Συνέντευξη ΥΠΑΜ στο Al Arabiya: Τα επόμενα βήματα συνεργασίας με ΗΑΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Alarabiya παραχώρησε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την πρόσφατη στρατιωτική Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ με τα ΗΑΕ και τα επόμενα βήματα συνεργασιας με το Άμπου Ντάμπι..

«Αυτή η Άσκηση ξεκίνησε το 2017 ως αποτέλεσμα της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και Αιγύπτου.

Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική Άσκηση, καθώς είναι μια κοινή άσκηση μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ναυτικών και αεροπορικών πόρων».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη δημιουργία διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας για την προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Όπως ειπώθηκε, το επίκεντρο της άσκησης ήταν η άσκηση με αιγυπτιακές και ελληνικές δυνάμεις. Φέτος, για πρώτη φορά, είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία συμμετέχουν σε αυτήν την άσκηση. Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή τους και είμαστε σίγουροι ότι και οι δύο χώρες θα συμβάλουν πάρα πολύ στους στόχους της Άσκησης».

«Η ενεργός συμμετοχή των ΗΑΕ και της Γαλλίας στη Μέδουσα, είναι αμοιβαία επωφελής και αποτελεί πραγματική προστιθέμενη αξία για τους επιχειρησιακούς στόχους της Άσκησης. Είμαστε ευγνώμονες για αυτό και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερες συνεργασίες και κοινές ασκήσεις με τα ΗΑΕ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με την προσθήκη των ΗΑΕ και της Γαλλίας, η Άσκηση MEDUSA καθίσταται ακόμη πιο σημαντική και σημαντική για τη σταθερότητα και τη συνεργασία της περιοχής. Χαιρετίζουμε θερμά τη συμμετοχή των ΗΑΕ, μιας χώρας που θεωρούμε κρίσημο παράγοντα στη διεθνή και περιφερειακή σκηνή, προωθώντας τις αξίες της συνεργασίας και της κατανόησης. Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς και για άλλες χώρες εταίρους στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και πολύ πρόσφατα το Ισραήλ.

Κληθείς να σχολιάσει ποιο ήταν το μήνυμα της άσκησης εν μέσω της πανδημίας απάντησε «Η άσκηση από κοινού, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η παγκόσμια πανδημία, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μπορέσαμε να δείξουμε την προθυμία μας να εργαστούμε για την επίτευξη του στόχου της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και για την αντιμετώπιση απειλών και πράξεων πρόκλησης και επιθετικότητας»

«Η Κύπρος είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου. Εξ ου και ο ρόλος μας ως γέφυρα μεταξύ του Κόλπου και της ΕΕ είναι πολύ σημαντικός και βασικός για την εξωτερική και αμυντική πολιτική μας», είπε.

Η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι και τα δύο ναυτικά έθνη, επομένως έχουν κοινή κατανόηση σχετικά με το ρόλο μας για τη διασφάλιση των θαλάσσιων εμπορικών οδών, του εμπορίου κ.λπ. Θα πρέπει επίσης να σημειώσω ότι, από το 2017, η  DP World των ΗΑΕ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση και τη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμένα μας στη Λεμεσό.

«Ζούμε σε μια εποχή που οι απειλές  είναι  διακρατικές. Πρέπει να συνεργαστούμε στενά για την αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων όπως τρομοκρατία, ριζοσπαστικοποίηση, παράνομη διακίνηση όπλων κ.λπ.»

«Πριν από μερικές εβδομάδες, είχα την ευκαιρία να συζητήσω τις πολύ θετικές προοπτικές της αμυντικής μας συνεργασίας σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον ομόλογό μου, την Εξοχότητά του Mohammed Al Bawardi με τον οποίο είχαμε μια πολύ εγκάρδια ανταλλαγή απόψεων».

 «Και οι δύο συμφωνήσαμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας και έχω του απευθύνει πρόσκληση για επίσκεψη στην Κύπρο στο εγγύς μέλλον για συνέχιση των συζητήσεών μας. Θα επικεντρωθούμε στο έργο μας, τους επόμενους μήνες, στη δημιουργία σταθερών και ισχυρών εγκαταστάσεων για το μελλοντικό έργο και συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και για τη δημιουργία ενός δομημένου προγράμματος διμερούς αμυντικής συνεργασίας».

«Βεβαίως, χαιρετίζουμε το έντονο ενδιαφέρον που επέδειξαν τα ΗΑΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ενεργός ρόλος και η παρουσία των ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών συμφωνιών με το Ισραήλ, αποτελούν απόδειξη του σταθερού ενδιαφέροντος των ΗΑΕ για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή».

«Οι προοπτικές συνεργασίας τόσο σε διμερή όσο και σε τριμερή βάση είναι τεράστιες. Οι διάφορες μορφές τριμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες συμμετέχουν η Κύπρος και η Ελλάδα, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν ως πρόσθετο στοιχείο για τη συνεργασία με τα ΗΑΕ»..

O κ. Πετρίδης είπε πως η Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να θεωρηθεί ως υποσύστημα περιφερειακής ασφάλειας. «Περιλαμβάνει πολλές απειλές από την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή ασφάλεια, την παράνομη μετανάστευση, την εμπορία όπλων. Επιπλέον, έχουμε επίσης εχθρικές και επιθετικές ενέργειες από μια συγκεκριμένη χώρα προς τις υπόλοιπες χώρες μας.

Η συνεργασία και η διαβούλευση είναι το κλειδί για τη διαχείριση απειλών και προκλήσεων. Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει αντίστοιχες μορφές τριμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία από τα επίπεδα του αρχηγού κράτους έως τους υπουργούς εξωτερικών και άμυνας.

Αυτή η συνεργασία ήταν πραγματικά πρωτοποριακή και επιτρέπει την περιφερειακή συνεργασία σε πολλούς τομείς. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας φαίνεται ενδιαφέρον και ελκυστικό για άλλες χώρες που θέλουν τώρα να συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας».

Αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας είπε πως γτια την Κύπρο η κατάσταση είναι  σαφής. «Σε μια εποχή που η Κύπρος με άλλες γειτονικές και φιλικές χώρες προσπαθούν να προωθήσουν ένα νέο περιφερειακό πλαίσιο συνεργασίας διμερών και τριμερών εταιρικών σχέσεων, καθώς επίσης ενισχύσουν ι και να  αυξήσουν τη συνεργασία με τις μεσογειακές δυνάμεις της ΕΕ και άλλα γειτονικά κράτη, η Τουρκία είναι το μόνο κράτος στην περιοχή που επιλέγει προκλήσεις, κλιμακώσεις, απειλές και παραπληροφόρηση ως βάση για την εξωτερική της πολιτική».

«Ένα άλλο παράδειγμα συνεργασίας είναι η πρόσφατη υπογραφή του καταστατικού του  EastMed Gas Forum, όπου έχει δημιουργηθεί μια σύγχρονη, ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς πλατφόρμα περιφερειακής συνεργασίας. Χαιρετίζουμε κάθε χώρα της περιοχής που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο να συμμετάσχει στο Φόρουμ, καθώς αυτό το πλαίσιο συνεργασίας είναι περιεκτικό και ανοιχτό σε οποιοδήποτε κράτος με θετική ατζέντα. Δυστυχώς, η Τουρκία αποκλείεται από αυτήν, υιοθετώντας μια εντελώς άσχετη ρεβιζιονιστική προσέγγιση, επεκτατική συμπεριφορά και εξαιρετικά επιθετική ρητορική έναντι όσων αντιτίθενται στα παράνομα σχέδια της.

Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους εκείνους που υιοθετούν κοινές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου να αρχίσει διαπραγματεύσεις, με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των σχετικών ακτών τους, ή να υποβάλει το ζήτημα στην Διεθνές δικαστήριο»., είπε.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα