Συνεργατισμός: Οι "σκοτεινές δυνάμεις" και τα highlight Επιτροπής
Αυλαία για καλοκαιρινές διακοπές έριξε η Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Η Επιτροπή θα επανέλθει στις 23 Αυγούστου με τις ακροάσεις του Γενικού Ελεγκτή και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.
Αυτά που ξεχώρισαν κατά την πρώτη φάση από τις 10 συνολικά ακροάσεις ήταν η «ομοφωνία» για τα κακώς κείμενα στον Συνεργατισμό. Ελλιπής έλεγχος, άρωμα κομμάτων στα ΣΠΙ, αλλά και παραχωρήσεις δανείων με εξασφαλίσεις αλλά χωρίς δυνατότητα αποπληρωμής. Το πλήθος, εξάλλου, των μαρτύρων ανέφεραν ότι δεν υπήρχε διάκριση των εξουσιών των εκτελεστικών και των μη εκτελεστικών οργάνων
Μέρος των highlight αποτελούν οι αναφορές για τους Νικόλα Χατζηγιάννη, Γιάννο Σταυρινίδη, οι αναφορές για ευθύνες της Κεντρικής, η συμφωνία με την Altamira, τα κόκκινα δάνεια, καθώς και οι σκιώδεις συμπεριφορές μερικών εντός του Συνεργατισμού.
Το πρώην μη Εκτελεστικό μέλος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Γεώργιος Στοβολίδης ανέφερε ότι, ενώ ο κύριος ρόλος του Συμβουλίου ήταν τα θέματα στρατηγικής κι εκεί έπρεπε να επικεντρωθεί, από το 2013, οπότε και διορίστηκε το νέο Συμβούλιο, υπήρχε εμπλοκή του στο εκτελεστικό κομμάτι, με κάποιους να συμπεριφέρονται ως «σκιώδεις».
Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπείας, Νικόλας Χατζηγιάννης, εγκαταστάθηκε στο Γραφείο του πρώην Γενικού Διευθυντή, αξιοποιώντας την εκεί γραμματεία, ενώ ο προηγούμενος πρόεδρος δεν είχε ούτε γραφείο ούτε τίποτα, κινήθηκε για να εξασφαλίσει αυτοκίνητο της εταιρίας προς δική του χρήση και διαπραγματεύθηκε θέματα δικής του αντιμισθίας. Ανέφερε, επίσης, ότι και άλλα μέλη του Συμβουλίου, όντας μη εκτελεστικά, εντούτοις εμπλέκονταν σε εκτελεστικά καθήκοντα.
Τον Νικόλα Χατζηγιάννη υπέδειξε ο Τάκης Ταουσιάνης ως έναν από τους λόγους της παραίτησής του, αφού, όπως είπε, εξέφρασε τις διαφωνίες του στον κ.Χατζηγιάννη. Ο κ.Ταουσιάνης έκανε, επίσης, αναφορές για ένα συνασπισμό ατόμων που λάμβαναν αποφάσεις, ενώ όπως και ο Μάριος Κληρίδης έτσι και ο Τάκης Ταουσιάνης ανέλυσαν για πρώτη φορά τους λόγους για τους οποίους αποχώρησαν από τον Συνεργατισμό.
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Άδωνη Πηγασίου σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες αποχώρησε από τον Συνεργατισμό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πηγασίου ανέφερε ότι μερικούς μήνες μετά την αποχώρησή του, σε συνάντηση που είχε στην Κεντρική Τράπεζα, ερωτήθηκε για την αναδιάρθρωση δανείου πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου. Όταν ήταν παρών στη συγκεκριμένη συνεδρία, λέχθηκε ότι η αναδιάρθρωση αυτή ήταν επιχειρηματικά σωστή για την τράπεζα.
Η Κεντρική, ωστόσο, είχε εκφράσει την διαφωνία της με αυτή την κίνηση. Από πλευράς του, ο κ. Πηγασίου είπε ότι «δεν μπορεί να αναδιαρθρώνεται το δάνειο του οποιουδήποτε αξιωματούχου του κράτους».
Ο Μάριος Κληρίδης για πρώτη φορά έσπασε την σιωπή του αναφορικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση. Ο κ. Κληρίδης έκανε αναφορά για «συνεχή προσπάθεια υπόσκαψής του» από τον τότε πρόεδρο, που ήταν ο Νικόλας Χατζηγιάννης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε πληροφορίες που έφθαναν κοντά του οι οποίες ανέφεραν ότι ο Χατζηγιάννης τον υποσκάπτει, χωρίς, ωστόσο, ο ίδιος να κάνει ποτέ αναφορά για κάτι τέτοιο στον Υπουργό Οικονομικών.
Ο Μάριος Κληρίδης έκανε εκτενή αναφορά και στον Γιάννο Σταυρινίδη, ο οποίος ξαφνικά απέκτησε «super powers», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αρχικά, σημείωσε, είχε προσληφθεί απλά ως βοηθός του Χατζηγιάννη.
Ο Μάριος Κληρίδης ήγειρε ερωτηματικά και για τα stress test της Pimco. «Στην αρχή, όλοι λέγαμε ότι η Pimco υπερεκτίμησε τις ανάγκες. Στον Συνεργατισμό ήταν μια παράξενη μεθοδολογία. Υπάρχει ερωτηματικό αν τα stress test της Pimco έδειξαν την πραγματική εικόνα του Συνεργατισμού», είπε ο Μάριος Κληρίδης.
Ο Μάριος Κληρίδης είπε χαρακτηριστικά: «Όταν πήγα στον Συνεργατισμό, αιμορραγούσε. Έχανε 200 εκ. τον μήνα».
Από πλευράς του, ο κ. Στροβολίδης έκανε εκτενή αναφορά στη διάκριση αρμοδιοτήτων των μη εκτελεστικών οργάνων. Αναφορά έκανε και για την «εξωφρενική», όπως την χαρακτήρισε, διαδικασία των συγχωνεύσεων.
Λόγο για σαφέστατες ευθύνες της Κεντρικής για την «κατάντια» του Συνεργατισμού έκανε ο Παύλος Θεοδότου, ο τελευταίος μάρτυρας που κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής κατά την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις θερινές διακοπές.
Έκανε, επίσης, λόγο για μεγάλες σπατάλες από το ΔΣ του Συνεργατισμού μετά το 2013 και προσπάθεια να μετατραπεί ο Συνεργατισμός σε Λαϊκή Τράπεζα, με την πρόσληψη, μετά το 2013, πολλών στελεχών της πρώην Λαϊκής, που ήταν «τα παιδιά της παρέας αυτών που είχαν διοριστεί για να αναλάβουν την ηγεσία της ΣΚΤ».
Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της στις 23 Αυγούστου, με τις μαρτυρίες του Γενικού Ελεγκτή και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και ακολούθως θα συνεχίσει τις εργασίες της με άλλες δυο ακροάσεις στις 24 και 27 Αυγούστου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θα πάθετε πλάκα όταν δείτε το σπίτι του Βουτσά στο Κολωνάκι
- Άντρας 256 ετών σπάει την σιωπή λίγο πριν ξεψυχήσει και αποκαλύπτει τα σοκαριστικά μυστικά του στον κόσμο
- Γιάννης Διακογιάννης: Ο φύλακας άγγελος της Ρίκας Βαγιάνη μέχρι το τέλος
- Η Μάργκο Κίντερ αυτοκτόνησε - Επίσημη ανακοίνωση
- Τίτλοι τέλους για Λυκουρέζο και Καλογρίδη – Τι χώρισε το αγαπημένο ζευγάρι
- «Φωτιά» βάζουν γκισέ και ΑΤΜ - Αυτά τα χρήματα χάνουν οι πολίτες στις συναλλαγές
- «Τσουχτερός» χαφ αξίας 5 εκατ. ευρώ στο προσκήνιο για τον Ολυμπιακό!
- Απίστευτες εικόνες στα Τρίκαλα – Στέρεψε ο Πηνειός για έναν πολύ αλλόκοτο λόγο
- Έρευνα του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τι εσώρουχο πρέπει να φορούν οι άντρες και γιατί
- Θέμα ωρών η μεταγραφή Γκιγέρμε για τους Ισπανούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Comeback Βέργα στον Στρόβολο και στα social media
- Πριν το 2028 η κατασκευή μονάδας αποθήκευσης πυρηνικού καυσίμου
- Χαβαντίς: Μπλόκο Τουρκίας για λεφτά σε παιδεία κατεχομένων
- Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων για κατάργηση αργιών: Επιτέλους!
- Πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Λουκέρνη
- Πρώτη «μάχη» στον τρίτο προκριματικό για τις ομάδες μας
- Συγχαρητήρια σε Κοντίδη για την τέταρτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς
- Ένοπλη ληστεία Πάφου: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία καμερών
- «Μίλησε» η νεκροτομή για τον θάνατο 62χρονου στον Ακάμα
- Αργεντινή: Καταψήφισε το νομοσχέδιο για αποποινικοποίηση άμβλωσης

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Συνεργατισμός: Οι "σκοτεινές δυνάμεις" και τα highlight Επιτροπής
- Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων για κατάργηση αργιών: Επιτέλους!
- Με όπλα την έδρα, το μομέντουμ και την εμπειρία
- Χαβαντίς: Μπλόκο Τουρκίας για λεφτά σε παιδεία κατεχομένων
- Για 2η φορά θύμα fake αναρτήσεων ο Ν.Τορναρίτης-Υποστήριξη από Άθω
- Οι φάσεις της νίκης της Εθνικής Παίδων επί της Ρουμανίας (video)
- Πριν το 2028 η κατασκευή μονάδας αποθήκευσης πυρηνικού καυσίμου
- Comeback Βέργα στον Στρόβολο και στα social media
- Πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Λουκέρνη
- «Μίλησε» η νεκροτομή για τον θάνατο 62χρονου στον Ακάμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Dayane Mello: Καλλονή made in Brazil
- «Νεκροταφείο ψυχών» το Μάτι δεκαεπτά ημέρες μετά την τραγωδία
- Η Ολυμπία Χοψονίδου τα δίνει... όλα τραγουδώντας και χορεύοντας στα γενέθλια του Βασίλη Σπανούλη
- Χυδαίες κουβέντες Πολάκη: Μόνο που σε τρολάρω, αξία σου δίνω «επιστήμονα» της χολέρας
- 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
- ΟΑΕΔ: Αιτήσεις ανοικτές μέχρι τις 20/8 για τις 30.333 θέσεις κοινωφελούς εργασίας
- «Μυστήριο» με τη δολοφονία και την αυτοκτονία δύο κουμπάρων στην Ξάνθη
- Ρίτσαρντ Γκιρ & Αλεχάντρα Σίλβα: Περιμένουν το πρώτο τους παιδί
- Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από την δήλωση Αυλωνίτου ότι ο Μητσοτάκης λέει π@π@ριές