Επιβεβαίωση Κομισιόν για ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ

Εντός ατζέντας διατηρεί την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την πρώτη επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου.

Ανώτατες πηγές της Κομισιόν επιβεβαιώνουν σήμερα το ρεπορτάζ του SigmaLive, αναφορικά με την παραμονή της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ

στο τραπέζι, καθώς η διατύπωση που υπάρχει στη σχετική έκθεση που συνέταξαν τα κλιμάκια των δανειστών, ουσιαστικά περιέχει την εισήγηση τους για ιδιωτικοποίηση.

Όπως επισημαίνουν, η ΑΗΚ περιέχεται στο κείμενο του 2013 περί ιδιωτικοποιήσεων, μαζί με την Cyta και το κρατικό λαχείο, ωστόσο σε αυτή τη φάση, δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων.

«Εξάλλου, παρά τη δική μας θέση, έχει μεσολαβήσει δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία έχει η ΑΗΚ έχει εξαιρεθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις. Προς το παρόν δεν επανερχόμαστε σε αυτό, παρά το γεγονός ότι το συμφωνηθέν κείμενο δεν έχει τροποποιηθεί από τότε», προσθέτουν.

Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι, ειδικά για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η θέση της Κομισιόν, η οποία απορρέει και από την έκθεση, είναι ότι γενικότερα για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες.

Αυτές, αφορούν στον άμεσο ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ, στη θέσπιση νέων κανόνων για την αγορά της ενέργειας, καθώς και στη διασπορά των πηγών παραγωγής ενέργειας, επενδύοντας σε εναλλακτικές πηγές, όπως το φυσικό αέριο, τα φωτοβολταϊκά και οι αιολικές πηγές.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα