Ταλιμπάν - Ενθουσιασμός για την κατάκτηση της Κουντούζ

Οι αντάρτες Ταλιμπάν έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την κατάκτηση της Κουντούζ.

Η Κουντούζ αποτελεί μια πόλη στρατηγικής σημασίας στο βόρειο Αφγανιστάν, στην οποία υπόσχονται ότι θα εφαρμόσουν τη σαρία –τον ισλαμικό νόμο– και εικονίζονται να παρελαύνουν στους δρόμους με οχήματα του αφγανικού στρατού.

Οι ισλαμιστές αφήνουν επίσης να εννοηθεί ότι σχεδιάζουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κουντούζ, η κατάκτηση της οποίας θεωρείται η μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία τους μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, το 2001.

Το 10λεπτο βίντεο που αναρτήθηκε σε σελίδα του Facebook ξεκινά με μια άποψη της κεντρικής πλατείας της πόλης όπου οι διοικητές των Ταλιμπάν υψώνουν τη λευκή σημαία του κινήματός τους υπό τα βλέμματα των αποσβολωμένων κατοίκων.

Ακολουθεί μια παρέλαση με άρματα και άλλα οχήματα, όσα μπόρεσαν να αποσπάσουν από τον αφγανικό στρατό, ενώ ακούγονται κάποιοι να φωνάζουν "Αλλάχ Ακμπάρ ("Ο Θεός είναι μεγάλος").

Ένας Ταλιμπάν εξηγεί κατόπιν στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι οι αντάρτες σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη σαρία στην Κουντούζ και το ακροατήριο απαντά: "Ινσαλάχ" (Θεού θέλοντος).

Την εποχή της παντοδυναμίας τους στο Αφγανιστάν (1996-2001) οι Ταλιμπάν απαγόρευαν την εκπαίδευση και την εργασία στις γυναίκες, οι οποίες ήταν υποχρεωμένες να καλύπτονται με μπούρκες. Είχαν επίσης απαγορεύσει τη μουσική και τα ψυχαγωγικά θεάματα.

Το βίντεο τελειώνει με ένα μήνυμα του νέου ηγέτη των Ταλιμπάν, του μουλά Αχτάρ Μανσούρ, ο οποίος όμως δεν εμφανίζεται στην οθόνη. "Δεν πιστεύουμε στην εκδίκηση" αναφέρει στο μήνυμά του, υποσχόμενος "γενική αμνηστία" στους στρατιώτες που θα λιποτακτήσουν για να ενταχθούν στο κίνημά του.

Καλεί επίσης τους δημοσίους υπαλλήλους και τους γιατρούς να επιστρέψουν στις δουλειές τους και δηλώνει "εγγυητής" της ασφάλειας όλων των κατοίκων.

"Η Καμπούλ πρέπει να δεχτεί την πικρή αλήθεια που συνιστά η νίκη μας", καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα