Συνεδριάζουν εκτάκτως οι Επιτροπές Μεταφορών και Ελέγχου

Η σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποφάσισε σήμερα να συζητηθούν σε έκτακτη κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μεταφορών και Ελέγχου, τα θέματα που αφορούν το λιμάνι Λεμεσού.

Προηγήθηκε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, σε τεταμένο κλίμα, αφού, σύμφωνα με βουλευτές, ο ΔΗΣΥ “προσπάθησε να εμποδίσει την εγγραφή θέματος” για ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσα από τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ της

Κυβέρνησης και των εταιρειών που ανέλαβαν τη διαχείριση του λιμανιού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Γιώργο Προκοπίου, στη συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι, θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι Λεμεσού, λόγω της ανάληψης της διαχείρισης από τους νέους διαχειριστές, και το θέμα που αφορά τις συμβάσεις που υπογράφηκαν με τις αναδόχους εταιρείες για την ανάληψη της διαχείρισης του λιμανιού της Λεμεσού και ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος από την εφαρμογή τους.

Η συνεδρία, σημείωσε, θα πραγματοποιηθεί λόγω των προβλημάτων που υφίστανται και αυξάνονται στο λιμάνι Λεμεσού και πρέπει να λυθούν πάση θυσία.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι το κόμμα της δεν έχει πρόβλημα να συνεχίσει η συζήτηση του θέματος σε οποιαδήποτε Επιτροπή, σημειώνοντας πως «για εμάς, αυτό που προέχει είναι να λειτουργήσει το λιμάνι εύρυθμα».

«Από εκεί και πέρα, εάν υπάρχουν ευθύνες -και ειδικότερα εάν αποδειχθεί η οποιαδήποτε διασπάθιση δημοσίου χρήματος- δηλώνω ξεκάθαρα ότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα το υποδείξουμε», τόνισε.

Ανέφερε, δε, ότι «βεβιασμένες κινήσεις χάριν εντυπωσιασμού και λαϊκισμού, δεν ωφελούν ούτε την κυπριακή οικονομία ούτε τους πολίτες, που σαφώς επηρεάζονται αυτή την ώρα από τα προβλήματα του λιμανιού».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως «η εμμονή της Κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων, πέραν του ΑΚΕΛ, για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, έχει προκαλέσει παρατεταμένο έμφραγμα στην κυπριακή οικονομία και καταστροφικές συνέπειες σε χιλιάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εμπλεκόμενους επαγγελματίες και εργαζόμενους που εξαρτώνται από την ομαλή λειτουργία του λιμανιού».

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, «και με βάση και τις δημόσιες δηλώσεις - καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή, είναι βέβαιο ότι οι πρόνοιες των συμβάσεων παραχώρησης του λιμανιού σε ιδιώτες, παραπέμπουν σε σοβαρό σκάνδαλο, με τεράστιο κόστος σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Κάλεσε, δε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει το ενδεχόμενο να παγοποιηθεί η συμφωνία, να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να αναλάβει τις εργασίες εκ νέου η Αρχή Λιμένων, προσθέτοντας πως σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη αποσταλεί επιστολή από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Βραχυκυκλώθηκε στην κυριολεξία και εν τοις πράγμασι ο σημαντικότερος οικονομικός πνεύμονας του τόπου», δήλωσε ο βουλευτής ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας.

Τόνισε ότι «χάνονται εμπορεύματα και χρήματα από τη μέρα που ανέλαβαν οι περιβόητοι ιδιώτες» και σημείωσε ότι μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι αρμόδιοι που χορήγησαν τις άδειες χωρίς να λάβουν καμία πρόνοια και μίλησε για διάλυση του λιμανιού εν ονόματι της ιδιωτικοποίησης.

Ο κ. Κουλίας ζήτησε «να επανέλθουμε αφθορί και παραχρήμα στο παλιό σύστημα» και κάλεσε τον Υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα, ενώ επέκρινε τον ΔΗΣΥ ότι δεν δέχτηκε να εγγραφεί το θέμα για συζήτηση στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι έγινε προσπάθεια από τον ΔΗΣΥ «να γίνει ένα διαδικαστικό πραξικόπημα».

Όπως ανέφερε, στην κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών, υπήρξαν εντάσεις σε σχέση με την εγγραφή του θέματος για την πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσα από τις συμβάσεις που υπεγράφησαν με τις ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, οι συμβάσεις βρίσκονται στα χέρια του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών.

«Θεωρούμε ότι κάποιοι προσπαθούν να αποφύγουν τον έλεγχο, κάποιοι προσπαθούν να αποφύγουν να δώσουν εξηγήσεις γι' αυτό το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο φαίνεται να εξελίσσεται η μεταβίβαση των εργασιών στο λιμάνι Λεμεσού σε ιδιωτικές εταιρείες», είπε.

Τόνισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει πέραν του απροχώρητου στο λιμάνι και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αναδεικνύει «τεράστια, αβυσσαλέα λάθη από την πλευρά της Εκτελεστικής Εξουσίας, σε σχέση με τις υποχρεώσεις της εταιρείας και τον τρόπο που μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες από τη μία κατάσταση στην άλλη».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης δήλωσε ότι το λιμάνι Λεμεσού μοιάζει «με βόμβα έτοιμη να εκραγεί» και σημείωσε πως η ταλαιπωρία των εργαζομένων, αλλά και πολλών επιχειρήσεων, είναι ζημιογόνα, με αντίκτυπο στην οικονομία.

«Το Υπουργείο πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος και ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο καλούμε τον Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα