Συζητήσεις με Αμερικανούς για συμμετοχή σε τριμερή με Ισραήλ

Σκέψεις που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο με αντίκτυπο που θα ακουμπά και εθνικά ζητήματα, φαίνεται να συζητήθηκαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην κρίσιμη τριμερή στο Ισραήλ, έστω και αν δεν υπήρξαν ανακοινώσεις.

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, φαίνεται να συζητούνται οι λεπτομέρειες για να υπάρξει ένα είδος εμπλοκής στον τριμερή σχηματισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια διεύρυνση που αν υλοποιηθεί θα ενισχύει την ισχύ της συνεργασίας και που καταφανώς θα φέρει επί

χάρτου αλλαγή ισορροπιών στα θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Σίγμα γνωρίζει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε εκ των προτέρων συζητήσει με μεγάλες χώρες και φαίνεται ότι σήμερα πήρε το ΟΚ και από το Ισραήλ.

Αξίζει να υπογραμμιστεί την αγαστή σχέση Τραμπ – Νετανιάχου, με ότι αυτό σημαίνει.

Μάλιστα αυτή είναι η κατάλληλη ώρα να πούμε και μια πληροφορία που έχουμε εδώ και δύο μέρες, ότι δηλαδή στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.

Από πλευράς του ο κύριος Νετανιάχου έριξε όλο το βάρος στην υλοποίηση του East Med ο οποίος αγωγός φαίνεται να προχωρεί γοργά χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Την προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις υποδοχής από τον κύριο Νετρανιάχου.

Στο παιχνίδι μπαίνει και η Αίγυπτος

Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς όντως εξέπληξαν καθώς αργά το απόγευμα ανακοίνωσαν ότι μετά την επιστροφή τους απόψε στην Κύπρο, αύριο το απόγευμα μεταβαίνουν εσπευσμένα στην Αίγυπτο για τριμερή με τον εκεί ομόλογο τους.

Διερευνώντας λίγο το θέμα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως θα καταβληθεί προσπάθεια διεύρυνσης και αυτού του σχήματος, αυτή τη φορά με τη Γαλλία, που στον απόηχο της εδώ επίσκεψης του ΥΠΕΞ Λε Ντριάν δείχνει να ενδιαφέρεται έντονα για συμμετοχή στον εν λόγω σχηματισμό, ελέω και ΤΟΤΑΛ.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Οι εξελίξεις στο εθνικό θέμα θα είναι ραγδαίες αφού μπήκαμε ήδη στην τελική ευθεία για τη Νέα Υόρκη όπου θα στηθεί το θέατρο των διεργασιών.

Επιγραμματικά να αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδέχεται αύριο να έχει τετ α τετ με τον κύριο Κοτζιά, τη Δευτέρα θα σφραγίσει τους τακτικούς χειρισμούς σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στην Αθήνα, ενώ την Τρίτη θα δεχθεί στο Προεδρικό την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ μέσω της οποίας ενδεχομένως να κλειδώσει και η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Επί του πρακτέου αυτό που το Σίγμα είναι σε θέση να μεταφέρει είναι πως τις τελευταίες ώρες έγινε βήμα προς τα εμπρός για το αίτημα/απαίτηση Αθηνών Λευκωσίας, που αφορά στην ανάγκη καλής προετοιμασίας πριν από την όποια νέα διάσκεψη.

Συγκεκριμένα αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, έχει συμφωνηθεί όπως πραγματοποιηθεί τετ α τετ Κοτζιά Τσαβούσογλου ακριβώς για τα θέματα ασφάλειας εγγυήσεων, πριν από τη Νέα Υόρκη. Σημειώνω κλείνοντας ότι η κυρία Λουτ ολοκλήρωσε σήμερα το διερευνητικό κύκλο επαφών, συναντώντας στις Βρυξέλλες την Φεδερίκα Μογκερίνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα