστεύουμε ότι πλέον, τα ΗΕ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει αρχίσουν να συζητούν και εναλλακτικές λύσεις, και αυτό ήρθε ο καιρός να το εξηγήσουμε. Προς αυτόν τον στόχο θέλουμε να ενεργήσουμε μαζί με τη μητέρα Τουρκία».

Στο έγγραφο προς τον κ. Τσαβούσογλου περιλαμβάνεται, επίσης, η θέση του ΚΕΕ ότι «μας ικανοποίησε η αναφορά σας ως Τούρκου ΥΠΕΞ προς τον Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη αυτοπροσώπως για μια λύση συνομοσπονδίας. Είμαστε αποφασισμένοι ως ΚΕΕ, σε συνεργασία μαζί σας, να εφαρμόσουμε μια ενεργό πολιτική για να αρθούν οι αδικίες που υπόκεινται οι Τ/κ λόγω της ε/κ αδιαλλαξίας».

Στο ίδιο έγγραφο περιλαμβάνεται και η θέση του ΚΕΕ ότι, εάν αρχίσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό, το πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να αποτελεί βάση. Το ΚΕΕ ενημέρωσε εγγράφως τον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι πιστεύει πως εάν αρχίσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι με χρονοδιάγραμμα, να διεξαχθεί με τρόπο που να φέρει γρήγορα ένα αποτέλεσμα, πρέπει πλέον να τεθούν στο τραπέζι και εναλλακτικές φόρμουλες λύσης και εάν στο τέλος αυτής της διαδικασίας δεν υπάρξει ένα αποτέλεσμα, να ανοίξει ο δρόμος για να καθοριστεί το καθεστώς των Τ/κ στη διεθνή κοινότητα, να τερματιστούν τα εμπάργκο και η απομόνωση και αυτό να διασφαλιστεί με βεβαιότητα.

Κόκκινες γραμμές για το ΚΕΕ, αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, είναι η διατήρηση του μονομερούς παρεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας και η συνέχιση της παραμονής τέτοιου αριθμού Τούρκων στρατιωτών που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των Τ/κ.

Εάν υπάρξει μια λύση στην Κύπρο, προστίθεται, θα πρέπει να εμπεριέχει την πολιτική ισότητα, την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στη λήψη αποφάσεων, τη διζωνικότητα, την καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών στο τ/κ κρατίδιο, να ληφθεί υπόψη η ισορροπία μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων και η συμφωνία να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε.

Τον πρόεδρο του ΚΕΕ στην Άγκυρα συνόδευε ο νέος Γ.Γ.του κόμματος Χασάν Τατσόι. Οι δυο τους επέστρεψαν στα κατεχόμενα χθες βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα