Παιδεία:Σταυρόλεξο για γερούς λύτες τα μέτρα αντίδρασης Κυβέρνησης

Λύση σε μια πολύ δύσκολη εξίσωση καλείται να βρει η Κυβέρνηση, υπό τη σφοδρή πίεση του χρόνου ο οποίος εξαντλείται επικίνδυνα.

Και οι λύσεις δεν αφορούν, αμιγώς πολιτικές αποφάσεις αλλά και νομικές και συνδικαλιστικές μα πάνω από όλα παιδαγωγικές, για τις οποίες είναι σαφές πως στο τέλος η ίδια η κυβέρνηση είναι που θα κριθεί.

Τα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι δυο. Το πρώτο αφορά σε αυτή την καθ’ αυτή 48ωρη απεργία και τι γίνεται με τα

παιδιά και το δεύτερο την πρόθεση – απόφαση για κυλιόμενες και λευκές απεργίες στη συνέχεια με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διδακτέα ύλη.

Τι αφορά ο προβληματισμός για την επικείμενη 48ωρη απεργία

Το θέμα που επείγει αυτή τη στιγμή στην Κυβέρνηση είναι το εξής.

Η πραγματοποίηση απεργίας δεν σημαίνει ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά και ως εκ τούτου, παρά την έκκληση που προφανώς θα γίνει στους γονείς, πολλά παιδιά θα βρεθούν στις σχολικές μονάδες.

Και αυτόματα υπεισέρχεται η ευθύνη της Πολιτείας – και άρα της Κυβέρνησης – για την ασφάλεια των μαθητών αυτών.

Ποια είναι τα μέτρα που μελετώνται:

- Πρώτον συνάντηση Χαμπιαούρη με Συνδέσμους Γονέων, αύριο πρωί - πρωί, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούν να αναλάβουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και ασφάλεια των παιδιών κατά τη διάρκεια της απεργίας.

- Δεύτερον, διενέργεια εκπαιδευτικών εκδρομών Τρίτη και Τετάρτη (π.χ σε μουσεία) ώστε όλα τα παιδιά να είναι μαζεμένα, με έξοδα του Υπουργείου και επίβλεψη γονιών και μη απεργών εκπαιδευτικών

- Εμπλοκή στα θέματα ασφάλειας των παιδιών των σχολικών εφορειών κάθε μονάδας εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη λόγω αδυναμίας των συνδέσμων γονέων.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο Κυβερνητικό στρατόπεδο, επικαλούμενοι πληροφορίες και τηλεφωνήματα που δέχονται, θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν απεργοσπάστες ή εκπαιδευτικοί μη μέλη συντεχνιών που θα δουλέψουν κανονικά.

Και επί τούτου να σημειωθεί ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει στις μονάδες τυποποιημένο έντυπο στο οποίο θα δηλώσουν το όνομα τους οι εκπαιδευτικοί που δεν θα απεργήσουν, ώστε να γνωρίζει το Υπουργείο τη δυναμικότητα κάθε μονάδας και άρα τις ανάγκες από Γονείς και Σχολικές Εφορείες. Τώρα αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό από τους γονείς τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και το σενάριο κήρυξης αργίας δεν πρέπει να αποκλείεται αν και κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν θα μετρήσει η απεργία και άρα δεν θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες στους καθηγητές.

Αναφορικά με το άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά στο ενδεχόμενο κυλιόμενων ή λευκών απεργιών μετά την 48ωρη το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρεί ότι ίσως να είναι απομακρυσμένο αλλά φυλάει τα ρούχα του να έχει τα μισά.

Ως εκ τούτου, γίνονται ήδη διεργασίες για το πώς θα καλυφθεί η διδακτέα ύλη.

Εδώ λοιπόν υπάρχουν επί τάπητος, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε οι εξής σκέψεις:

· Ο Υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι αν το σύνολο των χαμένων ημερών δεν ξεπεράσει τις πέντε, τότε μπορεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιστημονικές ομάδες, να αφαιρεθεί ένα μη σημαντικό κεφάλαιο από κάθε μάθημα ώστε να υπάρχει χρόνος κάλυψης του συνόλου της ύλης.

· Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν θα είναι ρεαλιστικό – λόγω συνεχιζόμενης έντασης – η κατεύθυνση αφορά στην αγορά υπηρεσιών από άλλους, εκτός δημοσίου εκπαιδευτικούς.

Επειδή λοιπόν τέθηκε ο προβληματισμός ότι διοριστέοι ή διορίσιμοι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να διδάξουν άμεσα, η σκέψη είναι να αγοραστούν υπηρεσίες από αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς ή ακόμη και από εκπαιδευτικούς ιδιωτικών φροντιστηρίων που σήμερα διδάσκουν σε μαθητές τη διδακτέα ύλη.

Ως δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι οι εκπαιδευτικοί που θα απεργήσουν θα έχουν και

Αρχής γενομένης από την αναμενόμενη αποκοπή μισθών για δύο μέρες απεργία.

Από εκεί και πέρα για άλλα μέτρα έχει ήδη ζητηθεί από τον κύριο Χαμπιαούρη συνάντηση της διυπουργικής με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Αυτά που θα μελετηθούν, αφορούν κυρίως ζητήματα μη ανάληψης εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα φαίνεται πως υπάρχει νομικό υπόβαθρο ώστε η μη ανάληψη αυτών των καθηκόντων να οδηγήσει σε πειθαρχικές διώξεις που όσο θα συνεχίζονται άλλο τόσο θα αυξάνεται και το κόστος για τους εμπλεκόμενους καθηγητές.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλες σκέψεις για τις οποίες όμως μας είπαν πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι να υπάρξει και νομική σφραγίδα στη νομιμότητα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα