Τατάρ: Δύσκολο να βρεθεί λύση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Η διαδικτυακή Kıbrıs Postası (20.02.23, kibrispostasi.com) γράφει ότι το ισχυρισμό ότι είναι δύσκολο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη πρόβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ,  αναφερόμενος στην συνάντηση που αναμένεται να έχουν οι δύο την προσεχή Πέμπτη.

Όπως αναφέρει η επισκόπηση του τουρκικού και τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και πληροφοριών, μιλώντας την Δευτέρα το πρωί στο Kıbrıs Postası TV, ο Τατάρ ισχυρίστηκε

και τα εξής:

«Εγώ είμαι υπέρ το διαλόγου. Εμείς μπορούμε να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που γίνει αποδεχτή η κυριαρχική μας ισότητα. Η Τουρκία υποστηρίζει αυτή την πολιτική μαζί μας. Ποτέ δεν μπορείτε να μας επιβάλετε μια λύση λέγοντας ‘αυτό λέει η ΕΕ’, θάβοντας το κεφάλι σας στην άμμο. Η κόκκινη γραμμή μας είναι η κυριαρχία μας».

Διαβάστε επίσης: Ο Τατάρ απάντησε θετικά στην πρόσκληση Χριστοδουλίδη για συνάντηση

Αλλαγή του ονόματος του καθεστώτος

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις για αλλαγή του ονόματος του κατοχικού καθεστώτος από «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκική Δημοκρατία Κύπρου», ο Τατάρ υποστήριξε:

«Το όνομα του κράτους στον νότο είναι Κυπριακή Δημοκρατία. Ουδέποτε τους αποκάλεσαν ‘κράτος του νότου’. Για να υπάρξει ισότητα πρέπει να γίνουμε Τουρκικό Δημοκρατία της Κύπρου. Υπάρχουν αντιφάσεις όπως δήθεν φυλάκισα τον εαυτό μου στον βορρά, δεν διεκδικώ δικαιώματα σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες 200 μιλίων στην Λεμεσό. Οι διπλωμάτες αυτής της υπόθεσης και τα ανώτερα μυαλά που θα αξιολογήσουν καλύτερα αυτή την υπόθεση, αναφέρουν να γίνουμε ‘Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου’.

Η αλλαγή ονόματος θέλει συνταγματική τροποποίηση και στήριξη της κοινής γνώμης. Με τον χρόνο θα βρει μια μορφή. Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είπε ενσυνείδητα ‘Τουρκική Κράτος της Κύπρου’. Δεν είναι ίδιο το Τουρκικό Κράτος της Κύπρου στο οποίο αναφέρθηκε ο Φουάτ Οκτάι με το Τουρκικό Κράτος της Κύπρου που αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάν».       

Keywords
Τυχαία Θέματα