Χαβαντίς: Μπλόκο Τουρκίας για λεφτά σε παιδεία κατεχομένων

Οι ανησυχίες που προκαλεί στους πολίτες η συνεχιζόμενη αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, οι απειλές εναντίον της ζωής του δικαστή Τατσάν Ρεϊνάρ, οι εκδηλώσεις στα Κόκκινα, η διακοπή της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας στον τομέα της παιδείας, αλλά και η έκθεση σχετικά με τις αδικαιολόγητες πληρωμές από την «αρχή ηλεκτρισμού», είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η Τουρκία διέκοψε τη (οικονομική) στήριξη στην παιδεία», γράφει ότι τις αντιδράσεις της

τ/κ συντεχνίας δασκάλων προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας να διακόψει την οικονομική στήριξη προς την παιδεία του ψευδοκράτους. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις που έγιναν χθες στα Κόκκινα, στην παρουσία και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Προβάλλει, ακόμα, δηλώσεις του «προέδρου» του κακουργιοδικείου Αμμοχώστου Φαντίλ Ακσούν σχετικά με την εξασφάλιση βίζας ξένων από το ψευδοκράτος και κάλεσε τις «αρμόδιες υπηρεσίες» να προβαίνουν σε έλεγχο του μητρώου των υποψηφίων για βίζα πριν την παραχώρησή της, ώστε να μειωθούν και τα εγκλήματα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Παζάρι για την ‘Αφρίκα’ στον Άγκυρα;», ο αρθρογράφος διερωτάται αν, όπως ο Τούρκος Πρόεδρος ζητεί από τις ΗΠΑ ανταλλαγή για την παράδοση του πάστορα, έτσι θα ζητήσει και από τα κατεχόμενα όπως παραδοθούν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, εναντίον των οποίων έχει κατατεθεί μήνυση από την εισαγγελία της Άγκυρας, για να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά τα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Σενέρ Λεβέντ, διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας, σχετικά με τις φήμες για υποψηφιότητά του στις επερχόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Λεβέντ είπε ότι, αν θα κατέλθει, θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Αναφορά γίνεται και στην απόφαση για τη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας των συντεχνιών των «κυβερνητικών» ιατρών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια καλύτερη διοίκηση», προβάλλει την ομιλία του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί κατά τις εκδηλώσεις στα Κόκκινα και στις αναφορές του στο Κυπριακό. Αναφέρεται, ακόμα, σε δηλώσεις του «υφυπουργού» τουρισμού Ισμέτ Εσενιέλ σχετικά με τους στόχους του «υπουργείου» για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Γράφει, ακόμα, ότι αντιδράσεις στις γυναικείες φυλακές προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης να απαγορεύσει είδη προσωπικής υγιεινής στις γυναίκες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ας μην επιστρέψουμε στις ‘μαύρες ημέρες’», γράφει ότι έντονες ανησυχίες προκαλεί στους πολίτες η συνεχιζόμενη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, ενώ ευχή είναι να επαναληφθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2000. Αναφορά γίνεται και στην τελετή βράβευσης ποδοσφαιριστών και προπονητών καθώς και ομάδων από τους ομίλους «Κίπρις» και «Κεμαλέρ». Γράφει, ακόμα, ότι σε 16 μήνες ποινής φυλάκισης καταδικάστηκε νεαρός ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε υπόθεση απάτης.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Υπερεκτίμηση, παραπλανητική δήλωση, παράτυπη πληρωμή», αναφέρεται σε έκθεση του «συμβουλίου ελέγχου» του «πρωθυπουργείου» σχετικά με αδικαιολόγητες πληρωμές σε εργαζομένους στην «αρχή ηλεκτρισμού». Αλλού αναφέρεται στα οικονομικά κυρίως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και καλλιεργητές σταφυλιών. Προβάλλει, ακόμα, τις νέες απειλές κατά της ζωής του παραιτηθέντος δικαστή Τατσάν Ρεϊνάρ μέσα από αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα