Συνέδριο για τις αγροτικές περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας

Οι αγροτικές περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του τριήμερου Εργαστηρίου που οργάνωσε το Έργο AgroLIFE.

To Έργο AgroLIFE, σε συνεργασία με το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και την Αναπτυξιακή Εταιρία Λεμεσού, οργάνωσε μεταξύ 1 και 3 Μαρτίου εργαστήρι με θέμα «Αγροτικές Περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας (ΥΦΑ): Επιστήμη, Πολιτική και Αγρο-τουρισμός». Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο ΚΤΙΣΙΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό,

με προσέλευση πέραν των 70 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών, τοπικών, κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και ιδιωτών.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν αφενός μεν να παρουσιαστούν οι πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις αναφορικά με τη διαχείριση, ανάδειξη και προστασία των αγροτικών περιοχών ΥΦΑ, καθώς και την προοπτική αξιοποίησής τους στο πλαίσιο του αγροτουρισμού, αφετέρου, δε, η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ακαδημαϊκά ιδρύματα, τοπικοί φορείς, κυβερνητικές υπηρεσίες, αναπτυξιακές εταιρίες κ.λπ.) αναφορικά με τη χάραξη πολιτικής και την έμπρακτη στήριξη και ανάδειξη των περιοχών αυτών.

Την πρώτη ημέρα του Εργαστηρίου, επιστήμονες από την Κύπρο και από το εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα) παρουσίασαν το θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις αγροτικές περιοχές ΥΦΑ σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καινούργια επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη διαχείριση και προστασία αυτών, αλλά και σημαντικά και καινοτόμα στοιχεία για τη θέσπιση, προώθηση και βελτίωση των υφιστάμενων πολιτικών και μέτρων, με στόχο τη στήριξη των αγροτών και τη διευκόλυνση της συνεργασίας τους με τους κυβερνητικούς φορείς.

Η δεύτερη μέρα του εργαστηρίου εστίασε κυρίως στον αγρο-τουρισμό και τη θέσπιση πολιτικής για την προώθηση των αγροτικών περιοχών ΥΦΑ. Παρουσιάστηκαν τόσο τα προβλήματα και οι προοπτικές όσο και οι περιβαλλοντικές δράσεις και δράσεις αγρο-τουρισμού που προωθούνται μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα