Συνεργατισμός: Νέοι στόχοι μετά το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Νέους στόχους για το λόγο εξόδων προς έσοδα, τον αριθμό του προσωπικού και των καταστημάτων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προϋπόθεση για τη νέα κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με €175 εκατομμύρια.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ,

το αναθεωρημένο σχέδιο προνοεί ότι το προσωπικό του Συνεργατισμού θα ανέρχεται σε 2.720 άτομα μέχρι το τέλος του 2016, ενώ στο προσωπικό θα ενσωματωθούν και τα 120 άτομα της Συνεργατικής Εταιρείας Μηχανογράφησης (ΣΕΜ). Από το 2017 και εντεύθεν ο αριθμός του προσωπικού στο Συνεργατισμό θα πρέπει να ανέρχεται σε 2.700 (2,580 του προηγούμενου σχεδίου και τα 120 άτομα του ΣΕΜ). Αυτό επιτρέπει στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα να προχωρεί σε σχέδια εθελούσιας αφυπηρέτησης αναλόγως των αναγκών πρόσληψης σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Το νέο σχέδιο προνοεί οροφή στο λόγο κόστους/εσόδων το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 50% για τα έτη 2016 και μετά. Ο στόχος θεωρείται επιτεύξιμος, αφού με βάση τα ετήσια αποτελέσματα η σχέση εξόδων ως προς τα έσοδα ήταν 51%.

Παράλληλα, υπάρχει χρονοδιάγραμμα κεντροποίησης όλων των υπηρεσιών, όπως τη διαχείριση ρίσκου και ελέγχου, ενώ τα ΣΠΙ, που παραμένουν 18, θα διατηρήσουν μόνο τις αμιγώς τραπεζικές εργασίες ήτοι την αποδοχή καταθέσεων και την παραχώρηση δανείων.

Ως προς τον αριθμό καταστημάτων, το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης προνοεί την περαιτέρω μείωσή τους κατά 50 μέχρι τα μέσα του 2017. Σημειώνεται ότι ο Συνεργατισμός προχώρησε ήδη στη μείωση των καταστημάτων στα 258 το 2015 όπως ήταν ο στόχος του προηγούμενο σχεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει μέχρι το 2018 να πωλήσει τις συμμετοχές της στις εμπορικές εργασίες των συνεργατικών εταιρειών, ειδικότερα στο ΣΟΠΑΖ, στην ΣΕΔΙΓΕΠ και στην Comarine. Η αξία των εμπορικών εργασιών αυτών έχει αποτιμηθεί στα €100 εκατομμύρια.

Κλείδωσε η συμμετοχή του κράτους στο 25%

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σημαντικό είναι ότι με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, αλλά και το διάταγμα που εξέδωσε ο ΥΠΟΙΚ, έχει οριστικοποιηθεί η μέγιστη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στο 25%. Αυτό, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές, σε συνδυασμό με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας με βάση τις οποίες ένας μέτοχος δεν μπορεί να διατηρεί πέραν του 30% σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, δίνει στο κράτος σημαντικό ρόλο στο Συνεργατισμό για τα επόμενα χρόνια.

Σε σχέση με την έλλειψη ενημέρωσης της Βουλής για την πορεία του Συνεργατισμού, πηγές από το ΥΠΟΙΚ υπενθύμισαν ότι είχαν κατατεθεί δύο ετήσιες εκθέσεις της Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στο Συνεργατισμό, αλλά δεν κλήθηκαν ποτέ αξιωματούχοι της μονάδας να τις αναλύσουν στην Επιτροπή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα