Σύσκεψη για το ΦΑ με πρωτοβουλία Ισραήλ

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου. Νέα σύσκεψη στα σκαριά με πρωτοβουλία μάλιστα του Ισραηλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή των τριών χωρών

και της Ιταλίας θα έχει ως κύριο θέμα της το κόστος του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ισραηλινής ΑΟΖ με τις αγορές της Ευρώπης, μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας , καταλήγοντας στις ακτές της Ιταλίας. Κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση της Ιερουσαλήμ αν και επισήμως δεν είχε ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο γύρω από το θέμα της υποθαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου - είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι Ελλάδα και Κύπρος είχαν παρουσιάσει στην ισραηλινή πλευρά νέα κοστολόγηση του έργου, που ήταν σαφώς χαμηλότερη από εκείνην που είχε δεί το φώς της δημοσιότητας.

Κατά την τριμερή της Ιερουσαλήμ η κυπριακή πλευρά ενημέρωσε διεξοδικά το Ισραηλ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να καλύψει ένα σημαντικό τμήμα του συνολικού κόστους, το οποίο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη παρούσα κοστολόγηση δεν ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ισραηλινή πρωτοβουλία να συγκληθεί η νέα συνδιάσκεψη στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την αναβάθμιση του άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και για την ανάληψη περισσότερο ενεργού ρόλου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά όμως, εάν τελικά επιβεβαιωθούν πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο Ισραήλ περί συνδιάσκεψης για το ζήτημα της ενέργειας στις αρχές Ιανουαρίου, αυτό σημαίνει ότι η συνδιάσκεψη αυτή είτε θα συμπέσει χρονικά, είτε θα πραγματοποιηθεί πάρα πολύ κοντά στις ημερομηνίες των ήδη προγραμματισμένων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και για τα ακανθώδη ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που ορίσθηκαν για το διάστημα 9 - 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη. Το ενδεχόμενο μίας παράλληλης διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό δεν θα βρει σύμφωνα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη,και κυρίως την Κυπριακή Κυβέρνηση που δεν θέλει σε καμία περίπτωση διασύνδεση της λύσης με τα Ενεργειακά θέματα.

Tο γεγονός ότι το Ισραήλ έμπρακτα ακολουθεί τις παραινέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου να δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη στην προθυμία της ΕΕ να στηρίξει οικονομικά το έργο δεν αποκλείεται σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις να οδηγήσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να αναθεωρήσει πολλά από όσα φέρεται να έχει συμφωνήσει με την Άγκυρα στον τομέα της ενέργειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα