Συνεργατισμός: Οι "σκοτεινές δυνάμεις" και τα highlight Επιτροπής

Αυλαία για καλοκαιρινές διακοπές έριξε η Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Η Επιτροπή θα επανέλθει στις 23 Αυγούστου με τις ακροάσεις του Γενικού Ελεγκτή και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Αυτά που ξεχώρισαν κατά την πρώτη φάση από τις 10 συνολικά ακροάσεις ήταν η «ομοφωνία» για τα κακώς κείμενα στον Συνεργατισμό. Ελλιπής έλεγχος, άρωμα κομμάτων στα ΣΠΙ, αλλά και παραχωρήσεις δανείων με εξασφαλίσεις αλλά χωρίς δυνατότητα αποπληρωμής. Το πλήθος, εξάλλου, των μαρτύρων ανέφεραν ότι δεν υπήρχε διάκριση των εξουσιών των εκτελεστικών και των μη εκτελεστικών οργάνων

του Συνεργατισμού.

Μέρος των highlight αποτελούν οι αναφορές για τους Νικόλα Χατζηγιάννη, Γιάννο Σταυρινίδη, οι αναφορές για ευθύνες της Κεντρικής, η συμφωνία με την Altamira, τα κόκκινα δάνεια, καθώς και οι σκιώδεις συμπεριφορές μερικών εντός του Συνεργατισμού.

Το πρώην μη Εκτελεστικό μέλος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Γεώργιος Στοβολίδης ανέφερε ότι, ενώ ο κύριος ρόλος του Συμβουλίου ήταν τα θέματα στρατηγικής κι εκεί έπρεπε να επικεντρωθεί, από το 2013, οπότε και διορίστηκε το νέο Συμβούλιο, υπήρχε εμπλοκή του στο εκτελεστικό κομμάτι, με κάποιους να συμπεριφέρονται ως «σκιώδεις».

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπείας, Νικόλας Χατζηγιάννης, εγκαταστάθηκε στο Γραφείο του πρώην Γενικού Διευθυντή, αξιοποιώντας την εκεί γραμματεία, ενώ ο προηγούμενος πρόεδρος δεν είχε ούτε γραφείο ούτε τίποτα, κινήθηκε για να εξασφαλίσει αυτοκίνητο της εταιρίας προς δική του χρήση και διαπραγματεύθηκε θέματα δικής του αντιμισθίας. Ανέφερε, επίσης, ότι και άλλα μέλη του Συμβουλίου, όντας μη εκτελεστικά, εντούτοις εμπλέκονταν σε εκτελεστικά καθήκοντα.

Τον Νικόλα Χατζηγιάννη υπέδειξε ο Τάκης Ταουσιάνης ως έναν από τους λόγους της παραίτησής του, αφού, όπως είπε, εξέφρασε τις διαφωνίες του στον κ.Χατζηγιάννη. Ο κ.Ταουσιάνης έκανε, επίσης, αναφορές για ένα συνασπισμό ατόμων που λάμβαναν αποφάσεις, ενώ όπως και ο Μάριος Κληρίδης έτσι και ο Τάκης Ταουσιάνης ανέλυσαν για πρώτη φορά τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν από τον Συνεργατισμό.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Άδωνη Πηγασίου σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες αποχώρησε από τον Συνεργατισμό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πηγασίου ανέφερε ότι μερικούς μήνες μετά την αποχώρησή του, σε συνάντηση που είχε στην Κεντρική Τράπεζα, ερωτήθηκε για την αναδιάρθρωση δανείου πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου. Όταν ήταν παρών στη συγκεκριμένη συνεδρία, λέχθηκε ότι η αναδιάρθρωση αυτή ήταν επιχειρηματικά σωστή για την τράπεζα.

Η Κεντρική, ωστόσο, είχε εκφράσει την διαφωνία της με αυτή την κίνηση. Από πλευράς του, ο κ. Πηγασίου είπε ότι «δεν μπορεί να αναδιαρθρώνεται το δάνειο του οποιουδήποτε αξιωματούχου του κράτους».

Ο Μάριος Κληρίδης για πρώτη φορά έσπασε την σιωπή του αναφορικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση. Ο κ. Κληρίδης έκανε αναφορά για «συνεχή προσπάθεια υπόσκαψής του» από τον τότε πρόεδρο, που ήταν ο Νικόλας Χατζηγιάννης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε πληροφορίες που έφθαναν κοντά του οι οποίες ανέφεραν ότι ο Χατζηγιάννης τον υποσκάπτει, χωρίς, ωστόσο, ο ίδιος να κάνει ποτέ αναφορά για κάτι τέτοιο στον Υπουργό Οικονομικών.

Ο Μάριος Κληρίδης έκανε εκτενή αναφορά και στον Γιάννο Σταυρινίδη, ο οποίος ξαφνικά απέκτησε «super powers», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αρχικά, σημείωσε, είχε προσληφθεί απλά ως βοηθός του Χατζηγιάννη.

Ο Μάριος Κληρίδης ήγειρε ερωτηματικά και για τα stress test της Pimco. «Στην αρχή, όλοι λέγαμε ότι η Pimco υπερεκτίμησε τις ανάγκες. Στον Συνεργατισμό ήταν μια παράξενη μεθοδολογία. Υπάρχει ερωτηματικό αν τα stress test της Pimco έδειξαν την πραγματική εικόνα του Συνεργατισμού», είπε ο Μάριος Κληρίδης.

Ο Μάριος Κληρίδης είπε χαρακτηριστικά: «Όταν πήγα στον Συνεργατισμό, αιμορραγούσε. Έχανε 200 εκ. τον μήνα».

Από πλευράς του, ο κ. Στροβολίδης έκανε εκτενή αναφορά στη διάκριση αρμοδιοτήτων των μη εκτελεστικών οργάνων. Αναφορά έκανε και για την «εξωφρενική», όπως την χαρακτήρισε, διαδικασία των συγχωνεύσεων.

Λόγο για σαφέστατες ευθύνες της Κεντρικής για την «κατάντια» του Συνεργατισμού έκανε ο Παύλος Θεοδότου, ο τελευταίος μάρτυρας που κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής κατά την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις θερινές διακοπές.

Έκανε, επίσης, λόγο για μεγάλες σπατάλες από το ΔΣ του Συνεργατισμού μετά το 2013 και προσπάθεια να μετατραπεί ο Συνεργατισμός σε Λαϊκή Τράπεζα, με την πρόσληψη, μετά το 2013, πολλών στελεχών της πρώην Λαϊκής, που ήταν «τα παιδιά της παρέας αυτών που είχαν διοριστεί για να αναλάβουν την ηγεσία της ΣΚΤ».

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της στις 23 Αυγούστου, με τις μαρτυρίες του Γενικού Ελεγκτή και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και ακολούθως θα συνεχίσει τις εργασίες της με άλλες δυο ακροάσεις στις 24 και 27 Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα