Στην κούρσα με πρόταγμα την ενότητα

Δεν υπάρχουν επικρατέστεροι υποψήφιοι για το ΑΚΕΛ, δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού
Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Λιλλήκας, κάνοντας λόγο για χρεοκοπημένη πολιτική Αναστασιάδη. Αίσθηση προκάλεσαν οι απουσίες των διαφωνούντων

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018 εξήγγειλε και επίσημα χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας

Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Με βολές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία και με σύνθημα την έκφραση «Ασφαλή επιλογή», ο Γιώργος Λιλλήκας ξεκίνησε τον προεκλογικό μαραθώνιο, καλώντας τους πολίτες «να ολοκληρώσουν το ταξίδι που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια» και το οποίο, όπως είπε, «έφτασε τότε πολύ κοντά στον στόχο».

«Η πολιτική του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη χρεοκόπησε, και η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και εξευμενισμού της Τουρκίας, αντί να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, την εξέθρεψε», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας. «Απευθύνομαι στους πολίτες γιατί εμπιστεύομαι τους πολίτες.

Απευθύνομαι στους νέους που έχουν ανεκπλήρωτα όνειρα. Σε αυτούς που είναι θυμωμένοι από τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα, και απαιτούν κάθαρση και δικαιοσύνη. Τους ζητώ να πιστέψουν στις δυνάμεις τους. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το κοινωνικό κύμα που θα παρασύρει το κατεστημένο», είπε.

Ανησυχία για τη διχόνοια
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε ανησυχία για τη διχόνοια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και πρόσθεσε ότι θα αγωνιστεί για την ενότητα με τη βοήθεια των ιδίων των πολιτών. Η Κύπρος, είπε, χρειάζεται, παράλληλα ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί όλους τους παραγωγικούς τομείς. «Η Κύπρος θέλει Πρόεδρο της ανάπτυξης και όχι ηγέτη της κρίσης. Αυτό που χρειάζεται είναι όραμα και κοινωνική ευαισθησία, για δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου», είπε.

Εθνικός στόχος το ΓεΣΥ
Αναφορά έκανε και στο ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα η κοινωνική ανισότητα να χαρακτηρίζει και τον τομέα της υγείας. «Το κράτος να αδυνατεί να προσφέρει άμεση και ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους πολίτες. Η υγεία δεν μπορεί να είναι εμπορεύσιμο προϊόν.

Είναι ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους. Το ΓεΣΥ πρέπει να απαγκιστρωθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα», είπε προσθέτοντας, «αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας να χάνονται ζωές γιατί κάποιες κομματικές ηγεσίες επιλέγουν να υπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα αντί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η υλοποίηση ενός καθολικού σχεδίου υγείας ήταν και παραμένει εθνικός στόχος για μένα».

Η απουσία των «ανταρτών»
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία των διαφωνούντων, οι οποίοι ήταν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Στέλιος Αμερικάνος, οι δύο εκ των τριών Αντιπροέδρων Σίμος Αγγελίδης και Στέλιος Στυλιανού, και ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στις προεδρικές του 2013, ο κ. Λιλλήκας συγκέντρωσε το ποσοστό 23,5% και έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, στον οποίο πέρασαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Κώστας Μαλάς.

«Πολλές οι επιλογές του ΑΚΕΛ»
Σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές τοποθετήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, που κατηγόρησε το Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του», σημειώνοντας ότι αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες στο Κυπριακό.

Για τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, είπε, ότι οι επιλογές είναι πολλές. Ερωτηθείς εάν το επικρατέστερο όνομα είναι του Μάικ Σπανού, είπε ότι δεν υπάρχουν επικρατέστερα ονόματα. «Έχουμε καθορίσει το πολιτικό πλαίσιο, έχουμε καθορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος και ξεκινούμε τη συζήτηση ονομάτων.

Δεν υπάρχει κανένας ο οποίος είναι επικρατέστερος». Θέλουμε, τόνισε, «να δώσουμε ξανά προοπτική και ελπίδα στη χώρα μας και στον λαό μας, και θεωρούμε ότι αυτά δεν μπορούν να δοθούν ούτε με την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, ούτε με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου».

Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα, απάντησε ότι «ούτε αυτή μπορεί να δώσει προοπτική και ελπίδα». Πάντως, ο κ. Κυπριανού δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα ονόματα που ακούγονται τις τελευταίες μέρες, προσπαθώντας να δείξει ότι υπάρχει πληθώρα επιλογών.

Δεν απασχολεί τους Οικολόγους ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως δεν απασχολεί το Κίνημα ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές του 2018, αφού, όπως είπε, θα είναι ένας υποψήφιος στη βάση των προδιαγραφών που έθεσε το ΑΚΕΛ, που αποκλείουν τη συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων.

Σε δηλώσεις πριν από την έναρξη ανοικτής συζήτησης για την ιατρική κάνναβη που διοργάνωσε η νεολαία του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο κ. Περδίκης είπε ότι «εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ούτε μας απασχολεί ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι χώρων οι οποίοι ήδη έχουν αποκλείσει κάθε συνεργασία μαζί μας, όπως το ΑΚΕΛ.

Δεν μας απασχολεί ποιος θα είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ, αφού θα είναι ένας υποψήφιος στη βάση των προδιαγραφών που έθεσε το ΑΚΕΛ, που αποκλείουν τη συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα