Τα προβλήματα χωρισμένων γονιών στη Βουλή

Την ανάθεση της γονικής μέριμνας των παιδιών σε περιπτώσεις διαζυγίου και τα προβλήματα άνισης μεταχείρισης που τυχόν να δημιουργούνται ανάμεσα στους γονείς με τις αποφάσεις δικαστηρίων και η αντιμετώπιση της γονικής αποξένωσης, συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής είπε πως συζητήθηκε σήμερα “μια πτυχή των προβλημάτων μεταξύ χωρισμένων συζύγων που είναι η γονική μέριμνα και τα προβλήματα που δημιουργεί”.

Υπάρχει πρόβλημα, σημείωσε, στην προσπάθεια των γονέων να βλέπουν

τα παιδιά τους και υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεων, όπου οι μεν δεν δίδουν τα παιδιά τους στους άλλους και δημιουργούνται προβλήματα στη μεταχείριση αυτών των παιδιών, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι τα θύματα.

“Είναι η δεύτερη ή η τρίτη φορά που συζητούμε αυτό το θέμα. Είχαμε εγγράψει και επιστολές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Υγείας για να συνεργαστούν και να βρουν λύσεις. Υπάρχει στη Βουλή ο νόμος περί μεσολάβησης για οικογενειακές υποθέσεις, ο οποίος εκκρεμεί για συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών. Υπάρχουν εισηγήσεις για δημιουργία κέντρου οικογενειακής παρέμβασης. Υπάρχει άλλη εισήγηση για δημιουργία σπιτιού στις περιπτώσεις που υπάρχει βία στην οικογένεια”, ανέφερε.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε ο κ. Φυττής, “μας λέει ουσιαστικά ότι έχει συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία αποτελείται από δικαστές του Ανωτάτου και του Οικογενειακού Δικαστηρίου, από νομικούς και εκπρόσωπο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού”.

Σημείωσε πως αυτή η επιτροπή έπρεπε να είχε προβεί σε προτάσεις και εισηγήσεις για αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες της σημερινής εποχής, γεγονός όμως που δεν έπραξε.

Παράλληλα, συνέχισε, θα υπάρχει δεύτερη ομάδα από ακαδημαϊκούς, η οποία θα συμβουλεύει και θα δίνει εισηγήσεις.

“Όλοι οι φορείς και οι κοινωνιολόγοι μας έχουν πει ότι θα υποβάλουν εισηγήσεις και εμείς έχουμε ζητήσει ως Επιτροπή όπως, αυτό το θέμα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα. Υπάρχει δυστυχία, πρόβλημα μεταξύ χωρισμένων ή εν διαστάσει γονέων για τα παιδιά, την επιτήρηση, τη γονική μέριμνα και πιστεύουμε ότι με το να γίνει κάτι πάνω στη μεσολάβηση θα ωφελήσει. Στη συνέχεια αν υπάρχει κέντρο οικογενειακής παρέμβασης, θα ωφελήσει επίσης πολύ στο να μειώνονται σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα μεταξύ των πρώην συζύγων, γονιών των παιδιών. Ήδη υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στο θέμα και θα αναμένουμε ότι η νέα Βουλή θα συζητήσει εκ νέου την κατάσταση”, συμπλήρωσε ο κ. Φυττής.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε πως “δυστυχώς συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή σε μια πραγματική φιλολογική διάσταση η συζήτηση για τα θέματα που προκύπτουν για τα παιδιά χωρισμένων γονιών και τη δυνατότητα των γονιών που χωρίζουν να μπορούν να έχουν επαφή με τα παιδιά τους”.

