ΠτΔ: Αναίτια η αποχώρηση Ακιντζί -Ο Έιντε να πάρει θέση(vid)

Το "μπαλάκι" στον Έιντε έριξε με δηλώσεις του στο Προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά την αποχώρηση Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών κατά την πρωινή συνάντηση των δυο στην παρουσία Έιντε. Κάλεσε τον Ακιντζί να εγκαταλείψει τις παράλογες αιτιάσεις και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί και τις δυο κοινότητες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η αποχώρηση

Ακιντζί ήταν μια προειλημμένη απόφαση, η οποία πάρθηκε εντελώς αναίτια. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι τόσο αναίτια πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, που ούτε ο ίδιος ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν κατάλαβε ότι ο κ. Ακιντζί είχε αποχωρήσει.

Πώς και γιατί αποχώρησε ο Ακιντζί από τη συνάντηση

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος είπε: "Ενώ όλη η συζήτηση διεξαγόταν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, υπήρξε μια μικρή διακοπή, μετά από μια διαφωνία της δικής μας πλευράς με τον ΟΗΕ, όταν -χωρίς κανένα λόγο και αιτία- αποχώρησε ο Μουσταφά Ακιντζί και η ομάδα που τον πλαισίωνε. Ο κ. Έιντε, όταν κατάλαβε ότι ο κ. Ακιντζί αποχώρησε, έκανε προσπάθειες να τον μεταπείσει, αλλά ο κ.Ακιντζί ήταν ανένδοτος".

Λυπούμαι ειλικρινά για την κατάληξη της σημερινής συνάντησης με τον ΤΚ ηγέτη κ. Ακιντζί https://t.co/4BGTrh4eB0

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) February 16, 2017

Στην προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα που να επιτρέπει αλληλοκατανόηση και σε ό,τι αφορά στις εκφρασθείσες ανησυχίες της τ/κ κοινότητας, ο κ. Έιντε προσπάθησε να πάρει θέση στο θέμα, κάτι που πυροδότησε την αντίδραση Αναστασιάδη, ο οποίος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα: "Δεν επιτρέπεται στον κ.Έιντε, ο οποίος είναι δυο χρόνια εδώ και ακολουθεί τη διαδικασία, να θέτει έστω και καθ΄ υποψία εν αμφιβόλω τις προθέσεις της ε/κ πλευράς".

ΠτΔ: Παρέμβαση Έιντε για να αποκατασταθεί η αλήθεια

Σημείωσε, άλλωστε, ότι ο ίδιος άργησε να αποχωρήσει και να φτάσει στο Προεδρικό, γιατί ανέμενε να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες Έιντε να μεταπείσει τον κ. Ακιντζί, έτσι ώστε να επιστρέψει.

Ξεκαθάρισε ότι θα ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τα πραγματικά γεγονότα, κάτι το οποίο αναμένει ότι θα πράξει και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Τόνισε, επίσης, ότι δεν θέλει με δικές του δηλώσεις να ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την άλλη πλευρά να διακοπεί ο διάλογος είτε αφορά την Τουρκία είτε αφορά στους Τουρκοκύπριους, έτσι ώστε να φτάσουμε σε αδιέξοδο. Η ε/κ πλευρά επιδιώκει τη λύση 43 χρόνια τώρα, επεσήμανε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αν δεν υπήρξε η λύση, δεν ευθυνόμαστε εμείς, αλλά οι αξιώσεις της Τουρκίας και οι προηγούμενοι ηγέτες της τ/κ πλευράς.

Σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ Ακιντζί στη συνάντηση, επανέλαβε τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικά με το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.

Αποχώρησε από τη συνάντηση ο Ακιντζί - Τι λέει το Προεδρικό

Ως απάντηση στις ανησυχίες Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογούνται οι όποιες ανησυχίες.

Ο κ. Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, υπερτονίζοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν δικαιολογείται να αμφισβητεί τις αποφάσεις ή τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αφού στην ομόφωνη απόφαση γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν είναι ούτε η ένωση, όπως δεν είναι βεβαίως και η διχοτόμηση.

Επανέλαβε, δε, την προσήλωση σε μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Επαναλαμβάνω: Δεν θα επιστρέψω σε κανένα να αμφισβητεί τις ειλικρινείς μας προθέσεις για την προσπάθεια εξεύρεσης αποδεκτής λύσης.

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) February 16, 2017

«Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε εμφαντικά ο Πρόεδρος.

Έθεσε ξεκάθαρα, άλλωστε, το ζήτημα συγκεκριμένων γεγονότων τα οποία παραγνωρίζουν από τουρκοκυπριακής πλευράς τις ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ενώ επεσήμανε στον κ. Ακιντζί και στον κ. Έιντε, ότι παρά το ότι υπάρχουν τα γεγονότα αυτά, ωστόσο ο ίδιος δε ζήτησε σε καμιά περίπτωση διακοπή των συνομιλιών, ούτε ζήτησε από τον Ακιντζί να επανορθώσει συμπεριφορές πολιτικών δυνάμεων της κοινότητας του.

"Δεν θα πρέπει να επιζητούνται προσχήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη των ευθυνών που φέρει η Τουρκία, ούτε να της επιτρέπεται να θέτει αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν αφορούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού", σημείωσε. "Τέτοιες προσεγγίσεις, υποσκάπτουν τη διαδικασία και δεν εκφράζουν ειλικρινή προσέγγιση που να συνάδει με όσα δημοσίως διακηρύττονται. Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος, που άπτονται των ανησυχιών της ελληνοκυπριακής κοινότητας", ξεκαθάρισε.

Χαρακτήρισε ασήμαντη αφορμή την απόφαση της Βουλής και στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι και η 1η Απριλίου γιορτάζεται, που ήταν και η έναρξη του αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και υπέρ της ένωσης, ωστόσο δεν υπήρξε μέχρι τώρα αντίδραση, για να πάρει την απάντηση από τον Ακιντζί, ότι αυτή προϋπήρχε της συγκεκριμένης συζήτησης.

Οι εορτασμοί, επεσήμανε, ποτέ δεν ήταν μια αξίωση για ένωση, ήταν απλά απόδοση τιμής στον αντιαποικιακό αγώνα, ο οποίος αντί για ένωση, οδήγησε σε μια λύση με υπερπρονόμια για τους Τουρκοκυπρίους, όπως είπε στον Μουσταφά Ακιντζί.

Έστειλε, ωστόσο, το μήνυμά του και προς το εσωτερικό, καθώς εξέφρασε "τη διαφωνία με άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών που τους βαρύνουν".

Keywords
Τυχαία Θέματα