Αναλυτικό ρεπορτάζ: Τα νομικά σημεία για τη μάχη του Ανωτάτου

Συγκεκριμένα νομικά σημεία, που κατ’ ισχυρισμό θεμελιώνουν ζήτημα ανάρμοστης συμπεριφοράς, ξεσκονίζει το Προεδρικό στρατόπεδο, ενόψει της μεγάλης μάχης που ετοιμάζεται να δώσει για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Καλά ενημερωμένες πηγές έλεγαν στον αρχισυντάκτη του Σίγμα Χρίστο Χαραλάμπους ότι «ναι μεν η διαδικασία είναι εκ των πραγμάτων ιδιάζουσα και δύσκολη, αλλά υπήρξαν γεγονότα και τεκμήρια που δεν μπορούν παρά να οικοδομούν στέρεα τη θέση περί ανάρμοστης συμπεριφοράς». Σημειώνεται ότι ο νομικός όρος «ανάρμοστη

συμπεριφορά», είναι σύμφωνα με ανώτατους νομικούς κύκλους, αρκετά ευρύς και επιτρέπει την έγερση διαφόρων σημείων για τεκμηρίωση της.

Κύκλοι δε που γνωρίζουν τις σκέψεις που γίνονται στο Προεδρικό και τις περί αυτού συζητήσεις μας έλεγαν ότι «πράξεις κακοπιστίας που επιδείχθηκαν και που αποδεικνύονται με γραπτά τεκμήρια» φτάνουν και ξεπερνούν τη νομική ορολογία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς»

Ουδεμία αγωνία…

Από το στρατόπεδο του Γενικού Ελεγκτή δεν υπήρξε κατά τη διάρκεια της μέρας οποιαδήποτε παρέμβαση, ούτε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως υπήρξαν τις κρίσιμες προηγούμενες 24 ώρες.

Παρατηρητές ωστόσο με τους οποίους συνομιλήσαμε, άφηναν από τα συμφραζόμενα τους να εννοηθεί ότι με όσα γνωρίζουν δεν φαίνεται να υπάρχει αγωνία στο άλλο στρατόπεδο. Η δε Ελεγκτική Υπηρεσία δεν ήθελε να σχολιάσει οτιδήποτε, ούτε τις προθέσεις του Προεδρικού ή τις πληροφορίες για το τι προτίθενται να πράξουν.

Η περιρρέουσα και το σημείο κλειδί…

Η αποκάλυψη του Σίγμα (από χθες) ότι η απόφαση του Προεδρικού είναι ειλημμένη και δεν πρόκειται να αλλάξει, έχει ήδη προκαλέσει νομικό-πολιτικές συζητήσεις, τόσο ως προς την ουσία της υπόθεσης, όσο και ως προς τις συνέπειες που μια τέτοια κίνηση θα έχει γενικότερα.

Είναι σαφές, πως αν κάτι μπαίνει στην εξίσωση της ουσίας είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε σχέση με τον Γενικό Ελεγκτή και της αποδοχής που απολαμβάνει από μεγάλη μερίδα των απλών πολιτών, που σε περιόδους κρίσης αναζητούν πρόσωπα στα οποία εναποθέτουν ελπίδες για να γλυτώσουν τον τόπο από το βούρκο.

Από την άλλη ωστόσο, όπως κατανοεί το Σίγμα, με βάση το ρεπορτάζ, είναι πως το κυριότερο σημείο που θα κρίνει και την διαδικασία και την έκβαση έχει απόλυτη σχέση με το Δικαστικό περίβλημα που ενδύεται μια διορισθείσα ερευνητική επιτροπή και την οιονεί δικαστική διαδικασία που φέρνει εις πέρας, που με τη σειρά της δεν πρέπει να παρακωλύεται.

Όλα αυτά βεβαίως αφορούν σε νομικούς ισχυρισμούς και επιχειρήματα που θα κριθούν στις αίθουσες της Θέμιδος, αν και όταν η αίτηση παύσης προχωρήσει.

Διαδικαστικές διευκρινίσεις

Για να υπάρχει ακρίβεια στα όσα μεταδίδονται η διαδικασία παύσης (αν και όταν) δεν θα γίνει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου (τα ίδια πρόσωπα με άλλο «καπέλο») που θα κληθεί στη βάση του άρθρου 115 του Συντάγματος, που παραπέμπει στο άρθρο 133 να κρίνει αν συντρέχουν οι λόγοι που επιτρέπουν την απόλυση ανεξάρτητου αξιωματούχου.

Σε ότι δε αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής για επίλυση συνταγματικής διαφοράς σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή αυτό είναι άτοπο και κυρίως ΔΕΝ επιτρέπεται καθότι το δικαίωμα εκπίπτει 30 μέρες μετά από το επίδικο γεγονός, που στην παρούσα περίπτωση αφορούσε στην παραχώρηση ή όχι στοιχείων από ένα Υπουργείο προς τον Γενικό Ελεγκτή.
 

Διαβάστε ακόμη: 

Τι απαντά ο ΚΕ σε ΑΚΕΛ και Γενικό Ελεγκτή

Η προσφυγή για παύση Γενικού Ελεγκτή και οι πρόνοιες του Συντάγματος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανωτάτου,anotatou