Ταμείο Υδρογονανθράκων και σήμερα

Η Επιτροπή Οικονομιικών θα συνεχίσει τη συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο
Στην ατζέντα και η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές ροές, που προέρχονται κυρίως από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ρύθμιση της μεθοδολογίας των εκροών από το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων

H δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, καθώς και η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές ροές που προέρχονται κυρίως από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ρύθμιση

της μεθοδολογίας των εκροών από το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων θα αποτελέσουν και σήμερα θέμα συζήτησης στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κατάλογος των προσκληθέντων στη συνεδρία είναι μακροσκελής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Νομικής Υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Γενικού Λογιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, και ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου.

Μη εξυπηρετούμενα και διασυνοριακοί λογαριασμοί
Στη σημερινή συνεδρία είναι εγγεγραμμένα προς συζήτηση και τα ακόλουθα θέματα:
*Παροχή της δυνατότητας στους Δανειστικούς Επιτρόπους ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο την αποπληρωμή των καθυστερημένων οφειλών, στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων των οφειλετών και/ή εγγυητών.

*Ο περί της Συγκρισιμότητας των Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού Πληρωμών και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών Νόμος του 2017. Πρόκειται για εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, με στόχο την παροχή της δυνατότητας στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν και να επιλέγουν τραπεζικές υπηρεσίες στη βάση ορθής πληροφόρησης και διαφάνειας, καθώς και η θέσπιση κανόνων για τη συγκρισιμότητα των τελών που χρεώνονται στους καταναλωτές, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών εντός της Δημοκρατίας και τη διευκόλυνση του διασυνοριακού ανοίγματος λογαριασμού πληρωμών.

*Εναρμόνιση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, με στόχο την ίδρυση και λειτουργία διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα αποδέχεται και θα διερευνά παράπονα από καταναλωτή ή άλλο χρήστη υπηρεσιών πληρωμών σχετικά με τη μη συμμόρφωση δικαιούχου ή πληρωτή και θα μεριμνά για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων ή την ποινική δίωξη σε περιπτώσεις παραβάσεων.

*Ο περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμος του 2016. Πρόκειται επίσης για εναρμονιστικό νομοσχέδιο, που αφορά τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων.

Συντάξεις και Επιτροπή Σιτηρών
Στη συνεδρία θα συζητηθούν επίσης ρυθμίσεις του τροποποιητικού νόμου σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα κρατικών υπαλλήλων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ρυθμίσεις αφορούν ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών ωφελημάτων και ωφελημάτων αφυπηρέτησης για ορισμένες ομάδες αξιωματούχων και υπαλλήλων.

Στην ατζέντα είναι καταγεγραμμένο και το θέμα της υπαγωγής της Επιτροπής Σιτηρών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ θα συνεχισθεί και η συζήτηση και για αποδέσμευση κονδυλίων.

Μικρά ζυθοποιεία
Πρόταση νόμου, την οποία ενέγραψε προς συζήτηση ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αφορά ρυθμίσεις για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στην παράδοση μπίρας από ζυθοποιεία μικρής παραγωγής, καθώς και το ετήσιο τέλος που καταβάλλουν τα ζυθοποιεία αυτά για κατοχή άδειας. Με την πρότασή του ο Γ. Περδίκης ζητά και μείωση του συντελεστή φόρου κατανάλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα