Συζήτησαν για το ΓεΣΥ Οικολόγοι και Ομοσπονδία Ασθενών

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, συμφώνησαν την Τρίτη ότι πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις αρχών, ο χαρακτήρας και οι αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε το Γενικό Σχέδιο Υγείας.



Ο κ. Κουλούμας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων να συστρατευτούν έτσι ώστε οποιαδήποτε εμπόδια τίθενται στην

εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης να παραμεριστούν προς όφελος του ΓεΣΥ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, σε συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, συζητήθηκε η πρόταση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για την συμμετοχή των ειδικών γιατρών και Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Σε δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, ο κ. Περδίκης, αναφερόμενος στη σταθερή συνεργασία του Κινήματος με τους Συνδέσμους των Ασθενών ανέφερε ότι «το Γενικό Σχέδιο Υγείας έγινε για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς και όχι τα οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να εντάξουμε τους ιδιώτες γιατρούς και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο ΓΕΣΥ», συνέχισε προσθέτοντας πως «έχοντας υπόψη μας τις τελευταίες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον ΠΙΣ, ζητήσαμε συνάντηση με τους συνδέσμους των ασθενών για να τις συζητήσουμε, να ακούσουμε τις απόψεις και τις θέσεις των ασθενών σε σχέση με τις προτάσεις αυτές στις οποίες συμφωνούν και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δεδομένης και της θέσεις αρχών σε σχέση με την ανάγκη να κρατηθεί ο χαρακτήρας και οι αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε το Γενικό Σχέδιο Υγείας».

Ο κ. Περδίκης είπε, επίσης, πως «είναι σημαντικό να μην υπάρξει υποχώρηση από αυτές τις αξίες».
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων εξέφρασε ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης στα νοσοκομεία, προσθέτοντας ότι είναι εμφανής ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

«Πριν λίγο καιρό είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου η ίδια η Ομοσπονδία για την εξέλιξη του ΓεΣΥ, γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης της αυτονόμησης των δημόσιων νοσοκομείων και μαζί με τους ασθενείς να παρεμβαίνουμε προκειμένου να διαφυλαχθεί το συμφέρον των ασθενών», ανέφερε περαιτέρω.

Ο Προέδρος του Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου είπε ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας έχει έρθει για να μείνει και είναι πολύ βασικό να περιφρουρήσουμε όλοι μας τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους έχει χτιστεί το ΓεΣΥ, δηλαδή η καθολικότητα, η αλληλεγγύη και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

«Βέβαια δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Να μην ξεχνάμε ότι το ΓεΣΥ στην Κύπρο έχει μόνο τρεις μήνες ζωής. Άρα είναι σε νηπιακή ακόμη ηλικία. Θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και γνωρίζουμε αρκετά από αυτά.  Είναι η πρόσβασή μας στα φάρμακά, οι λίστες αναμονής κτλ», ανέφερε περαιτέρω ο κ. Κούλουμας.

Κάνοντας λόγο για ένα δεύτερο Εθνικό πρόβλημα, ο κ. Κουλούμας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων να συστρατευτούν, έτσι ώστε οποιαδήποτε εμπόδια εμποδίζουν αυτή την μεταρρύθμιση να παραμεριστούν προς όφελος του ΓεΣΥ.

«‘Έχω αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κοινοποίηση στους αρχηγούς των κομμάτων και τις οργανώνεις των λειτουργών της υγείας και τους καλούμε να εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Κουλούμας.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συμμετείχαν επίσης η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος, Έφη Ξάνθου, η Ελένη Ζυμπουλάκη, Διοικητική Λειτουργός της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων και η Δέσποινα Ρούσου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα