Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για θέματα φυσικών καταστροφών

Με μηνύματα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, Κύπρος και Ελλάδα υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη, μνημόνιο διμερούς συνεργασίας σε θέματα προστασίας του πολίτη.

Το μνημόνιο, το οποίο υπέγραψαν ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νικόλαος Τόσκας, προνοεί τη

συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Και οι δύο άνδρες εξήραν στις δηλώσεις τους τη συνεργασία τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα και στο Κυπριακό, αλλά και σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Χάσικος υπενθύμισε και υπογράμμισε τη συνεργασία που είχε ο ίδιος ως Υπουργός Άμυνας με τον κ. Τόσκα υπό την ιδιότητά του ως διευθυντή του γραφείου του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας κατά τις «δύσκολες εποχές», όπως είπε, λόγω των τουρκικών απειλών για αποτροπή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήταν τόσες οι απειλές τότε, ήταν τόσα τα προβλήματα τότε, αλλά χάριν στο γεγονός ότι ενωμένοι, μονοιασμένοι, συνεργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα προχωρήσαμε και καταφέραμε τέλος πάντων η Κύπρος να είναι μέλος της ΕΕ σήμερα», είπε ο κ. Χάσικος, για να προσθέσει πως «δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι σήμερα διαπιστώνω ότι σχεδόν έχουμε βρει τα παλιά μας από πλευράς συνεργασίας».

«Είμαστε τόσο δεμένοι σε σχέση με το Κυπριακό, προχωρούμε από κοινού και πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει στο να έχουμε αίσια κατάληξη», συνέχισε.

Σε σχέση με τη διμερή συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα, ο κ. Χάσικος είπε ότι η γνωριμία του με τον κ. Τόσκα υποβοήθησε στην υπογραφή της, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε υπηρεσιακό επίπεδο λειτουργεί με άριστο τρόπο, κάτι που διαφάνηκε στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι.

«Εύχομαι να μην έχουμε, αλλά, εάν όμως υπάρξει, είμαι βέβαιος ότι πάλιν από κοινού θα έλθετε ή θα πάμε και θα βοηθήσουμε στο ό,τι πρέπει να κάνουμε οι δύο πλευρές», είπε.

Και ο κ. Τόσκας εξήρε το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τόσο στην εποχή που ο ίδιος επισκεπτόταν την Κύπρο ως Αντισυνταγματάρχης με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τη διενέργεια ασκήσεων αλλά και συζήτηση θεμάτων που αφορούσαν την άμυνα της Κύπρου.

«Και τώρα ερχόμαστε για να επιβεβαιώσουμε μια συνεργασία που ήδη υπάρχει», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Σε κάθε τομέα η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι συνεχής, είναι ειδικά αυτό τον καιρό, νομίζω, εμφανής σε όλα τα θέματα».

Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα ως τυπική, διότι, όπως είπε, «ουσιαστικά υπάρχει πολύ καλή συνεργασία».

«Απλά», εξήγησε, «υπάρχει πολύ μεγάλο έδαφος για καλύτερους συντονισμούς, για καλύτερη οργάνωση, γιατί όπως λέγαμε και πριν, μπορεί να μην έχουμε τα τελειότερα μηχανήματα, ή τα τελειότερα μέσα, αλλά προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό έλλειψης μέσω ή της ύπαρξης παλαιών μέσων με καλό συντονισμό, με καλή οργάνωση και εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο, πολύ μεγάλο έδαφος για βελτίωση».

Πρόκειται, κατέληξε, για «άλλο ένα βήμα, άλλη μια αρχή για βελτίωση της συνεργασίας και για ακόμα πιο στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των καταστροφών».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα