Κι επίσημα Πρόεδρος ο Μακρόν

Ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του και μέχρι αύριο θα συνθέσει την κυβέρνησή του
Υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στη γαλλική κοινωνία, όπως φάνηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία

Την Προεδρία της Γαλλίας ανέλαβε χθες κι επίσημα ο Εμμανουέλ Μακρόν, μία βδομάδα μετά την εκλογή του. Κατά την πρώτη του ομιλία, υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στη γαλλική κοινωνία, όπως φάνηκε κατά την προεκλογική

εκστρατεία.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα εργαστεί για μία ισχυρή Γαλλία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον κόσμο. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας», δήλωσε ο 39χρονος πολιτικός που εκλέχθηκε στο προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας στις 7 Μαΐου, μετά τη νίκη του επί της Μαρίν Λεπέν.

«Ο κόσμος είναι η Ευρώπη»
Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από πολιτική ένταση κι αντιπαραθέσεις, αναφορικά με τον ρόλο της Γαλλίας στην ΕΕ. «Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται τη Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη», διακήρυξε ο Μακρόν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του, η αγορά εργασίας θα γίνει περισσότερο ελαστική, ενώ θα καλλιεργηθούν συνθήκες που θα είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η «καινοτομία» θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειών του στην προεδρία της Γαλλίας.

Οι πρώτοι διορισμοί
Πριν από την ορκωμοσία του ο Μακρόν διόρισε τον Αλεξίς Κολέ στη θέση του γενικού γραμματέα (προσωπάρχη) του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων, την κορυφαία θέση της προεδρίας. Ο Κολέ, ένας 44χρονος απόφοιτος της γαλλικής σχολής δημόσιας διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, ήταν προσωπάρχης του Μακρόν, όταν ο νυν πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας και είχε δουλέψει προηγουμένως και για το Υπουργείο Οικονομικών, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Φιλιπ Ετιέν, 61 ετών, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο και επίσης απόφοιτος της ENA, διορίσθηκε στη θέση του διπλωματικού συμβούλου του Προέδρου, έγινε γνωστό από το προσωπικό του Μακρόν. Ο Μακρόν θα διορίσει σήμερα τον πρωθυπουργό και η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί αύριο Τρίτη, σύμφωνα με πηγή.

Ανακουφισμένες οι Βρυξέλλες
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως πέρα από την ανακούφιση για την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στη Γαλλία, έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν θεωρείται από τις Βρυξέλλες ότι θα φυσήξει αέρα ανανέωσης στη διχασμένη και ταλαιπωρημένη, τελευταία, Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μια κατάσταση ακόμα εύθραυστης ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, με το Brexit να έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα ενότητας της ΕΕ και την εκλογή Τραμπ να απειλεί να εκτροχιάσει τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, οι Βρυξέλλες περιμένουν από τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας όχι μόνο συμβολισμούς, αλλά και πράξεις προς την κατεύθυνση της θεσμικής ανανέωσης της ΕΕ.

«Πρώτα-πρώτα θα ενισχυθεί και πάλι ο γαλλογερμανικός άξονας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό το στοιχείο για τις Βρυξέλλες, οι οποίες ευελπιστούν ότι επιτέλους θα ανοίξει ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις δεν ήταν ισορροπημένες, με τη συνεργασία μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ να «γέρνει» προς τη γερμανική μεριά.

Ο Μακρόν, αντίθετα, εκτιμούν οι Βρυξέλλες πως θα είναι ισότιμος, καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα μεταρρυθμίσει τη γαλλική οικονομία -κάτι που απέφευγε να κάνει ο προκάτοχός του-, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Βερολίνου. Ως εκ τούτου, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει ότι θα έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να συμφωνήσει με το Βερολίνο σε μια σειρά βημάτων για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, κάτι για το οποίο οι Βρυξέλλες «παλεύουν» εδώ και καιρό.

Η σχέση με Γερμανία
Στον Μακρόν έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για να κάμψει τις γερμανικές αντιστάσεις και οι περισσότεροι παρατηρητές στις Βρυξέλλες, θεωρώντας ότι μόλις περάσει ο σκόπελος των γερμανικών εκλογών, η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο ευέλικτη.

«Διανύοντας προεκλογική περίοδο, είναι πολύ δύσκολο για τη Γερμανία και ειδικά για τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αλλάξει στάση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζιλ Μερίτ, ιδρυτής και επικεφαλής του think tank των Βρυξελλών Friends of Europe, προσθέτοντας ότι μετά τις εκλογές «θα δούμε αλλαγή στις προτεραιότητες της Γερμανίας».

Όπως εξηγεί, το βασικό ζήτημα που απασχολεί τη Γερμανία είναι το μεταναστευτικό και επομένως θα είναι σε θέση να βοηθήσει αυτούς που τη βοηθούν, με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή μια πιο «ευέλικτη προσέγγιση» στον τομέα της οικονομίας.

Και στάση αναμονής
Πέρα όμως από την εμβάθυνση της ευρωζώνης, οι Βρυξέλλες θεωρούν πως ο «σοσιαλφιλελεύθερος» Μακρόν μπορεί να συμβάλλει θετικά στον διάλογο τόσο για την «κοινωνική Ευρώπη» όσο και για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, στον οποίο η Γερμανία δεν ήταν πολύ αποτελεσματική. Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως στο πλαίσιο των τελευταίων αποφάσεων που έχουν πάρει οι Ευρωπαίοι ηγέτες για μεγαλύτερη συνεργασία στην άμυνα, η εκλογή Μακρόν είναι επίσης θετική, καθώς έχει ταχθεί υπέρ.

Σε κάθε περίπτωση, παρ' όλες τις ελπίδες που εναποθέτουν οι Βρυξέλλες στον «νεαρό» και «φιλοευρωπαίο» Μακρόν, είναι προφανές ότι τηρείται ακόμα στάση αναμονής, μέχρις ότου δείξει ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας τις πραγματικές του προθέσεις.

Κοινοτική πηγή έλεγε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε ορισμένους ιθύνοντες υπάρχει ανησυχία για ορισμένες μεταρρυθμίσεις, που ο Μακρόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι συζητά, όπως είναι μια «μικρότερη Επιτροπή» ή η ενοποίηση της προεδρίας του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα