Χαλέπι: Η Άνοιξη που έγινε Χειμώνας - Το πριν και το μετά

Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ανατολής ,το Χαλέπι της Συρίας, το στολίδι της Ανατολής, όπως λεγόταν, είναι πλέον πνιγμένη από τα χαλάσματα. Τα πέντε χρόνια του πολέμου, ήταν αρκετά για να μετατρέψουν το Χαλέπι σε κρανίου τόπο.

Η βιβλική καταστροφή, απαλλοτρίωσε το Χαλέπι, και το μετέτρεψε σε έρημο, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να εγκαταλείψουν την πόλη για να αναζητήσουν και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο. Πώς όμως ήταν το Χαλέπι πριν τον πόλεμο;

Το Χαλέπι, πριν τον πόλεμο

Πριν υποστεί τρομακτικές καταστροφές από τον πόλεμο, η Συρία ήταν ένα εντελώς διαφορετικό μέρος.

Οι εικόνες πραγματικά μιλούν από μόνες τους…

Η "Άνοιξη" που έγινε "Χειμώνας"

Ήταν 15 Μαρτίου του 2011. Το πρόταγμα της Αραβικής Άνοιξης ήταν ακόμη πολύ ηχηρό και δυο μικρές διαδηλώσεις κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ, στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, καταστάλησαν βίαια από το καθεστώς του Άσαντ.

Τη χώρα κυβερνούσε επί 45 χρόνια η δυναστεία των Άσαντ, στην αρχή ο Χάφεζ αλ Άσαντ και στη συνέχεια ο διάδοχος και γιος του, Μπασάρ.

Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων έφερε αντίδραση. Και αυτή περαιτέρω καταστολή από τις δυνάμεις του Άσαντ. Η Αραβική Άνοιξη είχε...ξημερώσει στη Συρία, εκείνον τον πρώτο μήνα της Άνοιξης του 2011. Και μαζί η ατελείωτη βαρυχειμωνιά του τρόμου, της τρομοκρατίας, του αίματος και των βιαιοτήτων, από κάθε πλευρά αλλά και ένα κύμα προσφύγων που σπάνια έχει καταγραφεί στα χρονικά της ανθρώπινης ιστορίας.

Σήμερα, 5 χρόνια μετά, οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Επικρατεί μια εύθραυστη εκεχειρία.

Δαμασκός: H πρωτεύουσα χτισμένη στην όαση

Η Δαμασκός είναι χτισμένη στην όαση Γκούτα.Είναι η πρωτεύουσα της Συρίας και το βασικότερο εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Απ' αυτήν περνάει η μεγάλη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τη Συρία με τη Βηρυτό και το Αμμάν.

Η πόλη, παρόλο ότι είναι από τις πιο παλιές, ελάχιστα έχει χάσει από το παλιό της χρώμα και ελάχιστα έχει αλλοιωθεί η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της. Έχει πολλά αξιόλογα κτήρια, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Τζαμί των Ομεϋαδών.

Από την πρωτεύουσα της Συρίας έχουν φύγει πάνω από 80.000 άνθρωποι, από το 2012. Σύμφωνα με το Reuters, η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή έχει βελτιωθεί, το τελευταίο εξάμηνο, κι έτσι οι περίπου 50.000 κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Δραματική έκκληση απευθύνουν τα Ηνωμένα Έθνη

Δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για να σωθεί το ανατολικό Χαλέπι, απηύθυνε ο μεσολαβητής των ΗΕ για την Συρία Στέφαν Ντε Μιστούρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Ντε Μιστούρα είπε πως το αργότερο σε δύο μήνες το ανατολικό Χαλέπι θα έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από τους συνεχείς βομβαρδισμούς που έχουν ισοπεδώσει μέχρι στιγμής και πολλά από τα νοσοκομεία της πόλη, αποκλείοντας κάθε είδους ιατρική περίθαλψη για τους άμαχους.

Ο Ντε Μιστούρα απηύθυνε έκκληση και στους μαχητές του μετώπου Αλ Νόσρα να εγκαταλείψουν την πόλη λέγοντας ότι αν καταθέσουν τα όπλα ο ίδιος είναι διατεθειμένος να τους συνοδεύσει .

Τα ΗΕ υπολογίζουν ότι 275,000 άνθρωποι είναι υπό πολιορκία στο ανατολικό Χαλέπι. Ο Ντε Μιστούρα δήλωσε πως από την τελευταία άρση της εκεχειρίας 376 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1,200 τραυματίστηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα