Συγγενείς αγνοουμένων καταγγέλλουν τα ΗΕ για αδιαφορία – Περιμένουν 2.5 χρόνια

Πάνω από δυόμιση χρόνια αναμένει η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων ενημέρωση και αξιολόγηση πληροφοριών που έδωσε στον εκπρόσωπο των Η.Ε. στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, Paul Arni.

Όπως καταγγέλλει στην κάμερα του Σίγμα ο Πρόεδρος Νίκος Σεργίδης, προσκόμματα δεν μπαίνουν μόνο από την κατοχική πλευρά, αλλά και από τον ΟΗΕ.

«Δυστυχώς, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανταπόκριση και δυστυχώς και τα Η.Ε. και πιο συγκεκριμένα το τρίτο μέλος στη ΔΕΑ,

δεν επιμένει σ’ αυτό θέλοντας να μη χαλάσει λέει το καλό κλίμα. Μα το καλό κλίμα δεν μπορεί να μην χαλάσει αν δεν υπάρχει ειλικρινής συνεργασία». 

Ο λόγος για βιβλίο που εξέδωσε, από το 1999, ο Τούρκος Ταγματάρχης Τουράν Ελντέμ, που ηγήθηκε της μάχης στο ύψωμα Λαπάτσα.

Όπως αναγράφεται στο βιβλίο, με συγκλονιστικές περιγραφές για τους νεκρούς Ε/κ, ο Ελντέμ έδωσε εντολή σε Συνταγματάρχη, για να καθαριστεί η περιοχή.

Ακολούθως, ενημερώθηκε πως απεστάλη δεκανέας, όπου και διεκπεραίωσε την διαταγή, με όλα τα ονόματα να καταγράφονται, κάτι που επιτρέπει τη δυνατότητα για εξασφάλιση μαρτυριών για το χώρο ταφής. 

Παρά λοιπόν τις ενέργειες των συγγενών, η κατάσταση στα Η.Ε. και στη ΔΕΑ, καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αντικειμενικές δυσκολίες με έργα στους χώρους μαζικής ταφής, ενώ πεθαίνουν οι εμπλεκόμενοι που μπορούν να δώσουν πληροφορίες.

Ο Νίκος Σεργίδης διευκρινίζει ότι απέστειλε γραπτό μήνυμα στον Αρνί, από την 11η Απριλίου 2019, με απάντηση στις 17 Απριλίου, όπου υπήρξε διαβεβαίωση πως θα ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές.

Έκτοτε, παρά τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, ενώ ούτε ο Ε/κ εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Λεωνίδας Παντελίδης, ενημέρωσε τους συγγενείς για το θέμα. 

Το Σίγμα επικοινώνησε με τον Paul Arni, θέτοντας ενώπιών του την καταγγελία. «Όταν τα ΗΕ στην Κύπρο παρέλαβαν το μήνυμα του κ. Σεργίδη, ζήτησα μετάφραση από τα τουρκικά στα αγγλικά και μετέπειτα, προώθησα το αίτημα του στον Γ.Γ των Η.Ε Αντόνιο Γκουτέρες με έκκληση για δράση».

Κληθείς να σχολιάσει τις κατοπινές ενέργειές του, καθώς η διαδικασία επιβάλλει καταχώρηση έκθεσης και ενημέρωση των αρμοδίων, και ενώ οι συγγενείς έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Τούρκο συγγραφέα, ο οποίος τους ενημέρωσε πως μπορεί να βοηθήσει, απάντησε μόνο, πως θα ήθελε στο μέλλον, να δώσει συνέχεια με τις τουρκικές αρχές.    

Αρνήθηκε, επίσης, να απαντήσει στο αν οι τουρκικές αρχές θέτουν προσκόμματα στη διαδικασία.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συγγενείς, – Περιμένουν 2 5,syngeneis, – perimenoun 2 5