Συνάντηση μυστικών υπηρεσιών Τουρκίας–Συρίας στη Μόσχα για Ιντλίπ

Συνάντηση στη Μόσχα είχαν χθες, Δευτέρα, Τούρκοι και Σύροι επικεφαλής πληροφοριών στην πρώτη επίσημη επαφή μετά από χρόνια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας αλλά και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Σύμφωνα το Reuters και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι υπήρξαν επαφές των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά αυτή είναι η πρώτη ρητή αναγνώριση μιας τέτοιας ανώτερης συνάντησης.

Ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας, Χάκαν Φίνταν, και ο Σύρος ομόλογός του Ali Mamlouk, συζήτησαν την κατάπαυση

του πυρός στο Ιντλίπ της Συρίας και τον πιθανό συντονισμό τους κατά της κουρδικής παρουσίας στη βόρεια Συρία, αναφέρει το Reuters.

Οι συζητήσεις περιελάμβαναν «τη δυνατότητα συνεργασίας με το YPG, τη συριακή τρομοκρατική οργάνωση του Συριακού Συντάγματος του ΡΚΚ, στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη», δήλωσε ένας ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος,

Το πρακτορείο ειδήσεων SANA δήλωσε ότι ο αρχηγός πληροφοριών της Συρίας κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία της Συρίας, την ανεξαρτησία της και την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και την άμεση και πλήρη απόσυρση από ολόκληρη τη συριακή επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η Ρωσία συνεργάστηκαν στενότερα στη Συρία, αφού συμφώνησαν πριν από δύο χρόνια να συνεργαστούν μαζί με τον άλλο κύριο σύμμαχο του Άσαντ, το Ιράν, για να περιορίσουν τις μάχες.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα