Τα συν και τα πλην της επανόδου των ακινήτων

Αισιοδοξία, αλλά και ανησυχίες καταγράφονται, υπό το φως της επανόδου ενός από τους πλέον σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας, αυτού των κατασκευών και των ακινήτων.

Το 2017 κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο 8.734 πωλητήρια έγγραφα, γεγονός το οποίο κατατάσσει το περασμένο έτος ως την καλύτερη χρονιά από το 2009 και έπειτα. Τα πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές ξένους αυξήθηκαν κατά 32,7% το 2017 και άγγιξαν τα 2.406 τεμάχια σε σύγκριση με 1813 το 2016. Οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους αντιστοιχούν στο 27,5%

του συνόλου των πωλήσεων ακινήτων και βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, όταν αντιστοιχούσαν στο 45,2% των συνολικών πωλήσεων. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δεικνύουν αύξηση του εμβαδού των αδειοδοτηθέντων έργων κατά 35,5% την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2017, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Την ίδια περίοδο εκδόθηκαν 4.817 άδειες οικοδομής και προβλέπεται ότι θα ανεγερθούν 3.956 οικιστικές μονάδες, με την αξία τους να ξεπερνά τα €1,2 δισ. Το δεκάμηνο του 2016 είχαν εκδοθεί 4.350 άδειες οικοδομής για ανέγερση 2.911 οικιστικών μονάδων αξίας €0,9 δισ.

Χ. Γεωργιάδης: «Θετική συμβολή»

Η «ανάσταση» του τομέα των κατασκευών και των ακινήτων αντικρίζεται ως ευεργετική για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας από τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο Χάρης Γεωργιάδης δηλώνει στη «Σ» ότι «είναι πράγματι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πιο γρήγορα απ’ ό,τι πολλοί ανέμεναν αυτός ο τομέας, ακολουθώντας όλους τους υπόλοιπους παραγωγικούς τομείς, επανέρχεται σε θετικούς ρυθμούς. Αυτό έχει θετική συμβολή στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, ακόμη και στην πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στη διαχείριση του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού. Οι συναλλαγές και η οικονομική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα, οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας έχουν τη δική τους καθοριστική σημασία. Ως αποτέλεσμα της αύξησης στις συναλλαγές, στον τομέα των ακινήτων, προκύπτει και μια διόρθωση στις τιμές, προς τα πάνω, η οποία αντιστρέφει τη μεγάλη πτώση που είχε καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια με όφελος για τον δανειολήπτη, ο οποίος βλέπει την αξία των εξασφαλίσεών του να αυξάνεται, αλλά και για τους ισολογισμούς των τραπεζών».

Θετικά και… κίνδυνοι

Η σταδιακή ανάκαμψη του τομέα αυξάνει τα έσοδα του κράτους μέσω της είσπραξης φόρων, όπως ο ΦΠΑ, αλλά και τελών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στην οικοδομική βιομηχανία, επισημαίνει στη «Σ» ο συνέταιρος της KPMG, Τάσος Γιασεμίδης. «Το ενδιαφέρον μέρους των επενδυτών φαίνεται να εστιάζεται σε συγκεκριμένους τύπους ακινήτων, εφόσον πολλοί από τους ξένους επενδυτές συνδυάζουν την επένδυσή τους με το πρόγραμμα πολιτογράφησης. Ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας και με βάση αυτήν τη ζήτηση τροχοδρομούνται νέες αναπτύξεις, κάτι που καταδεικνύεται και από τα στατιστικά που αφορούν τις νέες αδειοδοτήσεις. Την ίδια ώρα, η εγχώρια ζήτηση άρχισε να ανακάμπτει, με την παραχώρηση στεγαστικών δανείων να αυξάνεται».

Ο κ. Γιασεμίδης επισημαίνει και την ύπαρξη κινδύνων, «οι προκλήσεις στον τομέα, όπως η υψηλή μόχλευση και ο μεγάλος αριθμός αδιάθετων μονάδων σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, παραμένουν και απαιτείται σωστή διαχείριση των κινήτρων και των πολιτικών, που έχουν διαμορφωθεί ώστε να διατηρηθεί μια βιώσιμή πορεία ανάκαμψης του τομέα. Μεγάλος αριθμός ακινήτων έχουν συσσωρευθεί στους ισολογισμούς των τραπεζών, μετά την παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων για την ανταλλαγή δανείων με ακίνητα. Τα τραπεζικά ιδρύματα προχώρησαν στη δημιουργία μονάδων για αξιοποίηση των ακινήτων, καθώς και στην ίδρυση επενδυτικών ταμείων, με περιουσία ακίνητα, που έχουν εισοδήματα ενοικίων, τα μερίδια των οποίων βρίσκονται στη διάθεση υποψήφιων επενδυτών», αναφέρει.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα