Εμφυλιακό κλίμα σε ΚΔ και ψευδοκράτος ενόψει της καθόδου Λουτ

Μόνο αρραγές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το εσωτερικό μέτωπο, ενόψει της καθόδου στο νησί, της ειδικής Συμβούλου του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λούτ, την ερχόμενη Κυριακή (1/9).

Κυβέρνηση – ΔΗΣΥ από την μια και ΑΚΕΛ από την άλλη, βρίσκονται στα χαρακώματα τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα δημοσιεύματα της ΜΚΟ OCCRP, για τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπου εμπλέκουν το πρώην δικηγορικό γραφείο, του Προέδρου

της Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ, με καθημερινές του δηλώσεις ασκεί αφόρητη πίεση προς το Προεδρικό και δευτερεύοντος προς τον ΔΗΣΥ, σε σχέση με τα δημοσιεύματα του διεθνούς παρατηρητηρίου (Διεθνές Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά), θέτοντάς το κυβερνητικό στρατόπεδο σε συνεχή άμυνα.

Ωστόσο, με αφορμή τις δηλώσεις του Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ότι το κόμμα θα επιδιώξει συνεργασίες στις επόμενες προεδρικές εκλογές, έδωσε την ευκαιρία στον ΔΗΣΥ αλλά και την κυβέρνηση να βγουν στην αντεπίθεση.

Συγκεκριμένα, η Πινδάρου, εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας το ΑΚΕΛ ότι έχει ως πρώτη έγνοια του την αναρρίχηση στην εξουσία, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό. Θέση την οποία αναπαρήγαγε με τον ίδιο περίπου τρόπο και το Προεδρικό με ανακοίνωση που εξέδωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου.

Το ΑΚΕΛ, απάντησε ότι δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν και ιδίως από τον ΔΗΣΥ, με το κυβερνών κόμμα, να ανταπαντά εκ νέου, επικαλούμενο τη μυστική συνάντηση Άντρου Κυπριανού  - Νικόλα Παπαδόπουλου, την οποία αποκάλυψε η «Σ».

Κλίμα πόλωσης, επικρατεί όμως και στα κατεχόμενα ανάμεσα σε Ακιντζί και Τατάρ – Οζερσάι. Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, ζήτησε από τους θιασώστες της λύσης δυο κρατών (Τατάρ και Οζερσάι) να αποκαλύψουν τι συζήτησαν την περασμένη βδομάδα στην Άγκυρα κατά την συνάντηση τους με τον Τούρκο Πρόεδρο. Στα κατεχόμενα, ήδη βρίσκονται σε μια άτυπη προεκλογική εκστρατεία αφού το 2020 είναι έτος παράνομων εκλογών. Γεγονός, που αυξάνει την πίεση κατά του Μουσταφά Ακιντζί από το δίδυμο Τατάρ και Οζερσάι οι οποίοι φιγουράρουν ως οι εκλεκτοί της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, η κάθοδος της κυρίας Λουτ στο νησί, την ερχόμενη Κυριακή, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την προσπάθεια διαμόρφωσης των Όρων Αναφοράς, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης στο ΣΙΓΜΑ την Δευτέρα (26/8). Οι συναντήσεις της κυρίας Λουτ με Αναστασιάδη και Ακιντζί θεωρούνται προπαρασκευαστικού χαρακτήρα για την λεγόμενη τριμερή συνάντηση που θα έχουν οι δυο ηγέτες με τον Γ.Γ του ΟΗΕ περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη μετά το πέρας της επίσημης βδομάδας της Γ.Ε των Η.Ε. Η τριμερής συνάντηση του Σεπτέμβρη κρίνεται ως κομβικής σημασίας καθότι θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία του Κυπριακού και αν θα οδηγηθούμε σε μια άτυπη πενταμερή τύπου Κραν Μοντανά.

Keywords
Τυχαία Θέματα