Συνεχίζονται τα σχόλια για καταδίκη Τατάρ για συκοφαντική δυσφήμιση τ/κ ΜΜΕ

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται και σήμερα στην καταδίκη του Ερσίν Τατάρ σε αγωγή που είχε καταχωρίσει εναντίον του η διαδικτυακή «Οζγκιούρ» και η δημοσιογράφος και διευθύντρια της εφημερίδας Πινάρ Μπαρούτ, την οποία είχε αποκαλέσει «πράκτορα και προσωπικό ξένων μυστικών υπηρεσιών» επειδή είχε δημοσιεύει το 2020, πριν τις «προεδρικές εκλογές», φωτογραφίες με τις μυστικές συναντήσεις του ίδιου και κάποιων «υπουργών» με την ομάδα του τότε Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι. Η ηλεκτρονική

εφημερίδα είχε τότε χρησιμοποιήσει τον τίτλο «Εδώ είναι οι φωτογραφίες της παρέμβασης».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε δηλώσεις του γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ πως η δικαστική απόφαση είναι ένδειξη ότι η ελευθερία του Τύπου πρέπει να προστατεύεται και το επάγγελμα του δημοσιογράφου πρέπει να γίνεται σεβαστό. «Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, οι κατηγορίες για ‘κατάσκοπο’, ‘πράκτορα’ και ‘συνεργασία με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών’ στις ειδήσεις της εφημερίδας που δημοσιεύθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο βλάπτουν την ελευθερία του Τύπου, απειλούν την κουλτούρα της συναίνεσης και κλονίζουν τις δημοκρατικές μας αξίες».

Η δικαστική απόφαση αποτελεί ένδειξη ότι η ελευθερία του Τύπου πρέπει να προστατεύεται και το επάγγελμα της δημοσιογραφίας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Θα ήθελα να δηλώσω ότι πάντα θα υπερασπιζόμαστε την ελευθερία του Τύπου και θα αντιστεκόμαστε στις επιθέσεις στο δημοσιογραφικό επάγγελμα».

Σε άρθρο του στη Γενί Ντουζέν, ο δημοσιογράφος Σερχάτ Ιντσιρλί με τίτλο «Τατάρ σήκω και φύγε», χαρακτηρίζει επίσης πολύ σημαντική την καταδικαστική απόφαση για τον Τατάρ. «Έχουμε έναν ‘πρόεδρο’ που μιλάει, γελάει, παριστάνει τον λυπημένο, παίζει μπάλα χωρίς να ξέρει τι λέει, χωρίς να καταλαβαίνει πού να γελάει, πού να λυπάται, ακόμα και πού και πότε να παίζει μπάλα... Κάθε του βήμα μπορεί να προκαλέσει ένα νέο σκάνδαλο, ένα φιάσκο... Ναι, βγάζει λόγους για να τον κοροϊδεύουν... Υπάρχει μια απόφαση από το δικαστήριο και το δικαστικό σώμα για την υπόθεση της Özgür Gazete! Το δικαστήριο λέει, ‘Ακόμα κι αν είναι ο πρόεδρος, δεν μπορεί να συκοφαντεί’ και  υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση 20 χιλιάδων ΤΛ...».

Ο Ιντσιρλί υποστηρίζει ότι «ο Τατάρ θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, γιατί κανείς δεν θα πιστεύει πια αυτά που λέει... Ή τουλάχιστον να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου και να ζητήσει συγγνώμη από την Özgür Gazete... Επίσης, θα πρέπει να πληρώσει την αποζημίωση των 20 χιλιάδων ΤΛ και τα δικαστικά έξοδα από τον ιδιωτικό του λογαριασμό, όχι από το κράτος...».

Γράφει επίσης ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν μπορούσε να γεμίσει τη θέση του, έκανε συνεχώς γκάφες, κατέβασε το επίπεδο. «Χωρίς καν να καταλάβει ότι είχε ταπεινωθεί στην Τουρκία, συναντήθηκε με κοινοτάρχες, κλόουν, άνδρες ντυμένους Νασρεντίν Χότζα, ας πούμε περιφερειάρχες και κυβερνήτες! Συν τοις άλλοις, με τις πολιτικές του μείωσε την κοινωνία που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε, ακόμη και την κοινωνία της οποίας ήταν ο ηγέτης, στα μάτια του κόσμου... Αλήθεια, είναι πολύ σημαντικό να φύγει  Ντρόπιασε και τον εαυτό του και την κοινωνία...Και το δικαστήριο του είπε: ‘Λες ψέματα, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πράκτορες’! Τι άλλο μπορεί να πει;  Κύριε Τατάρ, σας παρακαλώ σηκωθείτε και φύγετε.  Δεν πήγε καλά, δεν τα καταφέρατε...», καταλήγει ο Σερχάτ Ιντσιρλί.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα