Συνομιλίες 1994: Παζάρια Μόρφου-Καρπασίας & ο ρόλος της MI6

Οι συνομιλίες Κληρίδη-Denktash για «δύο κράτη σε ομοσπονδία», οι εκθέσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και τα παρασκήνια των συμφωνηθέντων μέσα από τις αναμνήσεις και τις εκτιμήσεις του Craig Murray

Στην εβδομάδα που πέρασε, είχαμε την 47η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της μισής Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan,

μαζί με τον πολιτικό προϊστάμενο της κατοχής, Ersin Tatar, εκμεταλλεύτηκαν την επέτειο για σουλτανικού επιπέδου προβολή ισχύος και επίδειξη θετικής εικόνας, ανακοινώνοντας το ελεγχόμενο μερικό άνοιγμα περιοχής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Οι ενέργειες οδήγησαν σε ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με παρασκηνιακή εμπλοκή Βρετανίας και ΗΠΑ.

Με αφορμή τα πιο πάνω, η στήλη φέρνει σήμερα στο φως μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του Βρετανού ιστορικού Craig Murray, πρώην διπλωμάτη και νυν ακτιβιστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο κείμενο βρίσκουμε σπαρταριστές αναφορές για τις συνομιλίες, τις απόψεις των δύο μερών (όπως τις κατανοούσε ο Murray), τα παρασκηνιακά παζαρέματα εδαφών και αρμοδιοτήτων, την καχυποψία ακόμα και των Τουρκοκυπρίων προς τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, αλλά και τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών και του διπλωματικού σώματος στην διαιώνιση τού «διαίρει και βασίλευε».

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή». 

➡️ Οι συνομιλίες Κληρίδη-Denktash για «δύο κράτη σε ομοσπονδία»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνομιλίες 1994, Παζάρια Μόρφου#45Καρπασίας, MI6,synomilies 1994, pazaria morfou#45karpasias, MI6