Σύσκεψη ΠτΔ με γιατρούς και νοσηλευτές- Αρχίζει σήμερα ο τυχαίος έλεγχος

Η κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα αξιολογηθεί σήμερα σε σύσκεψη, που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις 10.30 με εκπροσώπους φορέων της υγείας και συγκεκριμένα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΠΑΣΥΔΥ Ιατρών και Νοσηλευτών και ΠΑΣΕΣΙ, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας.

Για τη διαχείριση της πανδημίας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης

για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας ενημερώθηκαν χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι Πολιτικοί Αρχηγοί, οι οποίοι υπέβαλαν τις εισηγήσεις τους.

Στο μεταξύ θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα Εξωτερικά Ιατρεία στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σύμφωνα με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, και θα μπορούν να πραγματοποιούν ραντεβού για περιστατικά, που δεν είναι επείγοντα.

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με το Διάταγμα, αναστέλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία και για ασθενείς των οποίων η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει και δεν τίθεται κίνδυνος ή απειλή για την ανθρώπινη ζωή.

Χθες ανακοινώθηκαν μόλις πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με κορωνοϊό σε σύνολο 2,322 εργαστηριακών διαγνώσεων, γεγονός, που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο φόβος ανατροπής της κατάστασης παραμένει και δεν δικαιολογείται εφησυχασμός.

  Την ελπίδα ότι σε δυο με τρεις μήνες η Κύπρος θα επανέλθει στην καθημερινότητά της εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο οι πολίτες θα μπορούν να πάνε στις παραλίες εξέφρασε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης.

Ο μικρός αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και μάλιστα από ένα μεγάλο δείγμα διαγνωστικών εξετάσεων σε συνδυασμό, με τα ευρήματα των τελευταίων ημερών, οδηγούν, είπε, στο ασφαλές συμπέρασμα ότι έχουμε απομακρυνθεί πολύ από το απευκταίο σενάριο.

Η ακτίδα φωτός, δήλωσε, μεγαλώνει και αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, τότε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με περισσότερη ασφάλεια και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αρχίζει από σήμερα ο τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος 800 ατόμων στον γενικό πληθυσμό.

Στόχος του ελέγχου είναι να γίνει εκτίμηση του ποσοστού των ατόμων με ενεργό λοίμωξη σε ολόκληρη την Κύπρο , αλλά και τη σύγκριση του ποσοστού της ενεργούς λοίμωξης μεταξύ ηλικιακών ομάδων και περιοχών παγκύπρια.

 Η στρωματοποίηση έγινε ανά Επαρχία και ηλικιακή ομάδα και έχει ήδη αρχίσει η ενημέρωση των εθελοντών που θα συμμετέχουν στον δειγματοληπτικό έλεγχο και θα καθοριστούν ραντεβού για τη δειγματοληψία στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας.

Ο έλεγχος και η επεξεργασία των δεδομένων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Απριλίου. Τα ευρήματα από τη δειγματοληψία θα συμβάλουν στην ευρύτερη προσπάθεια της Κυβέρνησης να χαρτογραφήσει την πορεία του ιού στη χώρα.

 Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξάλλου,  επαναπροσδιορίζονται τα "χαμηλά" επιδόματα του Υπουργείου Εργασίας, εισάγεται κατώτατο όριο και εντάσσονται κι' άλλες ομάδες στους δικαιούχους.

Διαβάστε επίσης:

Ο αριθμός των καταγγελιών της Αστυνομίας για παραβίαση του διατάγματος

Σύσκεψη ΠτΔ με γιατρούς και νοσηλευτές- Αρχίζει σήμερα ο τυχαίος έλεγχος

Στον αναπνευστήρα η Lufthansa: Σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για πακέτο βοήθειας

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 78χρονος που τραυματίστηκε με γεωργικό ελκυστήρα

Keywords
Τυχαία Θέματα