Σύστημα κοινωνικής βαθμολόγησης στην Κίνα - Φόβοι για Big Brother (ΒΙΝΤΕΟ)

Το κοινωνικό πιστωτικό σύστημα της Κίνας ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2014 και έκτοτε έχει δημιουργήσει εικασίες ότι θα οδηγήσει σε έναν οργουελικό εφιάλτη-ένα πραγματικό Black Mirror. Τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι όλοι οι Κινέζοι πολίτες θα λάβουν αριθμητική κατάταξη έως το 2020. Kατά πόσο όμως αληθεύει αυτό;

Η Κίνα θέλει να βαθμολογήσει τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις της με βάση την «καλή» και την «κακή» συμπεριφορά. Σύμφωνα

με το σχέδιο, οι πολίτες κερδίζουν πόντους για τη δωρεά αίματος, τη βοήθεια ηλικιωμένων και τα αθλητικά επιτεύγματα.

Αυτοί που ρίχνουν πολλά απορρίμματα, αγοράζουν πολύ αλκοόλ και παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή θα χάνουν την πίστωση τους. Οι πόντοι που μαζεύουν οι πολίτες θα δώσουν πλεονεκτήματα, όπως υπηρεσίες χωρίς κατάθεση. Οι χαμηλές βαθμολογίες μπορούν να σας εμποδίσουν να χρησιμοποιήσετε τρένα υψηλής ταχύτητας ή να λάβετε τραπεζικό δάνειο. Ο στόχος του προγράμματος είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην κινεζική κοινωνία.

Το κοινωνικό πιστωτικό σύστημα της Κίνας συγκρίθηκε με το Big Brother και άλλα δυστοπικά οράματα. Παρόλο που αυτό το  κοινωνικό πιστωτικό σύστημα της Κίνας δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, πιλοτικές εκδόσεις υπάρχουν ήδη σε ορισμένες πόλεις, περιοχές και επιχειρηματικά οικοσυστήματα, όπως η Alibaba.

Το νέο επεισόδιο του InfoBites του Russia Today ρίχνει μια πιο   προσεκτική ματιά σε αυτήν την αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία και διερευνάται σε  ποιο βαθμό έχει ήδη εφαρμοστεί στην Κίνα. Ρωτήθηκαν εμπειρογνώμονες για το αν το σύστημα κοινωνικής βαθμολόγησης έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μια ψηφιακή δικτατορία.

Δείτε το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύστημα, Κίνα #45 Φόβοι, Big Brother ΒΙΝΤΕΟ,systima, kina #45 fovoi, Big Brother vinteo