Παρόλο, σημείωσε, ότι μας έχει σταλεί επιστολή από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενημερώνοντας μας για τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για να λύσουν το θέμα, οι προθεσμίες που καθορίζονται γραπτώς στην επιστολή έχουν εκπνεύσει και φαίνεται ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

“Το ένα θέμα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει είναι η σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, όπου θα έπρεπε μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2016 να ολοκληρώσουν τη μελέτη και να καταλήξουν σε εισηγήσεις εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου. Παράλληλα είχε συγκροτηθεί μια άλλη επιτροπή από ακαδημαϊκούς που έπρεπε μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να ολοκληρώσουν και εκείνοι τις δικές τους εισηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου. Δυστυχώς, οι προθεσμίες έχουν εκπνεύσει και δεν έχουμε δει τίποτα, ούτε και καμία ενημέρωση. Παράλληλα και από προηγούμενη συνεδρία είχε κατατεθεί εισήγηση από διάφορους φορείς για την ανάγκη δημιουργίας ενός παρατηρητηρίου ή κέντρου οικογενειακής παρέμβασης-καθοδήγησης. Τίποτα δεν έχει γίνει ούτε και σε αυτό τον τομέα”, κατέληξε.

Η εφαρμογή της ποινής της κοινοτικής εργασίας αντί φυλάκισης

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων εξέτασε επίσης σήμερα την επιβολή κοινοτικής εργασίας αντί φυλάκισης σε περιπτώσεις που η ποινή θα μπορούσε να ήταν μέχρι έξι μήνες.

“Φαίνεται ότι εφαρμόζεται σε καλό βαθμό αυτός ο θεσμός, ο οποίος άρχισε πριν δέκα χρόνια αλλά μας έχουν σημειώσει οι παριστάμενοι του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού και οι επτά επιτηρητές ότι τα διατάγματα για την επιβολή αυτής της μορφής εναλλακτικής ποινής μειώνονται. Το 2014 ήταν 448 και το 2015 έπεσαν στα 353”, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής.

Οι λόγοι που υπάρχει μείωση, σημείωσε, είναι οι μεν το εξηγούν πως οι νέοι δικαστές δεν επιβάλλουν αυτόν το θεσμό ως επίσης και οι δικηγόροι έχουν άγνοια και πρέπει να ενημερωθούν ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο δικαστήριο αντί φυλάκισης να υπόκειται σε κοινοτική εργασία ο πελάτης τους.

Έχουμε εισηγηθεί, συνέχισε, να γίνεται καλύτερη επιτήρηση από τους επτά επιτηρητές και η κοινοτική εργασία να εφαρμόζεται. Υπάρχουν 250 χώροι, όπως πάρκα, εθελοντικοί οργανισμοί, βιβλιοθήκες, διάφορες εργασίες που μπορούν να στείλουν κάποιο επιτηρούμενο να κάμει εργασία.

“Ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται και αποσυμφορούνται οι φυλακές και γίνεται ωφέλιμη εργασία. Είναι φοβερή η ωφέλεια που γίνεται. Αυτοί που επιτηρούνται ωφελούνται και αυτοί και οι οικογένειες τους που τους έχουν κοντά τους”, σημείωσε ο κ. Φυττής.

Επίσης, ανέφερε πως έγινε εισήγηση όπως το ποσό που δίνεται στο Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού να αυξηθεί για να μπορούν να εργοδοτήσουν και άλλους επιτηρητές.

Ο κ. Φυττής τόνισε τέλος πως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχίσει να βλέπει με συμπάθεια αυτόν το θεσμό γιατί ο νόμος θεσπίστηκε το 1996 και ήταν με παρέμβαση της Επιτροπής το 2002, που άρχισε να πιέζεται η κυβέρνηση να τον εφαρμόσει.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι σε επιστολή του ο Υπουργός μας ενημερώνει ότι τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η πενταμελής ομάδα ειδικών, την οποία είχε διορίσει για να μελετήσει την τροποποίηση της νομοθεσίας, θεωρεί ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής και δεν πρόκειται να τα καταθέσει και ότι θα τα καταθέσει εν ευθέτω χρόνω όταν θα ετοιμαστούν ως νομοσχέδια.

“Κρύβονται, δεν θέλουν να γνωρίζουμε σε ποια συμπεράσματα και εισηγήσεις έχει καταλήξει η επιτροπή για να μην μπορούμε να κρίνουμε”, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα