Συζήτηση για επιστροφή της Καρπασίας υπο το ειδικό καθεστώς

Την επιστροφή της Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς, κάτω από την κεντρική Κυβέρνηση, συζήτησαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με τη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η προσέγγιση αυτή θα έχει πολλά πλεονεκτήματα για τη λύση του Κυπριακού.

Επανέλαβε εξάλλου τη θέση του ΑΚΕΛ

για σύντομη μεταβατική περίοδο εγγυήσεων, χωρίς την παρουσία της Τουρκίας.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «για το ΑΚΕΛ ο σεβασμός των τεσσάρων ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτος». Συνέχισε, λέγοντας ότι το κόμμα δεν πρόκειται να δεχθεί περιορισμό των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του όποιου Κύπριου, τα οποία θα πρέπει να γίνουν σεβαστά με την επίτευξη λύσης.

Επίσης, είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι μια χώρα μέλος της ΕΕ δεν χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις «και σίγουρα όχι εγγυήσεις από την Τουρκία». «Συμφωνούμε ότι πρέπει σε μια σύντομη μεταβατική περίοδο να υπάρχει ένα σύστημα ασφάλειας» που θα συμφωνηθεί, «δίχως τουρκικές εγγυήσεις», είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετέφερε τη θέση της ε/κ πλευράς στα ζητήματα της Καρπασίας, τόσο κατά τις επαφές που είχε στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στη Νέα Υόρκη πιο πρόσφατα, στη συνάντηση με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ.

Όσον αφορά το ειδικό καθεστώς για την Καρπασία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η προσέγγιση αυτή θα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στη λύση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα περιοριστεί το κόστος της λύσης με την επιστροφή 15-16 χιλιάδων ανθρώπων στα σπίτια και στις περιουσίες τους, ενώ θα καταστεί ευκολότερη η επίλυση του περιουσιακού.

Επίσης, είπε ότι θα συμβάλει τα μέγιστα και στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ακτογραμμές, καθώς η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται να ελέγχεται η πλειοψηφία τους από την τ/κ συνιστώσα οντότητα.

Για να έχει μέλλον και προοπτική ο τόπος μας, απαραιτήτως πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό, όχι με την οποιανδήποτε λύση, αλλά με βάση της αρχές που έχουν συμφωνηθεί από το 1977 και έχουν επαναβεβαιωθεί μέχρι σήμερα κατ` επανάληψη, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς δήλωσε ότι συζήτησαν τα θέματα της Καρπασίας, στα πλαίσια μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, ενώ ενημερώθηκαν και για τις επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε Κωνσταντινούπολη και Νέα Υόρκη.

Ως προς τα επιχειρήματα της Συντονιστικής Επιτροπής, είπε ότι προβάλλεται τόσο το θέμα της έκτασης των ακτογραμμών, όσο και οι πρόνοιες της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης που δεν εφαρμόστηκαν, αλλά και το ζήτημα της παραμονής των εγκλωβισμένων, οι οποίοι, όπως είπε «έσωσαν την αξιοπρέπεια τους Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φαλάς απέρριψε το ενδεχόμενο συμβίωσης με τους εποίκους στο μέλλον και είπε ότι αναφορικά με το Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα «η αξίωσή μας και η απαίτησή μας είναι να φύγουν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα