Τατάρ: Το ψευδοκράτος θα ζήσει «ανεξάρτητο και ελεύθερο» με στήριξη Τουρκίας

Με τη στήριξη της Τουρκίας η «ΤΔΒΚ» θα ζήσει ανεξάρτητη και ελεύθερη, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση από τα δικαιώματά τους, γράφει η Güneş.

Σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Σεγίτ Τορούν και αντιπροσωπεία του κόμματος, αποτελούμενη από τους Δημάρχους Κωνσταντινούπολης Ερντέμ Ιμάμογλου, Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, Σμύρνης Τουντς Σογιέρ, Αλεξανδρέττας Λουτφού Σαβάς, Αττάλειας Μουχιττίν Μποτζιέκ,

Αδάνων Ζεϊντάν Καραλάρ, Αϊντίν Οζλέμ Τσετσιογλου και Μερσίνας Βεχάπ Σετσέρ, ο Τατάρ, αναφερόμενος στη δήλωση ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι αναχρονιστικές και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδεικνύεται ως μηχανισμό ασφαλείας, υποστήριξε εκ νέου ότι ποτέ δεν θα παραιτηθούν από τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν απαράδεχτες απαιτήσεις στο νησί και στη Μεσόγειο και ότι προσπαθούν να μεταβάλουν την ισορροπία εναντίον των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ είπε ότι η «τδβκ» μαζί με την Τουρκία υπεραμύνεται τα συμφέροντά τους και θα συνεχίσουν να τα υπεραμύνονται.

Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, ο Τατάρ επανέλαβε ότι το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για αυτοδιάθεση παραμένει.

Σημειώνοντας ότι ο αριθμός των Τουρκοκύπριων στο νησί θεωρείται λίγος, ο Τατάρ είπε ότι στο εξωτερικό, σε χώρες όπως στην Τουρκία, Ευρώπη, Καναδά και Αυστραλία υπάρχουν πολύ περισσότεροι Τουρκοκύπριοι από ότι στην «τδβκ».

Ο αντιπρόεδρος του CHP Τορούν δήλωσε ότι υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί ανάμεσα στην Τουρκία και την «τδβκ», λέγοντας ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη στήριξη τους σε θέματα, όπως την άρση των λεγόμενων εμπάργκο και την αναγνώριση της «τδβκ» ως κράτος.

Αναφέροντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η «τδβκ» να συμμέτασχει σε συναντήσεις, που συμμετάσχουν οι ίδιοι, ο Τορούν υποστήριξε ότι είναι σημαντικό τα «δημαρχία» της «ΤΔΒΚ» να συμμετάσχουν και να εκπροσωπούνται σε αυτές τις συναντήσεις. Καταληκτικά, ο Τορούν δήλωσε ότι επιθυμούν να συνεργαστούν με τα «δημαρχεία» της «τδβκ» σε κοινά έργα και να μοιραστούν μαζί τους την εμπειρογνωμοσύνη τους.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, στο ετήσιο μνημόσυνο ηρώων στο κατεχόμενο Καζάφανι, ο Τατάρ επανέλαβε ότι οι αποτελεσματικές και οι ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας καθώς και η ύπαρξη των τουρκικών στρατευμάτων είναι η μόνη εγγύηση για την ειρήνη στο νησί, γράφει η  Kıbrıs.

Εξάλλου, η Güneş (23.11.21) γράφει ο Τατάρ είχε συνάντηση χθες και με το βουλευτή της Αλεξανδρέττας Χουσεϊν Σιάνβερντι του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το πρόεδρο νεολαίας του AKP στα κατεχόμενα Φαντίλ Σιάνβερτι, καθώς και το διευθυντής της τουριστικής εταιρείας Σιάνβερτι Μουσταφά Σιάνβερτι.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι πιστεύει ότι τέτοιου είδους επισκέψεις και επαφές είναι σημαντικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Τατάρ σε Αναστασιάδη: Αν θέλει να δει ποιος φταίει ας κοιτάξει στον καθρέφτη

Ο τουρκικός στρατός είναι η μόνη εγγύηση τους να ζήσουν μέσα σε ασφάλεια, υποστηρίζει ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε συνάντηση χθες με την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τουρκίας (TGF), που βρίσκεται στα κατεχόμενα για επαφές, καθώς και με τον πρόεδρο της «ένωσης Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων» Ρεσάτ Ακάρ, ο οποίος εξελέγη ως πρόεδρος των διεθνών σχέσεων της ομοσπονδίας δημοσιογράφων Τουρκίας, γράφει η Diyalog.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ χαιρέτισε την Τουρκική Δημοκρατία και το λαό της, που στέκεται πάντα δίπλα από τον τουρκοκυπριακό «λαό», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων με την Τουρκία επωφελούμενοι από την τεχνολογία και τους διαύλους επικοινωνίας, ο Τατάρ διατύπωσε εκ νέου τη θέση του για το Κυπριακό ότι μια συμφωνία πρέπει να είναι στη βάση της ύπαρξης δύο κρατών, που ζουν πλάι-πλάι, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Επανέλαβε ότι ποτέ δεν θα παραιτηθούν από τις εγγυήσεις της Τουρκίας και ότι ο τουρκικός στρατός είναι η μόνη εγγύηση του τουρκοκυπριακού «λαού» να ζήσει μέσα σε ασφάλεια.

Εκφράζοντας την άποψη ότι είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη καναλιών επικοινωνίας  με την ομοσπονδία δημοσιογράφων, που προέρχονται από διαφορετικά μέρη της Τουρκίας, ώστε οι νέες γενιές  να ενεργήσουν ως προς την εθνική υπόθεση τους, το Κυπριακό, ο Τατάρ ευχήθηκε στον Ρεσάτ Ακάρ κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του στην ομοσπονδία.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιλμάζ Καρατζά ανέφερε ότι είναι σημαντική για τους ίδιους η «τδβκ», γι’ αυτό πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση του διοικητικού τους συμβουλίου εκεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα