Πρόταση νόμου για την προστασία των πληροφοριοδοτών

Πρόταση νόμου από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου για την προστασία των πληροφοριοδοτών

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δήλωση μετά τη συζήτηση της πρότασης νόμου “ο περί Αποκάλυψης Πληροφοριών προς Όφελος του Δημοσίου Συμφέροντος Νόμος του 2016”, που κατέθεσε και συζητήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, είπε πως η πρόταση της θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς.

Η κ. Χαραλαμπίδου εξήγησε ότι η πρόταση νόμου στοχεύει

στη διαφύλαξη του ατόμου που εντοπίζει τη διαφθορά και την καταγγέλλει, από την όποιας μορφής δίωξη.

Ο νόμος που προτείνει η κ. Χαραλαμπίδου καθορίζει τις αποκαλύψεις πληροφοριών για τις οποίες τα άτομα που τις δίνουν θα τυγχάνουν προστασίας και καθορίζει τα άτομα που δυνατόν να λαμβάνουν αυτές τις αποκαλύψεις, θεσπίζει δικαιώματα πληροφοριοδοτών αναφορικά με την προστασία από δυσμενή διάκριση, μονομερή βλαπτική μεταβολή των συνθηκών εργασίας τους, παρενόχληση, δυσμενή μεταχείριση με ποινικοποίηση των πιο πάνω πράξεων.

Περαιτέρω, προσφέρει δικαστική προστασία στους πληροφοριοδότες, πέραν της ποινικοποίησης των βλαπτικών εναντίον τους μέτρων, με την παροχή δικαιώματος προσφυγής στο Δικαστήριο και προσφέρει εξωδικαστική προστασία, με τη δημιουργία του θεσμού του Αρχιεπιθεωρητή και επιθεωρητών, οι οποίοι διασφαλίζουν την εφαρμογή του νόμου και στους οποίους ο κάθε πληροφοριοδότης δύναται να υποβάλει καταγγελία.

Διευκρίνισε πως ο προτεινόμενος νόμος περιέχει πρόνοια για κυρώσεις σε περιπτώσεις ψευδούς ή συκοφαντικής καταγγελίας.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση του λάθους και της διαβίβασης της πληροφορίας αντί στην Ιντερπόλ στα εγκληματικά στοιχεία (εκτελεστές), προσθέτοντας πως αν δεν υπήρχαν έντιμοι άνθρωποι, η υπόθεση δεν θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας, ώστε να διορθωθεί η κατάσταση.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε, ακόμα, πως ακόμη και μετά τη διαρροή της πληροφορίας στα ΜΜΕ, αντί να γίνει προσπάθεια διόρθωσης της κατάστασης, έγινε προσπάθεια εντοπισμού της διαρροής. Ανέφερε περαιτέρω ότι οι ανακριτές διορίστηκαν μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ακόμη ότι η πρόταση νόμου έγινε αποδεκτή από τον Δικηγορικό Σύλλογο και τους συνδέσμους και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε, επίσης, ότι απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία καταγγέλλει “τους τακτικισμούς” που ακολουθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης να χαρακτηρίζει τις απαντήσεις που διαβιβάζει στη Βουλή στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που του θέτει ως εμπιστευτικές, χωρίς να εξηγεί τους λόγους εμπιστευτικότητας.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Βουλής συμφωνεί μαζί της ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και πως την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει πλαίσιο που να καθορίζει την εμπιστευτικότητα. Επί αυτού, ανέφερε, είτε θα γίνει τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής είτε της νομοθεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα