Βατικανό: Είναι πολλά τα λεφτά…
Το Κράτος του Βατικανού, αν και το μικρότερο στον κόσμο, είναι μια από τις πιο ισχυρές και πλούσιες οικονομικές οντότητες, με ένα οικονομικό οικοδόμημα που στηρίζεται σε αιώνες επιρροής, ακίνητης περιουσίας και παγκόσμιων ροών χρημάτων.
Το Βατικανό διαθέτει πάνω από 5.000 ακίνητα διεθνώς. Η πλειονότητα αυτών βρίσκεται στην Ιταλία, ενώ εκατοντάδες ακόμα εντοπίζονται σε πόλεις-κλειδιά της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Γενεύη και η Λωζάνη. Η χρήση τους ποικίλει: από κατοικίες κληρικών, έως εμπορικά ακίνητα υψηλής αξίας, ακόμα και καταστήματα επώνυμων brands. Εντός
Ωστόσο, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων που εκμισθώνονται με εμπορικούς όρους, αποφέροντας σημαντικά έσοδα. Παράλληλα, μέρος της περιουσίας αποτελείται από ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία ανεκτίμητης αξίας που δεν μπορούν να αποτιμηθούν λογιστικά με συμβατικά κριτήρια.
Τα οικονομικά του Βατικανού στηρίζονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:
Τουρισμός και πολιτισμός: Τα Μουσεία του Βατικανού, μαζί με την Καπέλα Σιξτίνα, προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, αποφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, πωλήσεις αναμνηστικών, νομισμάτων και γραμματοσήμων ενισχύουν τα έσοδα.
Ακίνητα και επενδύσεις: Η εκμίσθωση ακινήτων και οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα κ.ά.) αποτελούν διαχρονικά μια ισχυρή πηγή σταθερών εσόδων. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η “Τράπεζα του Βατικανού”, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια δεκάδων ιδρυμάτων και παρουσιάζει σχεδόν κάθε έτος κερδοφορία.
Δωρεές και εισφορές: Η γνωστή παγκόσμια καμπάνια «Δώρο του Αγίου Πέτρου» (Peter’s Pence) συγκεντρώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από πιστούς. Το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της διοίκησης της Αγίας Έδρας, και ένα μικρότερο ποσοστό διατίθεται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σε αυτά προστίθενται οι εισφορές τοπικών καθολικών Εκκλησιών και μεμονωμένων χορηγών.
Λοιπά έσοδα: Εκδόσεις, συλλεκτικές εκδόσεις, τέλη χρήσης και οικονομικές συναλλαγές εντός του Βατικανού συνεισφέρουν επίσης στον προϋπολογισμό.
Το Βατικανό παρουσιάζει χρόνια ελλείμματα στον ετήσιο προϋπολογισμό του, με τα τελευταία χρόνια να κινούνται μεταξύ 30 και 80 εκατ. ευρώ. Η κρίση της πανδημίας μείωσε δραματικά τα έσοδα από τον τουρισμό και τα μουσεία, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί χρήση αποθεματικών και μεγαλύτερη εξάρτηση από τις δωρεές. Παρότι τα τελευταία έτη έγιναν περικοπές σε δαπάνες και μισθούς ανώτερων αξιωματούχων, το δομικό έλλειμμα παραμένει.
Η διαχείριση του ελλείμματος συντελείται, εν μέρει, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και επενδυτικών προϊόντων. Η δημιουργία επιτροπών ενίσχυσης των δωρεών και η αύξηση των εισιτηρίων στα μουσεία αποτελούν επίσης κινήσεις προς τη μείωση των ελλειμμάτων.
Οικονομική αυτονομία
Το Βατικανό δεν επιχορηγείται οικονομικά από καμία χώρα. Η οικονομική του βάση χτίστηκε μετά τις συμφωνίες του 1929 με την Ιταλία, με εφάπαξ αποζημιώσεις που επενδύθηκαν σε χαρτοφυλάκια και ακίνητα. Από τότε, διατηρεί πλήρη οικονομική αυτονομία, χωρίς πρόσβαση σε κρατικούς ή διακρατικούς προϋπολογισμούς.
Δεν συμμετέχει σε ευρωπαϊκούς θεσμούς ή ταμεία και δεν επιβαρύνει τους πολίτες άλλων κρατών. Αντίθετα, στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδίους πόρους, με στρατηγικό στόχο τη βιωσιμότητα χωρίς εξωτερικές εξαρτήσεις.
Η εικόνα του Βατικανού ως ένα πνευματικό κέντρο συνοδεύεται από την ύπαρξη μιας οικονομικής μηχανής υψηλής πολυπλοκότητας και μεγάλης κλίμακας. Μπορεί να μην έχει στρατό, ούτε αγροτική ή βιομηχανική παραγωγή, αλλά διαθέτει κάτι ακόμη πιο πολύτιμο: διεθνή επιρροή, εμπιστοσύνη εκατομμυρίων πιστών και μια άρτια δομημένη περιουσιακή βάση που εξασφαλίζει τη μακροχρόνια λειτουργία του.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Βατικανό: Είναι πολλά τα λεφτά…
- Jeep Compass 2025: Έτοιμο για νέες περιπέτειες
- Volkswagen T-Roc Dream: Νέα “ονειρική” έκδοση
- Το best seller της Volkswagen έρχεται και στα… σούπερ μάρκετ
- DS N°8: Το νέο προεδρικό αυτοκίνητο της Γαλλίας είναι ηλεκτρικό
- Pagani Zonda Kunlun επέστρεψε για τελευταία φορά μοναδική, άγρια, αντισυμβατική
- Στα σκαριά το νέο pickup της Fiat
- Η Singer παρουσίασε μια μοναδική Porsche 911 Carrera
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto
- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Βατικανό: Είναι πολλά τα λεφτά…
- Το best seller της Volkswagen έρχεται και στα… σούπερ μάρκετ
- Οι φανατικοί BMW-άκηδες δεν είναι υπέρ των ηλεκτρικών
- Ελληνικός αέρας στα drones της Boeing (+video)
- Ηλεκτρικά: Ανέσεις και αυτονομία δεν πάνε μαζί!
- Η Κίνα ετοιμάζει υπεραυτοκίνητο «καλύτερο» από τη Ferrari SF90
- Η γιορτή των Ducatisti #WeRideAsOne στην Αθήνα
- Το VW ID.3 θα αλλάξει για να γίνει πιο ανταγωνιστικό από ποτέ
- Όπου κι αν βρίσκεσαι, η Euroins είναι δίπλα σου
- Επείγουσα εθνική προτεραιότητα η απόσυρση ΙΧ – Γιατί λέει οχι η Κυβέρνηση;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Στα σκαριά το νέο pickup της Fiat
- Jeep Compass 2025: Έτοιμο για νέες περιπέτειες
- Renault E-Tech 160: Περισσότερη ισχύς, λιγότερη κατανάλωση
- DS N°8: Το νέο προεδρικό αυτοκίνητο της Γαλλίας είναι ηλεκτρικό
- Volkswagen T-Roc Dream: Νέα “ονειρική” έκδοση
- Η Singer παρουσίασε μια μοναδική Porsche 911 Carrera
- Pagani Zonda Kunlun επέστρεψε για τελευταία φορά μοναδική, άγρια, αντισυμβατική
- Λευκός καπνός! Τα 10 πιο ιδιαίτερα Popemobile
- Άσπρος καπνός! Τα 10 πιο ιδιαίτερα Popemobile
- F1 2025, οδηγοί που διαλύουν μονοθέσια και προϋπολογισμούς!



