Τα ακουστικά βαρηκοΐας καταπολεμούν τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας θα μελετήσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ ως βοήθημα για την καταπολέμηση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Έναυσμα για τη μελέτη τους αποτελούν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η διαταραχή της ακοής επιφέρει άμεσα πλήγματα στις νοητικές λειτουργίες, με την ήπια βαρηκοΐα να διπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας και την σοβαρή κώφωση να τον πενταπλασιάζει.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαταραχή της ακοής αυξάνει κατά 36% τον ρυθμό της ηλικιακής εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών και ότι

προκαλεί δομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, με κυριότερη την συρρίκνωση σε ορισμένες περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η βαρηκοΐα αποτελεί επίσης αιτία βαθμιαίας κοινωνικής απομόνωσης, η οποία επιταχύνει τη νοητική φθορά.

Εξαιτίας αυτών των συσχετίσεων, οι αμερικανοί ειδικοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μελέτη για να διερευνήσουν εάν η διόρθωση της βαρηκοϊας ωφελεί το μυαλό.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο δρ Φρανκ Λιν, αναπληρωτής καθηγητής Γηριατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS 2016).

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι η βαρηκοΐα επηρεάζει στον κίνδυνο άνοιας είναι αρκετά πειστικά και πλέον το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η αντιμετώπισή της μπορεί να αναχαιτίσει τον κίνδυνο αυτό», δήλωσε.

«Δεδομένης της εξαιρετικά υψηλής συχνότητας της βαρηκοΐας στον γενικό πληθυσμό, ακόμα και μια μικρή μείωση του κινδύνου αυτού θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο».

Η μελέτη, την οποία χρηματοδοτεί η αμερικανική κυβέρνηση, θα συμπεριλάβει συνολικώς 800 εθελοντές.

Η μείωση της ακοής λόγω ηλικίας, είναι πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι το 30% έως 35% των ατόμων ηλικίας 65-75 ετών και το 40% έως 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών πάσχουν από πρεσβυακουσία (είναι το αντίστοιχο για την ακοή με την πρεσβυωπία για την όραση).

Πηγή: Ygeia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα