Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας - Ατζέντα το προσφυγικό

Στον απόηχο της κλιμακούμενης ρωσοτουρκικής αντιπαράθεσης, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και σε ένα πολιτικό περιβάλλον γεμάτο αντιπαραθέσεις, συνέρχεται στις 17.00 στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.

Οι χώρες της Ε.Ε. θα επιχειρήσουν να χαράξουν αξιόπιστη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στοχεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων, που αποσταθεροποιεί την Ευρώπη, προσφέροντάς του οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα.

Οι 28 της Ε.Ε. θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα μπλοκάρει την πορεία των προσφύγων προς στην Ελλάδα και είναι έτοιμοι να παρέχουν ως αντάλλαγμα στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ, απόφαση που έχει προκαλέσει επικρίσεις.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν για τη βοήθεια προς τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, τη συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, την Τουρκία και τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, τους τρόπους επιστροφής και επανεισδοχής και τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Συρία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συνέστησε στα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για να βρουν πολιτικές, που θα βοηθήσουν και όχι να διαμορφώσουν μια μακρά λίστα θεμάτων που, τελικά, θα δώσει αφορμή για αλληλοκατηγορίες.

Σε ανάρτηση στο Twitter, ο κ. Τουσκ έγραψε ότι συγκαλεί τη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας, για να καμφθεί η ροή μεταναστών και να δοθεί νέα δυναμική στις σχέσεις Άγκυρας και Βρυξελλών.

Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. έχει τεθεί από αρκετές χώρες της ΕΕ ως προτεραιότητα, προκειμένου να δεχθούν το σύστημα των μετεγκαταστάσεων των 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, βάσει ποσοστώσεων σε όλα τα κράτη μέλη, το σχέδιο, ωστόσο, συναντά, ήδη, μεγάλες αντιδράσεις.

Ειδικά, τα κεντροευρωπαϊκά και ανατολικοευρωπαϊκά κράτη-μέλη της Ένωσης θέτουν το θέμα με επιτακτικό τρόπο, κατηγορώντας, κυρίως, την Ελλάδα για ελλιπή έλεγχο των συνόρων της.

Έχει, εξάλλου, προταθεί από διάφορες πλευρές η ενίσχυση των ελέγχων στις χώρες, που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με τη βοήθεια της Frontex και άλλων υπηρεσιών, προερχόμενων από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της συνεργασίας με την Τουρκία, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών, που προωθούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη.

Στη συζήτηση θα τεθεί και το ζήτημα εγκατάστασης των λεγόμενων «hot spots», δηλαδή κέντρων για την υποδοχή, καταγραφή και εν συνεχεία διαχείριση των προσφύγων/μεταναστών σε χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Στη Σύνοδο αναμένεται να τεθεί και ο τερματισμός του συριακού πολέμου, που θα αποτελούσε βασικό κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Στην προσκλητήρια επιστολή, που έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τη σημερινή Σύνοδο γίνεται έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ να προβούν κατεπειγόντως σε δωρεές για τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, προκειμένου να μπορέσει να παράσχει επισιτιστική βοήθεια σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναχωρεί το πρωί από τη Μάλτα για τις Βρυξέλλες για να παραστεί στη Σύνοδο.

Το βράδυ, εξάλλου, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα λάβει μέρος στην 21η Διάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Πριν από την Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ελλάδα, η οποία προσκλήθηκε ως χώρα γειτονική της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο που προωθείται από τις Βρυξέλλες, επιχειρεί να δεσμεύσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν οικονομικά την Τουρκία στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Η Κομισιόν φέρεται να αξιώνει και από την ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει με το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», το προσχέδιο παραβιάζει κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας, προβαίνοντας σε ονομαστική αναφορά για «ξεπάγωμα» πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009.

Το προσχέδιο «καλωσορίζει τη συμφωνία της Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρώσουν την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (Ενέργεια), 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη), 26 (Παιδεία-Πολιτισμός) και 31 (Εξωτερική Πολιτική)».

Σημειώνεται ότι ενδεχόμενη προσυπογραφή ενός τέτοιου πλαισίου δήλωσης, εκ μέρους της Λευκωσίας, θα ισοδυναμούσε με αυτοαναίρεση της απόφασης για μπλοκάρισμα των εν λόγω κεφαλαίων.

Πηγή - Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα